Bitkisel üretim bu yıl tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde yüzde 5 azaldı
Meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde yıllık artış yüzde 2,1, sebzelerde yüzde 5,6 oldu - Süs bitkileri üretim miktarı da yüzde 6,1 azaldı.
Bitkisel beslenmenin yükselen yıldızı: Seitan nedir ve nasıl pişirilir?
Seitan, son yıllarda bitkisel beslenmenin yükselişiyle birlikte popüler hale gelen bir protein kaynağıdır. Tamamen bitkisel olan seitan, özellikle vegan ve vejetaryen mutfaklarında et alternatifi olarak sıkça tercih edilir.
Asyalıların uzun yaşamının sırrı bu meyvede saklı: Hem adı hem de faydaları ile herkesi şaşırtıyor...
Gizemli tropikal meyve, uzun yaşam sırrı olarak bilinen bir Asyalıların geleneksel gıdasıdır. Peki, hem adı hem de faydaları ile herkesi şaşırtan bu meyve nedir? İşte Japonların uzun yaşam anahtarı olan o meyve ve bilinmeyen faydaları...
Her derdin şifası olan o bitki: Ayı sarımsağı ve pek bilinmeyen faydaları...
Doğa, insan sağlığına sayısız fayda sunan birçok besini barındırır; bazıları ise o kadar değerlidir ki, onların sağladığı faydaları saymakla bitmez. Peki, her derdin şifası olduğu söylenen o bitki nedir? İşte ayı sarımsağı ve pek bilinmeyen faydaları...
Bu sendrom kabusunuz olmasın: İşte Polikistik over sendromuna iyi gelen 7 besin...
Düzensiz adet görme, sancılı regl gibi belirtilerle ortaya çıkan polikistik over sendromu, yaygın bir hormon sorunudur. Peki bu sendromun kabusunuz olmasını engelleyecek yöntemler nelerdir? İşte Polikistik over sendromuna iyi gelen 7 besin...
Anadolu'nun gizemli hazinesi: İşte Madımak otu ve bilinmeyen faydaları...
Madımak otu, gün geçtikçe artan popülerliğiyle dikkat çeken bir bitki olup, birçok sağlık sorununa iyi geldiği iddia edilmektedir. Peki Anadolu'nun gizemli hazinesi bu ot nedir, nasıl kullanılır? İşte Madımak otu ve bilinmeyen faydaları...
Bilim insanları doğadaki en güçlü mikrop öldürücüyü açıkladı
Doğanın birçok doğal faydasından yararlanan bilim insanları, son olarak en etkili mikrop öldürücüyü açıkladı. Yüksek oranda C vitamini içeren bu bitki, en etkili mikrop öldürücü olarak açıklandı.
Vejetaryen lezzet turu: Daha az et tüketmek için uzak diyarlardan üç tarif
Tüm dünyada etsiz yemekler yemek pişirme geleneklerinin bir parçasıdır ve hem etseverler hem de vejetaryenler tarafından beğenilmektedir. İştahınızı kesinlikle kabartacak rahatlatıcı ve doyurucu tarifler yaratmak için bu geleneklerden esin alınan üç tarifi sizin için araştırdık. Canınız daha az et yemek ve sebze ziyafeti çekmek istediğinizde bu tarifler mutlaka aklınızda olsun.
Araştırma: Çok az tuz tüketmek kalp yetmezliği hastaları için zararlı olabilir
Yeni bir araştırma, çok az tuz tüketmenin kalp yetmezliği bulunan hastalar için zararlı olabileceğini ortaya koydu.
Glütensiz bir yaşam ya zorunluysa?
Köfte yasak, mercimek çorbasına un katıyorlar, ay çekirdeği tuz yapışsın diye işleniyor... İşte Selin Güneş’in glütensiz yaşamın zorluklarından bir şefe dönüşme öyküsü.
Dilara Koçak'tan sağlıklı ve sürdürülebilir beslenme için 10 öneri
Beslenme uzmanı, sürdürülebilir yaşam aktivisti Dilara Koçak, "Sürdürülebilir diyetler, hem şimdi hem gelecek için gıda güvenliği ve sağlıklı yaşama katkı sağlıyor, ekosistemimizin korunmasına da destek oluyor" dedi. Koçak, önerilerini madde madde anlattı.
