'Her yıl 20 bin kişinin ölümüne neden oluyor...'
Dünyanın en çok turist çeken ülkelerinden biri olan Tayland'ın kendine özgü mutfağı, birbirinden güzel yemeklerle dolu, ancak bir tanesi var ki tek bir lokması bile karaciğer kanserine neden olabiliyor.
Karaciğer yağlanması siroz ve kansere yol açabilir
Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Muhammed Fatih Karakaya, tip 2 diyabet, yüksek kolesterol, alkol tüketimi ve karaciğer yağlanmasının siroz ile kanserin başlıca nedenleri arasında yer aldığını söyledi.
Safra kanalı kanseri riskini artıran 7 faktör!
Doç. Dr. Türkmen Bahadır Arıkan, safra kanalı kanseri ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
Karaciğer kanseri tedavisinde umut olabilir! Kıbrıs'ta yetişiyor...
Bilim insanlarının yaptığı araştırmalar Kıbrıs’ta yetişen biberiye bitkisinden elde edilen uçucu yağın, karaciğer kanserinde fonksiyonel etkinliğe sahip olduğunu ortaya koydu.
Araştırma: Şekerli içecekler karaciğer kanseri riskini artırıyor
Yeni yapılan bir araştırmada şekerli içecekleri tüketmenin menopoz dönemindeki kadınlarda karaciğer riskini artırdığı ortaya çıktı.
Dünya Sağlık Örgütü uyarıyor! Her gün tükettiğimiz bu ürünler kanser yapıyor...
Yıllardır bu ürünleri haberimiz olmadan her gün tüketiyoruz. İşte, Dünya Sağlık Örgütü'nün kanserojen ilan ettiği o ürünler...
Karaciğer kanserinin önüne ilaçlarla geçilebilecek
Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeki Karasu, karaciğer yağlanması ve buna bağlı olarak gelişen karaciğer kanserinin önüne geçebilmek için dünya genelinde yürütülen ilaç çalışmalarından 10'unda Faz 3 aşamasına gelindiğini, 2024'te 2 ilaç için ruhsat müracaatında bulunulacağını söyledi. Karasu, "Şu anda karaciğer yağlanmasına karşı önlem için direkt bir ilaç elimizde yok; ama birkaç yıl içerisinde birdenbire çok sayıda ilaç elimizde olacak gibi görünüyor" dedi.
Karaciğer naklinde başarı oranı nedir, karaciğer nakli nasıl yapılır?
Türkiye'de karaciğer hastalıklarının sıklığı son yıllarda artıyor. Artışın nedenleri arasında yaşam tarzındaki değişiklikler, obezite, yetersiz beslenme, alkol tüketimi, hepatit B ve C virüsleri gibi faktörler yer alıyor. Türkiye'de yapılan araştırmalar, sirozun Türkiye'deki en sık görülen karaciğer hastalığı olduğunu gösteriyor. Karaciğer hastalıklarının artmasıyla Türkiye'de karaciğer nakli sayıları da son yıllarda artmıştır. Türkiye, Avrupa'da karaciğer nakli yapılan ülkeler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Peki karaciğer nakli nasıl oluyor? Tedavi başarı oranı nedir?
Uzmanlar uyarıyor! Bu belirtilere dikkat: Açıklanamayan kilo kaybı ve üst karın ağrısı...
Açıklanamayan kilo ve iştah kaybı, üst karın ağrısı, kolay morarma veya kanama durumlarının karaciğer kanseri belirtisi olabileceğini kaydeden Prof. Dr. Murat Kalemoğlu, karaciğer kanserinin altta yatan herhangi bir rahatsızlığı olmayan sağlıklı karaciğerlere sahip insanları da etkileyebileceğine dikkat çekiyor. Karaciğer kanserinin belirtileri nelerdir? Karaciğer kanseri nasıl önlenir?
Karaciğer hastalığının ciltteki 8 belirtisine dikkat
Vücudun en büyük ikinci organı olan karaciğerdeki problemlerin, vücudun en büyük organı olan deride hasarlara yol açtığına dikkati çeken Prof. Dr. Onur Yaprak, “Karaciğerde bir hasar meydana geldiğinde ciltte sararma, kaşıntı, noktasal kızarıklıklar, saç dökülmesi ve tırnak şekil bozuklukları ile morluklar görülebilir” dedi.
Vücudumuzdaki bu değişimler kanserin habercisi olabilir
Üroloji Uzmanı Op. Dr. Aydın Erkul, kanser hastalığı ve tedavi yöntemleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Erkul, kanser hastalığının temelinin, insanlarda genetik bilgi aktarımını sağlayan krozomların kırılması, bozulması sonucu meydana gelen kontrolsüz hücre çoğalması oluşturduğunu anlattı.
Uzmandan önlem uyarısı: Karaciğer yağlanmasına dikkat!
Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Uğur Coşkun, “Karaciğer yağlanması, eğer önlem alınmaz ise maalesef zaman içinde siroz ve karaciğer kanserine kadar ilerleyen kötü sonuçlar ortaya çıkarabilir” dedi.
Doç. Dr. Evren Fidan: “Yoğun iş temposu ve muayene olma korkusu kanserde teşhis ve tedaviyi geciktiriyor”
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Evren Fidan, yoğun iş temposu ve muayene olma korkusunun kanserde teşhis ve tedaviyi geciktirdiğini söyledi.
Uzmanı açıkladı: Şekerli içecekler karaciğer kanseri riskini artırıyor
Günümüzde özellikle gençler arasında sıkça tüketilen şekerli içeceklerin kanser riskini artırabileceğine yönelik endişeler son yıllarda arttığına dikkati çeken Prof. Dr. Uğur Coşkun Coşkun, bu konuda önemli bir çalışmaya imza attı. Coşkun, günde 1 yada daha fazla şekerli içecek tüketen kişilerde, hiç tüketmeyenlere göre karaciğer kanseri riski yüzde 78 oranında daha fazla bulunduğu bilgisini verdi.