‘The Ortak’

02 Aralık 2018 Pazar

Bu hafta bir gün... İstanbul’da metrodayım. Gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya’nın yeni yayımlanan THE ORTAK adlı yeni kitabını okuyorum.
Bağırarak konuşmalarından anlıyorum ki, yanımdaki ve karşımdaki koltuklara bir ailenin fertleri yerleşmiş. Almanya’dan Türkiye’deki yakınlarını ziyarete gelmişler. Elimdeki kitabın kapağını görmüş olduklarını tahmin ediyorum. Çünkü yolculuk boyunca bana bakarak AKP iktidarını övüyorlar.
Daha önce hiç bu kadar güzel metro gördün mü?” diye soruyor baba, oğlu yanıtlıyor: “Böylesi Almanya’da bizim orada bile yok!
Bu adam gelmeden önce hiçbir şey yoktu. Bizim oraları geçecek burası. Helal olsun!” diye coşuyor baba. Belli ki Türkiye’de ilk metro kazmasının AKP’den çok önce vurulduğunun farkında değil.
 
CHP raporlarında AKP -FETÖ ortaklığı
Ne tuhaf bir rastlantı ki adam “Helal olsun!” diye bağırdığı sırada, kitabın “İBB’DEN ADRESE TESLİM MİLYARLAR” adlı bölümünü okuyordum. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2016 ihalelerinin incelendiği Denetim Komisyonu raporunu aktarırken şöyle yazmış Küçükkaya:
“Denetim Komisyonu’nun CHP’li üyesi Tarık Balyalı, büyük ihalelerin ‘adrese teslim’ yapıldığına dikkat çekti. Özellikle Deniz Feneri skandalında Almanya’da toplanan paraların Türkiye’de aktarıldığı şirket olarak mahkeme ifadelerine geçen Beyaz Holding, 2016 yılında İBB’den 818 milyon TL’lik ihale almış. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bir dönem en yakınındaki isimlerden birisi olan eski RTÜK Başkanı Zahid Akman, bu şirketin ortakları arasında yer almış; bu ortaklık kamuoyunda büyük tartışma yaratmıştı.”
Kitapta, Balyalı’nın raporunun ayrıntıları yazılırken, ihaleler öncesi belirlenen yaklaşık maliyetle ilgili “doğru hesaplanmıyor, gizli kalmıyor, şirketlere sızıyor, yaklaşık maliyeti hazırlayan firma bile ihaleye katılıyor, rakam bilinçli yükseltiliyor” gibi çarpıcı tespitler yapılıyor.
Bunları okurken Almanya’dan Türkiye’ye ziyarete gelen ailenin AKP reklamını duymak, gerçekten trajikomik bir durum oluşturdu. Küçükkaya’nın kitabında sadece İBB ile ilgili raporlar yer almıyor; “THE ORTAK” ifadesini ortaya çıkaran AKP-FETÖ ortaklığı göz önüne seriliyor.
Fethullah Gülen’in Şeriat Özlemi” adını taşıyan ilk bölüm, eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök’ün 19 Ekim 2016 tarihli bir açıklamasıyla başlıyor: “2004 Milli Güvenlik Kurulu toplantısında AKP HükümetiniFETÖ’ye karşı uyardık ama bir şey yapmadılar...”
Sonrasında sayfalar boyunca AKPile FETÖ ortaklığının içyüzü sergileniyor. Sadece bölüm başlıklarına bakmak bile insanı dehşete düşürmeye yeterli.
İSPARK Vurgunu
İTAKSİ’de AKP Vurgunu
AKP’li Damada İhale Yağdı
FETÖ’den Aldıkları Yurdu TÜRGEV’e Verdiler
FETÖ’cü Şirkete Para Aktarıldı
AKP’li Bakanın Kod Adı: Abi
Antep İhalelerinde ‘Dostluk’ Kazanıyor
FETÖ’cülere İhaleler ‘Milat’ Tanımadı: 183 Milyon TL
İhaleleri Alan FETÖ’cüler Hapiste, Veren Kabinede
Bunlar, sadece bazıları...
Tümünü okuyunca FETÖ’nün siyasi ayağının nerede olduğunu açıkça görüyorsunuz.
 
Bir ‘Hepiniz Oradaydınız’ belgeseli!
Kitabı sunuş yazısında Ali Sirmen, “ ‘The Ortak’, aslında, sahte bir merak tebessümü ile Gülen’in siyasi uzantıları kim diye sormaktan hâlâ fütur etmeyenlerin suratlarında patlayan bir tokattır” diyor. Öyle bir tokat ki, suratlarda bıraktığı iz, hiç çıkmayacak.
Gelelim yazının başındaki Almancı aileye...
Ailenin babası, metrodan inerken ters ters bakıp, “Her yerde anlatıyorum bu iktidarın yarattığı şaheserleri” dedi. Söz uçar, yazı kalır diyerek devam ettim kitabı okumaya...
Türkiye’de “Tarikat-Siyaset-Ticaret” üçgeninde aydınlanmanın nasıl önünün kesildiğini kanıtlamak ve olan biteni doğru arşivlemek açısından önemli bir belge “The Ortak”. Alt başlığında belirtildiği gibi, bir “Hepiniz Oradaydınız” belgeseli! 



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları