Selçuk Erez

İstanbul Tabip Odası seçimlerinde ne oldu?

19 Nisan 2018 Perşembe

Ayın 15’inde İstanbul Tabip Odası’nda (İTO) seçim yapıldı ve önceki yönetimin devamı olan Demokratik Katılım Grubu büyük bir farkla seçimi kazandı. Geçen hafta yapılan Ankara, Balıkesir, Antalya, Mersin, Bolu, Bursa tabip odası seçimlerini de İTO gibi, insan haklarının önalmadığı ve demokrasinin geçerli olmadığı bir düzende sağlığın gereğince sağlanamayacağını, tıp eğitiminin verimsiz olacağını savunan gruplar kazandı. Uzun yıllardan beri Vatan Partisi’ne yatkın bir grubun yönettiği İzmir Tabip Odası’nda bile bu kez çoğunluğu Demokratik Katılımcılar kazandı.
Bu gelişmeleri yorumlamak için sadece hekimlere değil diğer meslek odalarının kongrelerine, buralarda söylenenlere de bakmalı:
“Savaş ve travma adeta günlük hayatımızın bir parçası olmuş. Beden, geçirdiği travmayı unutmaz... Açlık, yoksulluk, kayıplar bunların hepsi travma kaynaklarıdır… Toplum sağlığının korunması ancak insanların eşit olduğu, karınlarının doyduğu bir toplumsal yapıyla mümkün olabilir.”
Türk Eczacılar Birliği’nin 2013 yılında toplanan 39. olağan büyük kongresinde başkanın açılış konuşmasında söylenmiş bu sözler.
17.1.2015’te toplanmış olan TMMOB’nin yani Türkiye Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği’nin Kadın Sempozyumu’nda ne denilmiş?
“Önce mali denetim tehdidiyle, sonra miting meydanlarında hedef göstererek, ardından yetkilerini kısıtlayarak TMMOB üzerinde vesayet oluşturmaya çalışan iktidar, istediğine ulaşamayınca şimdi yasasını değiştirerek TMMOBnin örgütlülüğünü dağıtmak, parçalanmış bir yapıyla ülkemizin mühendis ve mimarlarının toplumdan yana gür sesini kesmek istiyor.”
10.4.2016’da yapılan dişhekimleri meslek odası seçimlerinde Tatyos Bebek, “Akit gazetesinde İstanbul Dişhekimleri Odası’nın terörist ilan edildiğini, iki gün sonra Sabah gazetesinde benzeri bir yayın yapıldığını ve peşinden Sağlık Bakanlığı’nın odaya dava açmasının bir tesadüf olmadığını” söylemişti.
Görülüyor ki seçimden önce İstanbul Tabip Odası’na yöneltilen suçlamalar yeni bir şey değildi. Bunlar insan haklarına saygılı, demokrasi talep eden, yanlışı eleştiren bütün odaları susturma, terbiye etme girişimleriydi.
Seçim sırasında yönetimin örgütlediği yandaş gruplar, yukarıda saydığımız bu iddiaların tümünü İTO’ya yönelttiler.
Ancak bunlar işe yaramadı.
Neden mi? Halkın her kesiminin yavaş yavaş sezmeye başladığı olumsuzlukları, bozuklukları hekimlerin fark etmeyeceklerini mi sanıyordunuz?



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Böcek yeriz o zaman! 30 Ağustos 2018

Günün Köşe Yazıları