Gıda Mühendisleri Odası: Gıda zehirlenmesi kader değildir
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, artan gıda zehirlenmelerine dikkat çekmek amacıyla “Gıda zehirlenmesi kader değildir” başlıklı basın açıklaması yaptı. Açıklamayı okuyan Başkan Ömer Ulaş Kırım, Kasım ayının ilk 3 haftasında 750’den fazla yurttaşın gıda zehirlenmesi ile karşı karşıya kaldığını aktararak, “Tüm bunların altında yatan temel neden, Gıda Güvenliği İlkelerine uyulmamasıdır” dedi.
Cemil Tugay: Sizinle dayanışma içinde olursak güç kazanabiliriz
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Gıda Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen Meslekte Onur Yılı Ödül Töreni’ne katıldı. Tugay, gıda mühendislerine seslenerek, “İzmir’in, Türkiye’nin, belediyelerin, halkın sizlere ihtiyacı var” dedi. Başkan Tugay, “Gıda krizine doğru gidiyoruz, bununla ilgili hazırlık yapan yok. Gerçekten doğru olduğuna, bilgi sahibi olduğuna inandığımız insanlarla, yani sizinle dayanışma içinde olursak güç kazanabiliriz” diye konuştu.
Sofrada açlık var
Gıdada kendine yeten nadir ülkelerden biri iken halkının gıda ürünlerini “satın alabilirliği” sıralamasında dünya listesinde 85’inciliğe gerileyen Türkiye’de yurttaşın sağlığı tehlikede. Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, “Yurttaş pazar kapanırken pazara gidiyor. Ürünü 5 kuruş ucuza bulmanın derdinde. Hepimizin yoksul çoğumuzun aç olduğu bir dönemi yaşıyoruz bu da taklit ve tağşiş hızla artırıyor. Bir de pestisit ve aflatoksin mevzuları var” dedi.
Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Toprak
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, gıda zehirlenmelerindeki artışa dikkat çekerek, “Bunun sebepleri birincisi gıda enflasyonunun yüksek olması, halkın alım gücünün düşmesi ve hemen hemen her gün her şeye zam gelmesi. Yemek üreten firmaların farklı fiyatları alması dolayısıyla daha ucuz ürüne yönelme ihtimali ve bunların içerisinde taklit, tahsiş ürünlerinin de olabilme ihtimalinin yanı sıra bir diğeri de tabii ki denetimlerin yeterli bir şekilde yapılmaması. Bu yüzden her iki sebepte bizim görüşümüze göre politiktir” dedi.
Akbelen direnişinde darp edilen Uğur Toprak'ın raporuna ‘delil yetersiz' dendi
Akbelen Ormanı'nın katledilmesine karşı yöre halkının düzenlenen direnişe katılan Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Uğur Toprak kolluk kuvvetleri tarafından darp edildiğini bildirerek konuyu yargıya taşımıştı. Milas Savcılığı "delil yetersizliği" gerekçesiyle soruşturmaya yer olmadığı kararı verdi. Avukatları karara itiraz ederken Toprak, “Raporlar yok sayıldı” dedi.
Akbelen’deki kolluk kuvvetlerinin şiddeti yargıya taşındı
Akbelen Ormanı'nın katledilmesine karşı yöre halkının düzenlenen direnişe katılan Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Uğur Toprak kolluk kuvvetlerinin uyguladığı şiddeti yargıya taşıdı. Toprak, “İşkence, görevi kötüye kullanma, suçu bildirmeme ve görevi yaptırmamak için direnme” suçlarından ilçe ve il jandarma komutanları ile Muğla Valisi hakkında suç duyurusunda bulundu.
Öğretmenler MEB'e seslendi
Alım gücünün düştüğü ülkemizde Millî Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) '1 öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek verilmesi' uygulamasını kaldırması çocukların geleceğini tehdit ediyor. Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Uğur Toprak, “Tek tip bir beslenme yani karbonhidrat ağırlıklı beslenme ortaya çıkıyor. Bu da çocuklarda bodurluk, obezite ve diyabet sorunlarını yol açıyor” dedi. Eğitim-İş İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Adem Yıldırım da “Öğretmenler gününde öğretmenlere önlük hediye etmek yerine çocukların karnını doyurun” diye konuştu.
Toprak: Üniversiteler beslenmeyi kar elde edebilecek bir şey olarak görmemeli
Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, Ege Üniversitesi ile Dokuz Eylül Üniversitesi’nin yemek ücretlerine yaptığı zamma tepki gösterdi. Toprak, “Üniversitelerin yemeği beslenmeyi kar elde edebilecek bir şey olarak düşünmeyip derhal bu zamları geri almaları, öğrencilerin minimum maliyetle sağlıklı, yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmelerini sağlamaları gerekiyor” dedi.
"Boşuna mı okuduk?"
Mühendis, Mimar, Şehir Plancıları Dayanışma Günü sebebiyle TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, "Boşuna mı okuduk?" başlıklı bir basın açıklaması düzenledi. TMMOB İzmir İKK sekreteri Aykut Akdemir, işsizlik, hayat pahalılığı, düşük ücretler, güvencesizlik, özlük hakları ve örgütlenme sorunları gibi nedenlerden dolayı Türkiye'de çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarının hala en öncelikli sorunları olduğuna dikkat çekerek, "Her yeni günde, onlarca genç, eğitimleri dışında bir alanda çalışmak, daha iyi bir hayat yaşayabilme ihtimaline tutunarak, yurtdışına gidiyor. Gençlerimiz göç ettikçe, ülkemizin geleceğine dair umutlar da tek tek sönüyor" dedi.
Çocukların dörtte biri okula aç gidiyor!
Çocukların Beslenme Hakkı Çalıştayı sonuç bildirgesini okuyan TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Toprak, “2021 yılı istatistiklerine göre; Türkiye’de 18 yaş altı yaklaşık 23 milyon çocuk bulunmaktadır ve ülke nüfusunun yüzde 27’si çocuktur. Bu çocukların da dörtte üçü okul çağındadır. Son yıllardaki gözlemler okul çağındaki çocukların en az dörtte birinin okula aç gittiğini göstermektedir” dedi.
"Sıcak havalarda gıda zehirlenmesi riski artıyor!"
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Toprak, etkili olan yüksek hava sıcaklığının gıda zehirlenmesi riskini de arttırdığına dikkat çekerek, "Mikroorganizmaların gelişebildiği sıcaklık 10 derece ile 65 derece arası. Özellikle et ürünlerini dolapta dahi olsa iki günden fazla tutmamakta fayda var" dedi.
'Hilenin önü açıldı'
Pide, lahmacun, mantı benzeri ürünlerin harçları üzerindeki denetimin kaldırılması gıda güvenliğini gündeme getirdi. Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Toprak, “hilenin önünün açıldığını” söylerken Tarım Orman-İş Başkanı Durmuş, “zehirlenmelerin olabileceğine” dikkat çekti.