Sevil Arınan

Olan taraftara olacak

04 Temmuz 2012 Çarşamba

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’ın başkentteki statlarda yapacağı yenileme çalışmaları en fazla taraftarı zora sokacak. 19 Mayıs ile Cebeci İnönü statlarında yapılacak yıkım çalışmalarıyla birlikte Süper Lig’deki Gençlerbirliği ile Bank Asya 1. Ligi’ndeki Ankaragücü, Hacettepespor ve Ankara Demirspor karşılaşmalarını Futbol Federasyonu’nun onayıyla Yenikent Stadı’nda oynayacak. Böylece başkentli taraftarlar, her maç için kent merkezine 55 kilometre uzaklıktaki Yenikent’e gitmek zorunda kalacak.

Başkentteki statların yenilenmesiyle ilgili siyasilerin uzun zamandır verdiği sözler, Bakan Kılıç’ın açıklamalarıyla yeniden gündeme geldi. Öncelikle Ankara’nın 20 bin 600 seyirci kapasiteli stadı 19 Mayıs’ı yenilemeyi planlayan Kılıç, Cebeci İnönü Stadı’nı ise tamamen yıkacak. Cebeci’nin değerinin belirlenmesi için Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) başvuru yapılırken, sonrasında TOKİ ile görüşmeler başlayacak. Cebeci’nin yerine ne yapılacağı ise hâlâ belirsizliğini koruyor.

Takımlar taşınıyor

Bakanlığın başlatacağı söz konusu çalışmalar, statların yenilenmesinin yanında kulüp yöneticilerini, futbolcuları ve özellikle taraftarı etkileyecek. Öncelikle başkentin Spor Toto Süper Lig’deki tek temsilcisi Gençlerbirliği ile Bank Asya 1. Lig takımlarından Ankaragücü, Hacettepespor ve Ankara Demirspor maçları için başka bir stat verilecek. Böylece taraftarlar metro ve otobüs duraklarına yakın olan bu iki stadın kolay ulaşılabilirliğine veda etmiş de olacak. Bakanlıktan alınan bilgilere göre ise Futbol Federasyonu’nun da onayıyla bu 4 takım maçlarını daha önce Anakent Belediyesi’nin Ankaraspor için yaptırdığı Yenikent Stadı’nda oynayacak.

Ne otobüs ne metro var

20 bin kişiyi aynı anda ağırlayan başkentin üçüncü geniş kapasiteli stadı Yenikent’te en fazla dikkat çeken nokta ise ulaşım zorluğu. Ankara’nın merkezine 55 kilometre uzaklıktaki Yenikent Stadı’na, özel araçla ya da Yenikent ilçe merkezine giden otobüs ya da minibüslerle ulaşılacak.

Belediye bedava otobüs veriyordu ama...

Ankaraspor’un liglerde olduğu dönemlerde ise kulübün onursal başkanı da olan Anakent Belediye Başkanı Melih Gökçek, kendi taraftarı için belediyenin olanaklarını kullanıp, kent merkezinden bedava otobüsler kaldırıyordu. Taraftarlar belediyenin otobüsleriyle stada rahat ulaşırken, dönüşte de aynı noktaya bırakılıyordu. Belediyenin statların yenilenmesi çalışmaları sırasında nasıl bir adım atacağı bilinmiyor.

Ankaragücü taraftarına kötü haber

Bakanlığın olası yenileme çalışmaları başkentin en fazla taraftara sahip kulübü Ankaragücü’nü de yakından etkileyecek. Her maç tribünleri dolduran, 20 bini aşan taraftarıyla dikkat çeken Ankaragücü’nün genel menajeri Hikmet Hancıoğlu, şunları kaydetti:

“Ankara futbolu açısından çok kötü bir adım atılacak. Taraftar Ankara’nın göbeğindeki 19 Mayıs ve Cebeci’ye rahat ulaşırken, Yenikent’e gidiş ve dönüşler zorlanıyor. Ve Ankaralı futbolseverlerin ekonomik durumları ortada. Taraftar o kadar uzaklıktaki stada nasıl gidecek, merak ediyorum. Bunlar düşünüldü mü sormak gerek. Bu adımlar Ankara futbolunu geriye götürür. Diğer kulüplerin seyirci yetersizliğiyle dikkat çekerken, bizim kulübün içinde bulunduğu durum ortada. Eğer stadı da taşırlarsa düşünün neler olur. Çok basit bir çözüm önerim var. Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu Stadı lig devam ederken yapıldı. Ankara’da da böyle yapılabilir. Ya da statları sırayla yapsınlar.”



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları