Saray’ın Meclis’le yüzleşme korkusu

07 Temmuz 2018 Cumartesi

Seçimlerin üzerinden hafta geçmedi. İlk tur sonuçlarıyla başkanlık rejimine geçtiğimizi öğrendiğimizden bu yana yüzde doksan beş üstü Saray odaklı, güdümlü medyanın haberlerinde dünyada bir örneği olmayan başkanlık rejiminin yönetim çarklarının işleyişi üzerinden ayrıntılı haberler, tartışmalar, bilgilendirmelerin olması gerekiyordu değil mi? Saatlik, dakikalı haber ölçümleri kolayca yapıldığına göre, haber ağırlıklarının seçim öncesi ile tepetaklak sayılabilecek değişiminin karşılaştırmaları ilginç olabilir. 24 saatlik yayınların haksız, hukuksuz Erdoğan ve seçim ekibinin konuşmalarına dayalı olması tablosuna gerek kalmadı. Normal güncel yaşamı da içine alan haber ağırlıkları, gündem tartışmalarına geçiş çok doğal.
Hele ana haberler, açık oturumlardaki sıcak gündem üzerinden dağılıma bakacak olursak, seçime günler kala dahi önde yer alan Kandil, Irak, Suriye odaklı savaş haberleri, bölgede aynı koşullarda savaşın odağındaki TSK, özel harekâtçılarımız kaynaklı gelişmelerin, canlı yayın röportajlar yerine, nerede ise resmi açıklamalar, bilgilendirmeler sınırına indirgenmiş olmaları dikkat çekici bir ayrıntı olabilir. En çarpıcı gelişme, göreceli Millet İttifakı partileri, liderlerinin kampanya süreçlerinden verilenden daha ayrıntılı gündemde olmaları. Kuşkusuz gündem ağırlığı, Saray’a en yakın medya gruplarının yayınlarında en fazla yer veriliyor olarak CHP içi, seçim sonuçları üzerinden kışkırtılmış İnce-Kılıçdaroğlu CHP içi yönetim, iktidar savaşları..
Çok haklısınız ağırlıklı gündem, CHP’nin odağında olduğu, her iki lider açısından da genel olarak başarılı yürütülmüş, dünyada bir benzeri olmayan, otoriterleşme, başkanlık rejimlerinin en antidemokratik sonuçlarının ülkemizde yaşanmamasına karşı oluşturulmuş, millet cephesinin hiç değilse barajların ortadan fiilen kalkmasını sağlayan seçim taktikleri, sonuçları üzerinden, ülkemiz için sürpriz koşullarda demokratik temsilde en hakça dağılımı getiren sonuçları üzerinden gelişmesi, oluşması gereken gündemin çarpıtılmasında, çanak tutulan tuzağa düşenler CHP’nin iki isimle simgelenen liderlikleri ile kadrolarının kendileri.. Arada sonuçta Meclis ağırlıkları ile varlıklarını ortaya koyabilmiş İYİ-Saadet-HDP’nin hedef tahtasına konulmamak, güdüleme oyunlarından zarar görmemek öncelikli reflekslerle kendilerine dönük bağımsız adımlar atmalarına yanlış denebilir mi?

***

Atlanan bu başarılı medyatik güdüleme tuzağında CHP’nin kendine zararlı içe dönük aslında doğal da olan tartışmalarının gündem çarpıtmasının üzerinden, Erdoğan Liderliği, Saray ve AKP’nin gerçek sorunları, durumlarının, seçim sonrası siyaset taktiklerinin kamuoyu dikkati, toplumsal algılamaların, en çok da kendi cephesinin tabanından uzak tutulabiliyor olması. Saray’ın ilk turda seçilme başarısının gölgesinde, Meclis’te yaşanan kayıpları, zorlu geçmesi kaçınılmaz iktidar erki, icraatları üzerinden ileriye dönük çok daha çarpıcı yaşanacak sorunlar yumağı. Sorun öyle geçiştirildiği gibi, Meclis desteğinde olması öngörülmüş dünyada bir benzeri yaşanmamış partili başkanlık, tek adam yönetimi rejiminin, başarısında, başkanlıkla Meclis’in uyumunun bekleniyor olması ile sınırlı değil.
Zaten millet cephesi ittifakının ortaya çıkışı ile Saray’ın yaşadığı panikte, her türden anayasal, hak, hukuk ihlali ile kamu gücü, kaynaklarının haksız hukuksuz seferberliğinin üzerine, yüzde doksan beş üstü kullanılabilen güdümlü, tek sesli medya oluşumunun sağlanması sonrası, Meclis’te istenen güce ulaşılamaması gerçeği ile, dillendirilmesinden kaygı duyulan olasılıkların, istenmeyen senaryoların ortaya çıkışının önlenmesi yolunda seferberlik var.. Örneğin AKP’li bakan tepkilerin ölçülmesi adına ilk çıkışı yapıyor. Hazır seçimlerden başarılı sonuçlar alınmışken, hız kesmeden belediyecilik için de yararlı sonuçlar getirecek erken seçim önerisini patlatıyor. Hesabı kitabı yapılıyor, Meclis dağılımının belediye seçimlerini erkene alabilecek anayasa değişikliğine izin vermeyeceği gerçeği ortaya konularak, zamanında yapılması gereği üzerinden açıklamalar öne çıkarılıyor.
Meclis’in hemen tatile sokulmadan çok sıcak, gündem yakan çocuk kayıpları, tacizleri üzerinden bütün partilerin destek vereceği, zamanında CHP’nin çok istediği yasal uzlaşmanın yapılması önerisi öne çıkıyor. Saray, sadece yeminlerin yapılması, partili başkan, tek adam rejiminde, Cumhurbaşkanı için törenlerden sonra hiç çalıştırılmadan Meclis’in uzun süreli tatiline hükmediyor. Verilen seçim sözü üzerinden olağanüstü hal kalkacak ya, OHAL’den kötü sonuçlara açık partili başkanlık rejiminin ilk kararnamesiyle başlayan, tek adam rejimi icraatlarının Meclis’te görüşüleceği zorunlu yasal tartışmalar olabildiğince uzaklara, aylar sonrasına atılsın... Yeni siyasal, toplumsal tuzaklar için zaman yaratılsın..  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Bugün 23 Nisan... 23 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları