Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
İsraf ve Cumhuriyetin devlet adamları
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, seçim öncesinde söz verdiği üzere, AKP’li yönetim dönemindeki araba israfını sergilemeye başladı. AKP hemen yanıt verdi. CHP’yi algı yönetimi üzerinden siyaset yapmakla suçladı. Lakin herkes kamuda israf olduğunu, yolsuzluk olduğunu biliyor. Partisi ne olursa olsun, belediyelerde imar plan tadilatları söz konusu olunca, iktidar ve muhalefetin işbirliği yaptığını biliyor. Makam arabası ve lojman saltanatı olduğunu, rüşvet, iltimas, adam kayırma olduğunu biliyor. Kişiye özel, adrese teslim ihaleler yapıldığını, Kamu İhale Kanunu’nun son 16 yılda, 186 kez değiştirildiğini biliyor. Kayırmacılığı, ahbap çavuş ilişkilerini, eş dost atamalarını biliyor.
Şurası açık; Cumhuriyetin eğitiminden, kültüründen, değerlerinden, yurttaşlık bilincinden, ahlakından, yurtseverliğinden, özverisinden uzaklaşmak, yozlaşma ve yolsuzlukta, çürüme ve çöküşte çok etkili oldu. Çünkü Cumhuriyet kadroları, sadece icraatlarıyla değil, dürüstlükleri ve erdemleriyle de örnektiler. İşte birkaçı...
Kâzım Özalp, İstiklal Harbimizin ünlü komutanlarındandı. İttihat ve Terakki’de görev üstlenmiş, İzmir’in işgalinden sonra Kurtuluş Savaşı’na katılıp Balıkesir ve çevresinde Kuvayi Milliye’yi örgütlemişti. Milli Savunma Bakanlığı, Meclis Başkanlığı, CHP Grup Başkanvekilliği yapmıştı. Yakalandığı ağır hastalık nedeniyle, devlet bütçesinden yurtdışına gitmesi önerildiğinde reddetti. Şöyle dedi: “Devlet benim için boşuna masrafa girmesin. Hastalığıma yurtdışında da çare bulunamaz. Bırakın vatanımda öleyim”.
Fevzi Çakmak, İstiklal Harbimizin en büyük komutanlarındandı. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Genelkurmay Başkanı’ydı. Atatürk’le birlikte mareşal unvanı taşıyan iki komutandan biriydi. Uzun yıllar milletvekili, Milli Savunma Bakanı olarak da hizmet etti. O denli dürüsttü ki, Varlık Vergisi çıkarıldığında, kendisinden istenen vergiyi ödeyecek parası yoktu.
‘Efe Başvekil’in örnek tutumu
Şükrü Saracoğlu, Mülkiye’den sonra Cenevre’de de siyasal bilgiler okumuştu. Milli Mücadele başlayınca Kuvayi Milliye’ye katıldı. TBMM Başkanlığı, milletvekilliği, bakanlık, başbakanlık yaptı. Hastalığı nedeniyle, devlet bütçesinden yurtdışına gitmesi önerilince, kesin bir dille reddetti. Ödemiş’te babadan kalma evini ve arsasını satarak kendi parasıyla yurtdışına tedaviye gitti. Oğluyla Fenerbahçe maçına gittiğinde, kendisi şeref tribününe gider, oğlunu bilet kuyruğuna sokup bilet aldırır, taraftarlarla birlikte tribüne yollardı.
Hasan Esat Işık, Osmanlı Devleti’nin ünlü yönetici ve tabiplerinden göz hekimi Esat Paşa’nın oğluydu. Brüksel, Moskova ve Paris’te büyükelçi olarak Türkiye’yi temsil etti. CHP’den siyasete atıldı. Dışişleri Bakanlığı yaptı. Kansere yakalandığında, devlet bütçesinden tedavi için yurtdışına yollanmayı kabul etmedi. Ankara’da İbni Sina Hastanesi’nde vefat etti.
Kıssadan Hisse: Bu isimler tabelalardan silinse de, tarihten, belleklerden ve yüreklerden silinmezler. Çünkü onlar devlet kurmuşlardır, servet değil.
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Asgari ücret artarsa verimlilik artar
- Yankı Bağcıoğlu'ndan Suriye uyarısı:
- CHP'li Günaydın'dan Bakan Tekin'e tepki!
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Colani’nin arabası
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- 'Bıyık altından gülüyorsunuz'