Eski eşi, Elvis Presley'nin tuhaf beslenme alışkanlıklarını açıkladı: '6 ay başka bir şey yememiş...'
Kalp yetmezliğinden ölen efsane şarkıcı Elvis Presley, son olarak tuhaf beslenme alışkanlıklarıyla gündeme geldi. Efsane ismin eski eşi, hem Presley'nin kokusuna bile dayanamadığı yemeği ve ilginç beslenme alışkanlıklarını ilk kez anlattı.
Uzmanı uyardı: Hızlı yemek yiyenlerde uyku sorunları daha fazla
Yediğimiz yemeklerin uykumuzun kalitesini ve süresini etkilediğini söyleyen Uzman Klinik Psikolog Yaren Hamarat, “Çok hızlı yemek yemek, öğün atlamak, fazla ve ağır öğünler tüketmek, yemek saatlerinin düzensiz olması ve uyumadan önce atıştırmak uyku bozukluklarının nedenlerindendir” dedi.
Beslenme uzmanından 'yeşil çay' uyarısı: Fazlası zarar...
Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşegül Akkaya Erden, yeşil çayın, karaciğeri korumaya yardımcı olduğunu ve diyabeti azalttığını belirterek kullanılan miktar konusunda uyarıda bulundu. Diyetisyen Erden, yeşil çayın fazlasının zararlı olabileceğini, diyetisyenin tavsiye ettiği miktarın aşılmaması gerektiğini dile getirdi.
Uzmanı açıkladı: Mevsim geçişlerinde hastalıklardan koruyan 10 besin
Sonbaharın artık kendini iyice hissettirmesiyle beraber hava sıcaklıklarında meydana gelen ani ısı dalgalanmalarının grip, nezle ve soğuk algınlığına yakalanma riskini oldukça artırdığı, bu hastalıklardan korunmanın en etkili yollarından birinin ise güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmaktan geçtiği belirtildi.
Onkoloji uzmanının ’bitkisel tedavi’ tepkisi: 'Bir şey yapamadığımız hastalar oluyor...'
Dr. Öğretim Üyesi Ebru Karcı,yurttaşların kansere karşı bilinçsizce bitkisel ürünlere yönelebildiğini belirterek, “Hastalar bununla çok zaman kaybediyor. Son evre, bir şey yapamadığımız, bitkiyle çok zaman kaybetmiş hastalar oluyor. Rica ediyorum kendilerini o duruma sokmasınlar. Bir doktor olarak gerçekten en üzüldüğüm konu. Bu ürünler ilaçların etkinliklerini azaltabiliyor. Çok masum şeyler değiller; karaciğer, böbrek yetmezliğine kadar hastaları sokabiliyorlar” dedi.
Sağlıklı yaş almak için 6 etkili besin
Beslenme ve Diyet Uzmanı Eray Albayrak, sağlıklı ve dengeli beslenmede ihmal edilmemesi gereken besinleri sıraladı.
Sağlıklı karaciğer için 11 besin önerisi
Her 3 kişiden birinde görülen karaciğer yağlanmasının modern çağın hastalığı haline geldiğine dikkati çeken Prof. Dr. Onur Yaprak, “Türk halkı özelinde konuşacak olursak erkeklerde 100 santim, kadınlarda ise 85 santim üzerinde bel ve karın çevresi karaciğer yağlanmasını gösterir. Karaciğere iyi gelen besinlerin ortak özelliği antioksidan, E vitamini ve glutatyon depolarını artırıyor olmasıdır. Bu besinler kahve, turpgiller, yeşil yapraklılar, fındık ve çiğ badem, balık, zeytinyağı, sarımsak, zerdeçal, enginar, koyu renkli meyveler, yulaf ezmesidir” dedi.
'İnülin içeren ürünler karaciğer kanseri riskini artırabilir'
Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Uğur Coşkun, “Yaklaşık 1 hafta önce Gastroenterology dergisinde Bneg San Yeoh ve arkadaşları tarafından yayınlanan deneysel çalışmada inülinden zengin liflerle beslenen farelerde karaciğer kanseri sıklığının belirgin olarak arttığı gösterildi. Bu artışın tamamı safra asit düzeyi kanda fazla olanlarda ortaya çıktı” dedi.
Kalp ve damar hastalıklarına karşı 'Akdeniz usulü beslenme' önerisi
Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Servet Altay, kalp ve damar hastalıklarına karşı korunmak için hayvansal gıdaların az, yeşil sebze ve meyvelerin çok tüketildiği Akdeniz tipi beslenmeyi önerdi.
Uzmanından okul çağındaki öğrenciler için uyarı: 'Mutlaka besin dengesini ayarlamamız gerek'
Diyetisyen Gizem Güneş, okul çağındaki öğrencilerin beslenme alışkanlıklarını bu dönemde kazandıklarını vurgulayarak, mutlaka besin dengesini ayarlamak gerektiğini belirtti.
Diyetisyenden tatil dönüşü beslenme önerileri
Uzm. Diyetisyen Deniz Tığlı Torun, “Tatillerde yapılan en büyük hatalardan biri düzensiz öğünler. Bu sebeple tatil dönüşü ilk olarak düzenli beslenmeye geri dönmek gerekiyor” dedi.
Diyetisyen uyardı: 'Tatil sonrası öğün atlamayın' (24 Ağustos 2022)
Tatil sonrası ilk yapılması gerekenin eski beslenme düzenine yavaş yavaş geri dönmek olduğunu belirten Diyetisyen Sena Pekşen, “Aç kalmaktan, size uygun olmayan beslenme programları ve detokslardan kaçının. Dengeli ve düzenli beslenmenin ilk koşullarından biri öğün atlamamaktır” dedi.
Sıcaklarda sağlıklı beslenme önerileri
Hava sıcaklıklarının ülke genelinde artışa geçtiği bu günlerde sağlık için beslenmeye de dikkat etmek gerekiyor. Beslenme açısından bazı küçük değişiklikler yapılarak serinlik veren ve rahatlama sağlayan çözümler üretilebileceğini söyleyen Gıda İşleme Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, sağlık sorunlarını en aza indirmek için önerilerde bulundu.
Diyet uzmanından 'dondurma' önerisi
Tatlılarla arasında karşılaştırma yapıldığında kalorisi daha düşük olan dondurmanın yaz aylarının vazgeçilmez bir ara öğünü olduğunu belirten Diyetisyen Melisa Karataş, “Dondurmayı akşam 18.00’den önce tüketmeye özen gösterin. Günde 3 top dondurmadan fazlasını tüketmeyin” dedi.
Uzman diyetisyen uyardı: Yanlış detoks kas kaybına neden olabilir
Beslenme ve Diyetisyen Uzmanı Şilan Alyamaç, “Çok hızlı verilen kiloların sağlıklı olduğunu savunmuyorum. Çünkü çok hızlı verilen kilo, inanın çok hızlı alınacaktır. Çünkü sağlıklı bir beslenme profili, alışkanlığı oluşturmamış oluyor” dedi.
Beslenme ve diyet uzmanından 'gluten' uyarısı
Uzman Diyetisyen Sümeyye Kavacık, “Son yıllarda yapılan sınırlı çalışmalarda gluten içermeyen ürünlerle beslenmenin genel sağlık durumunu artırdığı, kişinin kendisini daha dinamik hissetmesini sağladığı ve kilo vermeye yardımcı olduğu görülmüştür. Ancak farklı araştırmalarda, glutensiz beslenme diyetinin sürdürülmesinin sağlık açısından gerekli olmadığı da öne sürülür” dedi.
Ağrıları hafifletmesiyle bilinen en iyi 9 gıda
Mevsimine göre yeterince uygun gıda almayanların günlük hayatta kas ağrısı yaşayabileceğini belirten Diyetisyen Tuğba Küçük, bazı ipuçları verdi.