Dokuz güzel gün

08 Kasım 2017 Çarşamba

Bu yazıyı Büyükçekmece’de TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nin ana binasındaki balkonda yazıyorum. Dışarıda onlarca otobüs, midibüs, minibüs kuyrukta... İlk ve ortaöğrenim öğrencileriyle dolu. Kapıya yanaşan araçlar öğrencileri boşaltıyorlar. Öyle bir cıvıltı ki sormayın. Fuarın koridorları doğal ki başka bir âlem. Her standın önünde kalabalıklar var. Çocuklardaki gözle görülür heyecan insanda geleceğe ilişkin sönmeye yüz tutmuş umutları yeşertiyor. Bu çocuklar yarının yetişkinleri. Eğer bu heyecanları baskılanmazsa, köreltilmezse yarının Türkiye’si dilediğimiz, özlediğimiz gibi bambaşka bir Türkiye olacak.

***

Kapılarını 4 Kasım’da açan, 12 Kasım’a kadar sürecek olan 36. İstanbul Kitap Fuarı’ndan söz ediyorum. Son dört yılın ziyaretçi sayı ortalaması 500 binin üzerindeydi. Bu gidişle fuarın son gününe kadar 600 bine dayanacak. İstanbul Kitap Fuarı ziyaretçi sayısı açısından Avrupa’nın en büyük fuarı. Ülkemizin haklı olarak iftihar edeceği büyük bir kitap ve kültür etkinliği. Eşzamanlı olarak düzenlenen, teması bu yıl “ütopya” olarak belirlenen İstanbul Sanat Fuarı da ayrı bir ilgi odağı. Tema demişken Kitap Fuarı’nınki bu yıl “İyi ki Varsın Edebiyat”.
Yeri gelmişken dile getireyim. Kitap Fuarı’na 820 yayınevi ve yayıncılık faaliyetinde de bulunan kuruluş ile bine yakın yazar katılıyor. Fuar süresince düzenlenen/düzenlenecek kültür, edebiyat, bilimsel etkinlik sayısı 295. 2017’nin konuk ülkesi Kore Cumhuriyeti. Bu ülke dahil katılan yabancı ülke sayısı yirmi, yabancı yayınevi sayısı 98, yabancı yazar sayısı ise 18.
Her yıl olduğu gibi Kitap Fuarı’nın “onur yazarı” değerli yazarımız Ayla Kutlu, Sanat Fuarı’nın “onur sanatçısı” da değerli sanatçımız Nur Koçak.

***

Pazartesi akşamı onur ödülleri gecesi vardı. Ülkemizin beyinleri, yürekleri, yüzleri aydınlık insanları bir aradaydı. Yayıncılar, yazarlar, sanatçılar, sanat koleksiyonerleri, sanatsever kurumların yöneticileri, gazeteciler, Ercan Karakaş’tan Hikmet Çetin’e siyasetçiler oradaydı.
Keyifli bir gecede yenildi, içildi, söyleşildi.
Yaşadığımız bu sıkıntılı, iç karartıcı süreçte biraz olsun rahatlamak, hafiflemek, geleceğe dair umutlanmak istiyorsanız siz de yolunuzu bir günlüğüne TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’ne düşürün derim.
Yüz binlerce kitap, her gün -özellikle hafta sonu- yüzlerce yazar, birbirinden güzel söyleşiler, etkinlikler sizi bekliyor.
Daha dört güzel gün var önünüzde.
Benden söylemesi...  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Veda 28 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları