Cumhurbaşkanlığı seçimi ve İmamoğlu - Prof. Dr. Mehmet Tomanbay
Olaylar Ve Görüşler
Son Köşe Yazıları

Cumhurbaşkanlığı seçimi ve İmamoğlu - Prof. Dr. Mehmet Tomanbay

22.03.2025 04:01
Güncellenme:
Takip Et:

Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde kurulan laik, demokratik, çağdaş, hukuk devletinin bugün çok azı kalmıştır. Cumhuriyet döneminin en acı veren, olumsuz ekonomik koşullarının da yaşandığı bu ortamda halk sosyal ve ekonomik sorunları çözerek günlük yaşamı rahatlatacak güven veren, güçlü ve değişimci bir lider bekleyişi ve umudu içindedir. CHP, halkın bu beklentisi ve umudunu karşılayabilecek cumhurbaşkanı adayını belirlemek için 23 Mart’ta parti üyelerinin katılımıyla önseçim yapmaya karar vermiştir.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da CHP’nin adayı olabilmek için önseçime katılarak 1 milyon 700 binden fazla parti üyesinin onayını alabilmek amacıyla hazırlanmaya başlamıştır. Halkın büyük bir kesiminin gözünü Ekrem İmamoğlu’nun çalışmalarına diktiği bu ortamda Türkiye, 19 Mart sabahına iBB İmamoğlu’nun ve çalışma arkadaşları ile kimi ilçe belediye başkanlarının gözaltına alınma süreci ile başlamıştır. Amaç halkın beklentisi doğrultusunda yeni bir umut olarak ortaya çıkan İmamoğlu’nun 23 Mart’ta önseçimle kesinleşecek olan CHP’nin cumhurbaşkanı adaylığının önünü keserek iktidara nefes aldırmaktır.

CHP’DE ÖNSEÇİM

23 Mart’ta yapılması engellenmek istenen önseçim iki nedenle iktidarın gözünü korkutmuştur. Önseçim bir yandan parti üyelerinin kendi belirledikleri adayları için büyük bir sorumluluk duyarak bir seçim seferberliği içinde en üst düzeyde seçim çalışmalarına katılmalarını sağlayacakken öte yandan da İmamoğlu’nun toplumun uzunca bir süredir beklediği “güven veren siyasi lider” olarak adaylığını kesinleştirmesine yol açacaktır. İmamoğlu hazırlık çalışmaları sürecinde kendisinin toplumun beklediği sistemi değiştirecek, rayından çıkarılan laik, demokratik, sosyal hukuk devletini yeniden rayına oturtarak parlamenter sisteme döndürecek güçlü önder olduğunu her fırsatta kanıtlamaya başlamıştır.

Aslında İmamoğlu, CHP içinde uzun bir süreden sonra kendisi adına başarılı bir siyasi geçmiş, diğer söyleyişle başarılı bir siyasi hikâye yaratabilmiş az sayıdaki siyasetçiden biridir. 2009’da Beylikdüzü ilçe başkanlığını seçimle kazanmış, 2010 yılı anayasa referandumu ve 2011 Türkiye genel seçimlerinde ilçesinde başarılı sonuçlar almıştır. 2014 yerel seçimlerinde de CHP’nin adayı olarak Beylikdüzü Belediye Başkanlığı’nı AKP’den alarak partisine kazandıran ilk CHP’li başkan olmuştur. Büyük başarısı ise 2019 ve 2024 yerel seçimlerinde İstanbul Belediye Başkanlığı’nı her seferinde oylarını artırarak üç kez kazanmasıdır.

DEMOKRATİK LİDER

İmamoğlu bu süreçte başarısında büyük katkısı olan CHP örgütünü harekete geçirme, doğru hedeflere yönlendirme ve birlikte çalışma konularındaki yeteneğini de kanıtlamış ve demokratik liderliğin güzel örneklerini vermiştir. CHP’de genel başkanlık değişiminin fitilini de ateşleyen ve başkanlık süresince İstanbul’da halka hizmette başarılı çalışmalara imza atan da gene İmamoğlu’dur.

İmamoğlu’nun CHP’deki önseçimden güçlü bir destekle çıkması çok önemlidir. Kendisine partililer tarafından duyulan güçlü destek ve güven ciddi bir toplumsal etki de yaratacaktır. Cumhurbaşkanı adayı konusunda kararsız olan birçok seçmen üzerinde milyonu aşkın üyenin oyuyla aday olmasının olumlu bir etki yaratması olasılığı oldukça yüksektir.

Liderler eylem içinde diğer bir söyleyişle örgütlenme süreçleri içinde önderlik özelliklerini kazanarak liderliklerini kanıtlarlar. İmamoğlu bir süredir birçok ilde partililerle yaptığı büyük kitlesel toplantılarda kitlelere hitabı, seçmenlerle olan diyalog ve ilişkileri, sahip olduğu heyecanı ve konulara hâkimiyeti, ülke sorunları ile ilgili çözüm önerileri ve uygulamak istediği politikalar gibi kimi konularda yüksek bir performans ile liderliğini kanıtlamaya başlamıştır. Ayrıca Türkiye’nin son yıllarda en önemli gereksinimi olan iç barış, kardeşlik ve birliktelik konularında gösterdiği içtenlik, tutarlılık ve bu yönde attığı adımlar geniş kitlelerde karşılık bulmaktadır.

MÜCADELEYE DESTEK

İmamoğlu ve CHP’ye karşı başlatılan son göz altılardan sonra 23 Mart’taki önseçime katılma CHP üyeleri için daha da büyük bir sorumluluk durumuna gelmiştir. Kuruluşundan beri haksızlıklara karşı direnişin partisi olan CHP’nin üyeleri büyük bir dayanışmayla tek bir yürek olarak sandık başına gitmeliler ve yapılan haksızlık ve hukuksuzluklara karşı tarihi önemdeki oylarını kullanmalıdırlar.

Bu oylar bir yandan laik, demokratik ve sosyal hukuk devleti olan Cumhuriyete sahip çıkmak anlamına gelirken öte yandan da İmamoğlu’nun büyük bir cesaret, özveri ve yurtseverlikle sürdürdüğü Atatürkçü, çağdaş, bilimden ve emekten yana, değişimci önderliğinin ülkenin üzerindeki karabasanı yırtarak yeniden çağdaş Türkiye’yi kurması yönündeki mücadelesine büyük bir destek anlamına gelecektir.

İmamoğlu daha önceki siyasi başarılarıyla bir anlamda yazdığı siyasi başarı hikâyesine hem kendisi hem de Türkiye için çok değerli ve önemli bir paragraf daha ekleyecektir.

Prof. Dr. Mehmet Tomanbay

22. Dönem CHP Ankara Milletvekil

Yazarın Son Yazıları

Cumhuriyetin kurucu felsefesine dönüş - Basri Gürsoy

Türkiye bugün yalnızca bir iktidar değişimi tartışması yaşamamaktadır.

Devamını Oku
31.12.2025
Umut korkuyu yensin - Abdullah Yüksel

2025’in omuzlarımızda bıraktığı ağırlıkla giriyoruz yeni yıla.

Devamını Oku
31.12.2025
İyilik biriktirenlerin yolu - Serpil Güleçyüz

Yeni bir yıla, bin bir umutla merhaba derken tartışmaların dayatmaların gölgesinde, bizi biz yapan değerlerimizden ne kadar uzaklaştığımızı fark ediyoruz.

Devamını Oku
31.12.2025
Askeri hastanelerin yeniden açılması - Dr. Süleyman Kalman

Sıkça gündeme gelen askeri hastanelerin yeniden açılması yönündeki tartışmalar, yalnızca yönetsel bir düzenleme sorunu değil, görünüşte ani ama belki de “bile bile” yapılmış bir yanlıştan dönmenin ve silinmeye yeltenilmiş Cumhuriyetin sağlık belleği ile kurulan ilişkinin de bir göstergesidir.

Devamını Oku
30.12.2025
Barış üzerine bir deneme - Av. Ekrem Demiröz

Savaş kabadır, çirkindir ve acımasızdır.

Devamını Oku
30.12.2025
Yeni bir toplumsal yalnızlık - Dr. Alper Demir

Türkiye’de son yıllarda yaşanan siyasal gerilimler, derinleşen kutuplaşma ve kamusal alanın giderek daralması, artık yalnızca güncel siyasetin değil, toplumsal yapının kendisinin sorgulanmasını zorunlu kılıyor.

Devamını Oku
29.12.2025
Yıl biterken... - Erol Ertuğrul

23 yıldır Türkiye hak etmediği acıları yaşıyor.

Devamını Oku
28.12.2025
Mustafa Kemal’in Ankara’ya gelişi: Kızılca Gün - Hüner Tuncer

Birinci Dünya Savaşı sonucunda Osmanlı topraklarını Avrupa devletleri arasında paylaştıran Mondros Ateşkes Antlaşması sonrasında, Mustafa Kemal’in öncelikli düşüncesi, “ulusal birlik” düşüncesiydi.

Devamını Oku
27.12.2025
Su kıtlığına doğru... - İsmail Özcan

Herkesin bildiği üzere yaşadığımız dünyanın insanlar ve tüm canlılar için olmazsa olmaz iki büyük nimetinden biri hava, diğeri sudur.

Devamını Oku
27.12.2025
Devlet geleneği, demokrasi ve vicdan - Halil Sarıgöz

Dün İsmet İnönü’yü aramızdan ayrılışının 52’nci yılında andık..

Devamını Oku
26.12.2025
‘Asgari’ sömürü - Aydın Öncel

Aralık ayının son günlerinde yaşanan “asgari ücret” tartışmalarında gelenek bu yıl da bozulmadı!

Devamını Oku
25.12.2025
İBB davasında yargılama süresi - Hikmet Sami Türk

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) hakkındaki yolsuzluk iddianamesiyle İstanbul 40. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 12.12.2025’te başlayan ve ilk duruşmasının 9 Mart 2026 günü yapılmasına karar verilen davada hedeflenen yargılama süresi, mahkeme tarafından en çok 12 yıl 6 ay olarak belirlendi.

Devamını Oku
24.12.2025
Menemen Devrim Şehitleri Anıtı ve Cumhuriyet -

Yunus Nadi: “Kubilay timsalini taziz için ne yapsak yerinde olacağına şüphe yoktur.

Devamını Oku
23.12.2025
Kubilay olayının anlattıkları - Osman Selim Kocahanoğlu

23 Aralık 1930 salı günü, Menemen’de insanlık tarihi- nin en hunhar cinayetlerinden bi- ri işlendi.

Devamını Oku
23.12.2025
Cumhuriyetimizin vazgeçilmez değeri - Azmi Kişnişci

“Eşitlik”, Cumhuriyetin yalnızca hukuki bir ilkesi değil; toplumsal yaşamımızın adalet duygusunu ayakta tutan temel dayanaklarından biridir.

Devamını Oku
22.12.2025
Yenilmezlikler ve dokunulmazlıklar - Cengiz Kuday

Tarih, bazen büyük savaşlarla değil; küçük, sessiz ve ilk bakışta sıradan görünen olaylarla yön değiştirir.

Devamını Oku
20.12.2025
Büyüyen eşitsizlik, yaygınlaşan yoksulluk - Sıtkı Ergüney

Ekonomide; fiyatlar genel düzeyindeki; artış “enflasyon”, gerileme “deflasyon”, duraklama ile birlikte yaşanan artış da “stagflasyon” olarak tanımlanır.

Devamını Oku
20.12.2025
Hayvancılıktaki yol ayrımı - Gülay Ertürk

Türkiye bugün hayvancılıkta çok kritik bir eşiğe geldi.

Devamını Oku
19.12.2025
Devlet ve kalkınma - Prof. Dr. Bilin Neyaptı

Bir ülkede ekonomi yönetiminin temel hedefleri verimlilik ve adil bölüşümdür.

Devamını Oku
18.12.2025
Programda işçinin adı yok - Engin Ünsal

CHP 39. Olağan Kurultayı’nda tüzük değişikliği yaptı ve iktidar programını kabul etti.

Devamını Oku
17.12.2025
Yargı öyküleri - Ziya Yergök

Yıllar önce, 5 Ocak 1982’de Çetin Altan’ın Milliyet gazetesindeki “Şeytanın gör dediği” adlı köşesinde “Eski (Mahkeme Koridorları) sütununa özlem” başlıklı yazısında yer alan, bir ceza avukatının “Oturum” adlı anı kitabından alıntılanmış ilginç bir yargı öyküsüne değinmek istiyorum.

Devamını Oku
17.12.2025
Devletçiliğe dönebilmek... - Kemal Onur

Demokratik ve laik sosyal hukuk devletimizin kurucu lideri Atatürk’ün yönetimi döneminde; ülkemizin ulusal çıkarı açısından bilimsel anlayış ve duyarlı bir bilinçle, iç ve dış sermaye şirketlerinin çıkarları için vahşi madenciliğe kesinlikle fırsat verilmemiştir!

Devamını Oku
17.12.2025
Bu çığlığı duyun! - Mustafa Gazalcı

MESEM, Milli Eğitim Bakanlığı’nın sözde mesleki teknik eğitim merkezleri uygulaması.

Devamını Oku
16.12.2025
ABD’nin esnek realist stratejisi - Nejat Eslen

11 Eylül’ün hemen sonrasında ABD, tek kutuplu dünya düzeninin verdiği cesaretle küresel egemen güç olmanın hayallerini kuruyordu.

