Asıl eskiyen

05 Haziran 2017 Pazartesi

Cumhurbaşkanı, yeniden genel başkan olarak gittiği AKP genel merkezindeki toplantıda “Metal eskimesi görüyorum” demiş; salı günü Meclis’teki AKP Grubu’nda da bu görüşünü şöyle yinelemiş: Ortada bir metal yorgunluğu var, bunun aşmamız lazım.”
Demek ki eskime sorunu çok büyük!

‘Mental’
Ünlü bir Temel fıkrasında denildiği gibi bir harf yüzünden kavga edecek değiliz ya; AKP’de olan metal eskimesi değildir; mental eskimedir. Mental, İngilizcede Düşünce süreciyle ilgili yani zihinsel ya da akla ait demektir.
Fazilet Partisi’nden Yenilikçi diye ayrılanların kurmuş olmasına bakmayın, dayandığı siyasal İslam ideolojinin niteliği gereği eskide kalması kaçınılmaz olan AKP, yaklaşık son on yıl boyunca ve giderek artan bir hızla düşünsel olarak eskimektedir.
AKP, önce, kendi içinde, gerektiğinde eleştirel bakabilen, değişik görüş sahiplerini dışladı; partiyi, tek kişinin görüşleri içine hapseden bir tutum izledi; kendi içini kuruttu.
AKP iktidarı asıl büyük mental zararı topluma verdi; vermeyi de sürdürüyor.
AKP, liberal demokrat görüntüsünden ve bununla eşzamanlı olarak kendisini destekleyen yazar ve yorumculardan uzaklaştı. Ortalıkta ne 12 Eylül 2010 anayasa oylamasında yetmez ama evet diyenler ne de 3 Nisan 2013’te açıklanan toplam sayıları 63 olan akil insanlar kaldı!
AKP düşüncesini yeniden üreterek ülkenin içinde ve dışında sergileyen güçlü düşünce insanları artık yok.
Bu yokluğa karşın AKP, 2017 Anayasa değişikliği ile ülkeyi dönüştürme yönünde dev bir adım attı. Meğer iktidar kültür ve sanat alanında eksik kalmış. Anlaşılan, eğitim programlarında onca eskiye dönüş değişikliği yapılması, insanlık Anıtı’nın ucube olarak algılanması; Türkçe ile felsefe yapılamaz denilmesi; eğitimde ve günlük yaşamda Osmanlıcanın dayatılması; çok sayıdaki yandaş yayın organının, yazı yorum ve dizilerinde eskiye övgünün iş edinilmesi; Atatürk Kültür Merkezi’nin-AKM dokuz yıldır kapalı tutulması; Devlet Tiyatroları’nın bütçe ödeneklerinin azaltılması; çağın bilgi kaynağı Vikipedia’nın yasaklanması yeterli bulunmuyor.
Gerçekte, yetersizlik büyük. Baksanıza, ünlü ses sanatçısı Tarkan’ın son zeytinlik katliamına karşısında duyarlılık göstermesini, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Tarkan’a ne oluyor, zeytinliği mi var diye sorgulayabiliyor!

Eskiden de eskiye!
Bilindiği gibi AKP iktidarı, geçen günlerde Darwin’in evrim teorisini orta dereceli okulların ders programlarından çıkardı.
AKP’nin bu davranışı, bu ülkenin kaç bilim insanı, yazar ve yorumcusu ve sayıları iki yüze yaklaşan bilim kurumları tarafından, tamamıyla bilimsel gerçeklere dayanılarak sorgulanabildi?
En doğrusu, bu konuda sözü 104 yıl, Cumhuriyetin kuruluşunun on yıl öncesinin Osmanlı aydınına bırakmak:
1913 yılında Kastamonu’da polis üç öğretmeni tevkif etmişti. Bunlardan tabiat bilimi öğretmeni olanı, öğrencilere Darwin teorisini anlattığı için Arapça hocası tarafından kâfirlikle suçlanmıştı. Biri matematik öteki Fransızca okutan iki öğretmen buna karşı öğrencileri ayaklanmaya teşvik suçundan tevkif edilmişlerdi. Bu olay dolayısıyla Abdullah Cevdet İçtihat’ta şöyle yazar: Darwin nazariyesinin okutulmasını küfür sayan bir ülke hâlâ ortaçağlarda yaşıyor demektir. Böyle bir ülkenin yirminci yüzyıl dünyasında yaşama hakkı yoktur. Sarıklı, sarıksız, ezilmek istemeyen her kafa artık bunu anlamalıdır”
(Niyazi Berkes: Türkiye’de çağdaşlaşma; Ankara: Bilgi Yayınevi, 1973, s.387).
Kararı siz verin; AKP’de eskiyen metal mi yoksa başka bir şey mi?!  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Yerelde yeşermeli 25 Mart 2019

Günün Köşe Yazıları