Sevil Arınan

İşkencenin hedefi öğrenci

24 Aralık 2011 Cumartesi

İnsan hak ihlalleri konusunda TİHV’ye gelen şikâyetlerde bu yıl ilk sırayı öğrencilerin alması dikkat çekti. TİHV’nin istatistiklerine göre mağdurlar “insan eliyle” yapılan baskıdan şikâyet ediyor. İş-meslek gruplarına göre yapılan sınıflandırmada en fazla şikâyeti, üniversite öğrencileri, ilk-ortaöğretim öğrencileri ve işsizler yaptı. Başvuranların büyük bölümü “siyasi, cinsel istismar ve işkenceye maruz kalma” başlıklarında toplanırken, gözaltıların büyük bölümü demokratik kitle örgütlerinin düzenlediği açık alan toplantılarında gerçekleşti.

Polis gazı 6 can aldı

Ayrıca TİHV tarafından 2011’de güvenlik güçlerinin biber gazı ve gaz bombası kullanım miktarını arttırdığına da işaret edilirken, bu maddelerin yoğun kullanımı nedeniyle bu yıl 6 kişinin yaşamını yitirdiği anımsatıldı. TİHV’nin 2011 yılı istatistiklerinde gözaltılarla ilgili dikkat çeken diğer noktalar şöyle:

• Gözaltındaki işkenceler sırasıyla en fazla Emniyet Müdürlüğü’nde, sokakta, açık alanda, polis karakolunda, jandarma karakolunda ve araçta yaşandı.

• İşkence ve kötü muamele şikâyetleri sırasıyla; Marmara, Akdeniz, Güneydoğu ve Ege bölgesi ile İstanbul, Adana, Diyarbakır, Ankara ve İzmir’den yapıldı.

• Gözaltındaki işkenceler; hakaret, aşağılama, dayak, tehdit, öldürme tehdidi, yeme-içme kısıtlaması, işeme-dışkılama kısıtlaması, uyutmama, hücrede tecrit, vücudun tek bir noktasına sürekli vurma, soğuk odada bekletme, saç-sakal-bıyık yolma, falaka, askı, hayaya vurma, yakma şeklinde yapıldı.

• Kötü muamelenin ardından psikolojik, kas iskelet-kas-sindirim sistemi bozuklukları, kulak-burun-boğaz, göz, ağız-diş, kalp damar sorunları yaşandı.

• Fiziksel-psikolojik sorunlar arasında ise baş ağrısı, bel ağrısı, çürük, mide-karın ağrısı, görme bozukluğu, uyku bozukluğu, polisten rahatsız olma, gerginlik, kaygı, ağlama isteği, kâbus görme, yaşamdan tat alamama gösterildi.

• Gözaltının ardından mağdurlara ilaç tedavisi, egzersiz, psikoterapi, fizik tedavi, gözlük ve fizik tedavisi uygulandı.

TİHV’den çocuklar da yardım talebinde bulunuyor. TİHV, aile ya da yakınlarından birinin kötü muamele görme sürecine tanıklık eden çocukların, ruhsal bozukluk yaşadığına dikkat çekiyor.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları