Cüneyt Arcayürek

Barışa Engel: İktidara Güvensizlik!..

05 Mart 2015 Perşembe

Çözüm sürecinin başarıya ulaşması için sözüm ona her şey hazır.
Tek bir eksiği var.
AKP Cumhurbaşkanı’na, AKP Başbakanı’na velhasılı AKP iktidarına ülkenin muhalefet partilerinin asla güvenmemeleri....
Üstelik ne zaman?
Dolmabahçe’de HDP ve AKP’nin müşterek toplantısında demokratik kimi ilkeleri içeren on maddenin okunmasından ve İmralı’nın, bu on maddenin taraflarca müzakere edilip kabul görmesini takiben KCK’ye (PKK’ye) kongreyi toplayıp silahları bırakma kararı almalarını önereceğini belirten bir iyi niyet gösterisi söyleminden sonra…
....medyatik barış davulları birden sustu.

***

HDP ile AKP arasındaki bu olaydan sonra umutların birden derin tartışmalara dönüşmesinin temellerine son dinamiti Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç koydu. HDP’nin Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ı, baştan beri çözüm sürecini baltalayan kişi olarak çok ağır ifadelerle suçladı.
Diyeceksiniz ki Arınç’ı bu davranışa zorlayan Demirtaş’ın bir eleştirisi oldu. Oysa Demirtaş’a söylemediğini bırakmayan ilk AKP’li Kaçak Saray idi.
Fakat elinde istihbarat servislerinin dışında kendine özgü kanallardan gelen bilgiler olduğu gibi, neler olduğunu da açıklamadığı, muğlak, çamur at izi kalsın diye tanımlanan bilgiler olduğunu söyleyen ise Arınç’tı.

***

AKP; HDP’nin 7 Haziran seçimlerinde yüzde 10 barajını aşarak güçlü bir grup kuracak oranda milletvekili ile Türkiye partisi olmasını istemiyor. O kadar kaba, o kadar bencil bir gerekçeyle...
AKP’nin açıklayamadığı ama gizli işlemlerle uyguladığı amacını yinelemekte yarar var:
AKP, HDP’nin barajı aşması durumunda, hesap kitaplarını, başta Kaçak Saray’ın durmadan yinelediği 400 vekilli bir Meclis grubunu ancak rüyalarında göreceklerini biliyor.
HDP’nin seçimi yitirmesi durumunda en az açıkta kalacak 40-50 milletvekilliğini cebine atacağını hesaplıyor. O zaman belki 300’ü aşan bir grupla Kaçak Saray’ın zorbalığını daha da güçlendirecek Türk işi başkanlık sistemini yaşama geçireceklerini sanıyorlar.

***

Barış sesleri birden neden kesildi?
Zira Arınç ve partisi, Demirtaş’ın genç, düzgün yüzünün, açık ifadelerle HDP’yi bir bölge partisi olmaktan çıkaracağından, Türkiye’yi kucaklayan bir partiye dönüşmesini içeren, oy bazında da ilgi çeken duruş, davranış ve konuşmalarından rahatsızlar.
Üstelik Demirtaş, Arınç’a, suçlamaktan öteye taşan saldırılarının aksine bir üslupla grubunda yanıt verdi ve...
...grup konuşması, AKP’nin barış getireceği yutturmasına partisinin ve kendisinin asla “inanmadığını ve güvenmediğini”, iktidarın seçim öncesi halka barış sattığını, oysa partisinin gerçekten barışı sağlayarak millete armağan edeceğini ifade eden sözleri sık sık alkışlanarak onaylandı.

***

AKP Genel Başkanı ve Başbakan’ın, çözüm sürecinin AKP direksiyonunda ilerleyebilmesi için nihayet muhalefet partilerinin desteğini sağlamayı içeren konuşmasına da, HDP Eş Genel Başkanı ile aynı gün…
...CHP ve MHP gruplarında konuşan genel başkanlar, “bu iktidarın barışı sağlayacağına güvenmediklerini” açıkladılar.

***

Özetleyelim son gelişmeleri:
Dolmabahçe’nin hemen ardından bu ülkenin yüzde 55’ini temsil eden üç muhalefet partisi iktidara güvenmediklerini açıkladı.
Bu, aslında bütün partilerin ortak çabasıyla sağlanması beklenen iç barışın, ne yazık ki iktidarın inandırıcı olmayan, güven vermeyen diyalog kültüründen yoksun tutumu nedeniyle şu sıra varılan dramatik bir sonuç!

***

Ne Kaçak Saray ne de sarayın başbakan vekili AD, barış türküleri söylemekten başka, parti sözcüleri aracılığıyla muhalefete, bize güvenmezseniz güvenmeyin; seçimde halkın göstereceği güven bize yeter, diye yanıt verirken... şöyle dönüp zenginlerin serveti
7.6 milyar dolar artarken... yıl başından sonraki iki ayda toplum yaşamını zora sokan gıda fiyatlarındaki yüzde 6.19 artıştan söz ediyorlar.
Uzmanlara göre, yükselen enflasyonla faizler inmez! Kaçak Saray’ın, enflasyonu aşağı çekmeyi faizleri indirme koşulunu bağlayan ekonomik dehasından kaynaklanan dayatması da böylece suya düştü.
Sayelerinde enflasyonda Venezüella, Mısır, Rusya’dan sonra dünya dördüncüsü olduk! RTE saray yaptırdığı, AD de başbakan olduğu için mutlu. Halk, gıda fiyatlarının artışından mutsuzmuş Ne umurlarına!



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Viraj ustası 10 Mayıs 2015
Ya sen nesin? 9 Mayıs 2015
Anlamaz 8 Mayıs 2015

Günün Köşe Yazıları