Devamını Oku
16.12.2025
Çağdaşlık yolunda bir ömür - Hüseyin Karataş

Çağdaşlık eksikliğine ve dokunulmazlara dokunan sevgili hocam Prof. Dr. Türkan Saylan...

Devamını Oku
13.12.2025
Geleceğin savaş alanı, Türkiye ve Karadeniz - Doğu Silahçıoğlu

“Erken Cumhuriyet dönemi”nde (1923-1938) savunma sanayisindeki gelişmeler Türkiye’yi; başta uçak olmak üzere harp silah araç gereçlerinde dış satım yapan bir ülke konumuna getirmişti.

Devamını Oku
12.12.2025
Gençlik MESEM’den büyüktür - Kaan Eroğuz

AKP iktidarı tarafından 2016 yılında örgün ve zorunlu eğitim kapsamına alınan mesleki eğitim merkezleri (MESEM), çocuk işçiliğinin yaygınlaşmasında ve “kurumsallaşmasında” kritik bir rol oynuyor

Devamını Oku
12.12.2025
İnsan onuru ve demokrasi - Ayşe Atalay

TDK sözlüğünde “onur” kavramı insanın kendisine karşı duyduğu saygı olarak tanımlanıyor.

Devamını Oku
11.12.2025
Komisyonda emekçinin adı yok - Şükrü Karaman

Milyonlarca emekçinin yeni ücrete ilişkin alacağı kararı merakla beklediği Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışmalarına yarın başlayacak.

Devamını Oku
11.12.2025
Karadeniz’de neler oluyor? - Can Erenoğlu

Dünyanın en güvenli ve istikrarlı denizi Karadeniz dünyanın en tehlikeli deniz alanına mı dönüştürülüyor?

Devamını Oku
10.12.2025
Gelir adaletsizliği tırmanıyor! - Devrim Onur Erdağ

Türkiye'de emeğin değeri uzun zamandır siyaset meydanında sıkça dile getirilen bir konu.

Devamını Oku
10.12.2025
Erdoğan’ın 2005’teki hayalleri - Kadir Serkan Selçuk

Yıl 2005. Dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, o dönem henüz el konmamış olan Sabah gazetesinin 20. kuruluş yıldönümü için gazeteye bir yazı yazmıştı.

Devamını Oku
09.12.2025
Yeni feodal çağ ve dijital baronluk - Doğan Sevimbike

Yanis Varoufakis’in No Kings Means No Barons başlıklı yazısı, çağımızın ekonomik ve siyasal düzenini “yeni bir feodalizm” olarak niteliyor.

Devamını Oku
09.12.2025
Terörist başının ayağına gitmek... - Hatice Topçu

Ulus devletler; tarih bilinci, ortak coğrafya ve dil birliğine dayanır.

Devamını Oku
08.12.2025
‘Kırkyama’ siyaset… - Prof. Dr. Utku Yapıcı

Türk siyasetinde son yıllardaki en ilginç gelişme siyasi kimlikler düzleminde yaşanıyor.

Devamını Oku
08.12.2025
Çocuklarımız artık kimsesiz mi? - Özgür Hüseyin Akış

Cumhuriyetin kuruluş yıllarında söylenmiş bir cümle hâlâ kulaklarımızda çınlar:

Devamını Oku
07.12.2025
Çözüm mü, çözülme mi? - Ülgen Zeki Ok

Emperyalist güçlerin Ortadoğu’daki kirli emellerinin önündeki en büyük engel olan Atatürk’ü Türk halkının yüreğinden söküp atmak, yani öldürebilmek için bir gri propaganda yöntemi uyguluyor.

Devamını Oku
06.12.2025
Tek Çin ilkesi - Wei Xiaodong

Türkiye’de Çin’in Tayvan bölgesi yaygın olarak bilinse de bu bölgeye ilişkin tarihi ve siyasi bilgiler genellikle sınırlı kalmaktadır.

Devamını Oku
05.12.2025
Cumhuriyete sahip çıkma konuşması: Atatürk’ün ‘Bursa Nutku’ - Hamdi Yaver Aktan

Mustafa Kemal Paşa, 3 Şubat 1933 akşamı İzmir Kordon’daki köşkte akşam yemeği sırasında Bursa’daki olayı öğrenir.

Devamını Oku
03.12.2025
Demokraside seçilenler özgür olmalı - Hüseyin Mert

Demokrasi; çağdaş yaşamın, mutluluğun, ekonomik kalkınmanın ve her türlü gelişmenin önkoşulu, altyapısı ve temelidir.

Devamını Oku
03.12.2025