TC ve ABD Nereye? (8)

10 Nisan 2018 Salı

Perşembe günü, ABD Başkanı Donald Trump, “Suriye’deki Amerikan güçlerinin çok yakında çekileceğini”, cumartesi günü de PKK’nin Suriye’deki uzantısı “YPG’nin kontrolündeki bölgelere gönderilecek 200 milyon dolarlık yardımı dondurduğunu” açıklamıştı.
Geçen salı günkü yazım yukarıdaki sözlerle başlamış ve Trump’ın göreve geldikten sonra “Afganistan’dan askerlerimizi çekelim” dediğini, ancak sonra vazgeçtiğini anımsatarak sona ermişti!
Beklentim doğru çıktı. Trump Afganistan’dan sonra Suriye’de de tükürdüğünü yaladı!

***

Geçen hafta, ABD Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısında konuşan IŞİD’le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk Amerika’nın IŞİD’e karşı savaşının henüz bitmediğini şöyle vurguladı:
“Suriye’de IŞİD’le savaşmak için bulunuyoruz. Bu bizim görevimiz ve bu görevimiz henüz bitmedi, bu görevimizi tamamlayacağız.”
Her nedense, PKK ve uzantısı YPG’den söz edilmedi!

***

Türkiye’nin üyesi olduğu “Kuzey Atlantik Anlaşması Örgütü’ne (KAAÖ - NATO)” üye olan İngiltere parlamentosundan bir heyet, geçen hafta Suriye’de PYD’nin kaçak Başkanı Salih Müslim’in kardeşi Enver Müslim ile görüştükten sonra, örgüt militanlarının gömüldüğü Kobani’deki mezarlığı ziyaret etti!
İngiliz BBC televizyonu, kısa bir süre önce Suriye’de görev yapan İngiliz özel kuvvetlerin fotoğraflarını yayımlamıştı. Görüntülerde, özel kuvvetlerin kullandıkları üstü açık, uzun menzilli silahların bulunduğu “Thalab” denilen devriye araçları dikkati çekmişti.

***

Bir başka KAAÖ üyesi Fransa’nın Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, YPG’ye destek vereceğini net şekilde açıkladı. Bir Fransız askeri analist ise “Her ne olursa olsun, bölgeye özel kuvvetlerin yayılması planlanıyor, söz konusu birliklerin yeri ve eylemleriyse hiçbir zaman açığa çıkarılmıyor” diye konuştu!
AKP Reis-i Umumisi, Fransa’nın PYD - YPG temsilcilerini desteklemesine şu sözlerle tepki gösterdi:
“Fransa, teröre yardakçılık yapıyorsun, destek veriyorsun ve ondan sonra teröristleri Elysee Sarayı’nda da ağırlıyorsun. Bunun hesabını veremeyeceksiniz, ondan sonra bu terör belasından da kurtulamayacaksınız. İşte bak Almanya’da teröristlerin neler yaptığını görüyorsunuz değil mi? Fransa’da da olacak. Batı bu teröristleri besledikçe batacaksınız!”
Türkiye, Suriye’de yapayalnız… KAAÖ ortakları ABD, İngiltere, Fransa ve ülkenin sahibi Suriye, Türkiye’ye karşı… Afrin’e girildi. Hedefte Menbiç vardı… Ankara’dan Menbiç konusunda çıt çıkmaz oldu… Üstüne üstlük ABD, Menbiç’te iki yeni üs kurmaz mı?
ABD ile yakın geçmişten bir olayı anımsayalım:
4 Temmuz 2003’te Amerikan 173. Hava İndirme Tugayı’na bağlı askerler ve peşmergeler, Kuzey Irak’ın Süleymaniye kentinde bir binbaşı komutasındaki karargâhtan 11 Türk askerine yaptıkları baskında, başlarına çuval geçirerek 60 saat tutuklamışlardı!

Şeker Fabrikaları Satışta!
AKP hükümeti 31 şeker fabrikasından altısını satışa çıkardı. İhalede Niğde - Bor’daki 336 milyon liraya, Kırşehir’deki 330 milyon liraya satıldı. Böylece AKP, bütçe açığını kapatmak için iki ihaleden toplam olarak 669 milyon lira gelir sağladı.
Hürriyet gazetesinin başı çektiği Doğan Medya Grubu 1.2 milyar dolara (4.8 milyar liraya) Demirören Grubu’na satıldı.
Osmanlı’da tarımı ve köylüyü desteklemek amacıyla, Sadrazam Ahmet Şefik Mithat Paşa, 1863’te Ziraat Bankası’nı kurdu. Şimdi bu banka Demirören Grubu’na 675 milyon dolar ( 2.700 milyon lira) kredi açtı. Kredi 2 yıl ödemesiz olmak üzere 10 yıllık vadeyi öngörüyor.
Tarımı desteklemek amacıyla kurulan Ziraat Bankası, bu kredi ile 2 değil, 4 şeker fabrikasını satın alabilirdi! Bu kıyaslama, açılan kredinin görkemini anlatmıyor mu?
Büyük sahtekâr Çiftlik Bank’ın sahibi Mehmet Aydın, halktan 1.2 milyar lira toplamıştı. Bu paranın 511 milyon lirasını alarak Bolivya’ya kaçtı! Kaçmasaydı 2 şeker fabrikasını tek başına alamaz mıydı?



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları