Paris-Antalya- Brüksel’in cihat üçgeni

24 Kasım 2015 Salı

Paris katliamı hakkında en fazla bilgiye sahip “biricik cihatçı” Türk yetkililerin elinde.
13 Kasım saldırılarının keşifçisi” Belçika vatandaşı Ahmet Dahmani, Suriye’ye geçmek üzere hazırlık yaparken, bu hafta sonu Antalya’da yakalandı.
13 Kasım’ın ertesi günü, Amsterdam üzerinden Türkiye’ye uçan Dahmani, Paris saldırılarında yer alıp da “canlı” ele geçirilen tek IŞİD militanı.
Belçika’dan, “yabancı cihatçılar/foreign fighters” kontenjanından IŞİD’e katılmış ve örgüt tarafından Suriye’de silah, keşif, istihbarat alanında özel eğitilmiş…
Dahmani özetle Paris saldırısının piyonu değil. Lojistik desteğin üst kademe liderlerinden sayılıyor. Ve Brüksel’de cihatçıların yaşadığı barut fıçısı “Molenbeek”ten mahalle komşusu Salah Abdüsselam’a Interpol’ü yönlendirecek zincirin hayati halkasını oluşturuyor.

Avrupa’da savaş sahneleri
Salah Abdülsselam da gene bu hafta sonu Brüksel’de yaşamı felç eden “cihatçı avının” hedefindeki bir numaralı isim.
Belçika’dan tıpkı Dahmani gibi bir şekilde Suriye’ye ulaşmaya çalıştığı söylenen Abdülsselam için AB’nin başkenti Brüksel’de cumartesi, pazar görülmemiş bir OHAL ilan edildi.
İstasyonlar, metrolar, alışveriş merkezleri, resmi binalar, restoranlar, kafeler, spor salonları kapatıldı. Eğlence programları, konserler iptal oldu.
Yağmur altında hayalet kente dönüşen Brüksel’de evlerine kapanan insanların “cihatçı avında”, herhangi bir kaza kurşununa kurban gitmemeleri için pencerelere bile çıkmamaları istendi!
Salah Abdüsselam’ın ele geçirilmesi bu ölçüde önemli…
13 Kasım gecesi restoranları hedef alan “kamikazeler” içinde yer almakla birlikte son anda kendisini patlatmaktan vazgeçerek firar eden bu şahıs bulunamıyor.
Ahmet Dahmani ile birlikte 13 Kasım olaylarından “sağ kurtulduğu” bilinen tek cihatçı olan Abdüsselam’ın kendisini son anda korkudan mı patlatmadığı yoksa yeni ekiplerle yeni saldırılar düzenlemek için mi ortadan kaybolduğu bilinmiyor.
Dahmani gibi Fas asıllı olan Abdüsselam’ın bu hafta sonu Brüksel’de olduğunu haber alan ve yeni saldırılardan şüphelenen Belçika güvenlik güçleri, Avrupa’nın başkentinde, benzerine ancak savaşta rastlanabilecek sahneler yaşattı.
Brüksel gözaltısını küresel TV’lerde izledim…
Etrafı normalde insan kaynayan kahveler ve restoranlarla çevrili, Gotik mimarinin incisi, tarihi “Grand Place” bomboştu.
Meydanın ortasında tüm bu olan bitene rağmen neşeyle parlamaya devam eden noel ağacı, yüzleri kar maskeleriyle kapalı ve dişlerine dek silahlı askerler arasında; bildiğimiz, güvenli, burjuva-refah Avrupa’sının uzak bir kalıntısı gibiydi.

Yeni düzen kurulurken
TV’lerde yorum yapan gözlemciler, “Bu aşırı radikal askeri önlemlerin bundan böyle Avrupa’da hayatın hangi kertede değişebileceğinin göstergesi olduğunu” söylediler. “Grand Place” görüntülerinin, “Avrupalı yaşam tarzı ve özgürlüklerinin sonunu simgelediğini” belirttiler...
AB gibi NATO’nun da baş karargâhı olan Brüksel’de şok yaratan bu manzaraların yaşandığı saatlerde, Obama’nın IŞİD stratejisinde köklü değişiklik olduğuna dair haberler de internete düştü.
Düne dek sadece IŞİD’i “zayıflatmaktan” söz eden ABD Başkanı, bundan böyle IŞİD’in “yok edileceğini” açıklıyor; IŞİD’e karşı müteffikleri topyekûn savaşa çağırıyordu.
Obama’nın “strateji değişikliği” ile birlikte, yeni Ortadoğu haritaları taze bir ilgiyle ortaya sürüldü.
IŞİD yok edildikten sonra Ortadoğu nasıl şekillenecek” sorusu etrafında belirlenen bu yeni haritalara göre, Türkiye’nin sınırında Kobani’nin batısına dek uzanan bir Kürdistan olacak.
Altında, etnik-dini temel üzerinde belirlenen bir Sünni ve Şii devleti yaratılacak.
Hatay’ın güneyinde de “Alevi devleti” biçimlenecek…
Yeni düzeni ABD ve bölgede son dönemde hızla denkleme dahil olan Rusya ve Sykes-Picot’nun klasik ikilisi Fransaİngiltere kuracak.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Kılıçdaroğlu vakası 14 Nisan 2024
31 Mart’ın bahsi 7 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları