Teokratik zulüm
Örsan K. Öymen
Son Köşe Yazıları

Teokratik zulüm

20.01.2025 04:00
Güncellenme:
Takip Et:

Türkiye’de bugüne kadar yüzlerce insan sahte içkiden dolayı yaşamını yitirdi. Geçtiğimiz hafta sadece iki günde 40’a yakın insan sahte içkiden dolayı öldü!

Neredeyse terör eylemlerinde yitirilen vatandaş sayısı kadar vatandaş, sahte içkiden dolayı yaşamını yitirdiği halde, AKP hükümeti bu sorunu çözmek için gerekli adımları atmamakta ısrar ediyor, sahte içki üreten merkezlere baskın yapmakla yetiniyor.

Oysa sivrisinekleri tek tek avlayarak bu sorunun çözülemeyeceği, öncelikle bataklığın kurutulması gerektiği açıktır.

AKP hükümetinin alkollü içkilere uyguladığı orantısız ve astronomik seviyedeki vergilerden dolayı, Türkiye, dünyadaki en yüksek alkollü içecek fiyatlarından birisine sahip.

Gelir seviyesi oldukça düşük olan bir ülkede, alkollü içecek fiyatı dünya rekoru kırınca, sahte alkol üretimi yaygın bir uygulamaya dönüştü.

Laiklik ilkesini ortadan kaldırarak teokratik bir düzen kurmaya çalışan AKP hükümeti, Suudi Arabistan ve İran’daki gibi, Kuran ayetine dayanarak içkiyi hala yasaklayamadığı için, köktendinci tarikatların ve cemaatlerin de baskısıyla, alkollü içeceklere yüksek vergiler uygulayarak, insanların alkollü içecek tüketmesini engellemeye çalışıyor.

Oysa bu uygulama, alkollü içecek tüketiminde azalmaya neden olmadığı gibi, artan sahte alkol üretimi üzerinden, insanların ölümüne neden oluyor!

AKP hükümeti, herkese kendi yaşam tarzını zorla dayatmak yerine, alkollü içeceklerin üzerindeki yüksek vergiyi kaldırsa, sahte alkol üretiminden dolayı yaşanan ölümlerde de radikal bir düşüş yaşanacak.

Ancak adalet, ahlak, erdem, vicdan, merhamet gibi değerlerden ve duygulardan tamamıyla kopuk olan AKP hükümeti, bu konuda da bir adım atmamakta ısrar ediyor!

***

Siyasetçilerin, belediye başkanlarının, gazetecilerin ve yazarların yıllardır hukuka aykırı biçimde tutuklanmaları da, AKP’nin, adalet, ahlak, erdem, vicdan, merhamet gibi değerlerle ve duygularla uzaktan yakından bir ilişkisinin olmadığını gösteren bir başka örnek.

CHP’li Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer’den sonra, geçtiğimiz hafta da, İstanbul’un en önemli ilçelerinden birisi olan Beşiktaş’ın CHP’li Belediye Başkanı Rıza Akpolat tutuklandı!

Rıza Akpolat, ifadeye çağrılıp tutuksuz yargılanacağına, hakkındaki iddialar konusunda somut bir kanıt ortaya konmadığı ve firari konumuna düşecek birisi olmadığı halde, sabahın erken saatlerinde evine yapılan baskınla gözaltına alındı ve günlerce nezarethanede bekletildikten sonra tutuklandı.

İddianamede “suç örgütü lideri” olduğu iddia edilen Aziz İhsan Aktaş’ın ve yakınlarının şirketleri, sadece Beşiktaş Belediyesi’nden değil, AKP’li birçok belediyeden ve AKP’lilerin yönettiği kamu kurumlarından da ihale aldıkları halde, AKP’liler hakkında hiçbir gözaltı ve tutuklama işlemi uygulanmadı, sadece CHP’li belediye başkanı ayıklandı ve hedef haline getirildi!

Kendilerini hukukun ve yasaların üzerinde gören narsist, megaloman ve zalim yöneticiler böylece, teokratik ve monarşik bir düzeni kurmak amacıyla, Türkiye’yi bir kere daha yüksek gerilim hattının içine attılar.

***

Ana muhalefet partisi olan CHP’nin, ılımlı, edilgen ve kendisiyle sınırlı bir muhalefet yöntemiyle, AKP’nin teokratik ve monarşik diktatörlüğüne karşı mücadele etmesi olanaksızdır. Ayrıca konu sadece CHP’yi değil, Türkiye’yi ilgilendirmektedir.

Bu çerçevede CHP’nin, hem seçmen tabanı göreceli olarak daha geniş olan hem de Türkiye’nin üniter ve laik yapısına göreceli olarak daha fazla sahip çıkan, İYİ Parti, Zafer Partisi, Türkiye İşçi Partisi ve Memleket Partisi gibi muhalefet partileriyle ortak hareket etmesi ve etkin, kitlesel bir eylem stratejisi geliştirmesi gerekmektedir.

Bu ortak strateji aynı zamanda, önümüzdeki cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinin de temelini oluşturmalıdır.

Yazarın Son Yazıları

Faşizm ve ahlaksızlık

Faşizm yapısı gereği ve kategorik olarak ahlaksızlıktır.

Devamını Oku
08.06.2026
CHP’nin kayyumu

Bir zamanlar hak, hukuk, adalet için yürüyüş yapan eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye’de onlarca yıldır haksızlık, hukuksuzluk ve adaletsizlik uygulayan AKP hükümeti ile işbirliği yapmaya devam ediyor.

Devamını Oku
06.06.2026
CHP’nin bölünmesi

CHP’nin cumhurbaşkanı adayı ve İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun hukuka aykırı biçimde üniversite diplomasının iptal edilmesi ve tutuklanmasından sonra, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in de hukuka aykırı biçimde görevden alınmasıyla gerçekleşen darbe, CHP’nin bölünüp bölünmemesi sorununu da beraberinde getirdi.

Devamını Oku
01.06.2026
Ahlak nedir?

Türkiye’deki sorunların temelinde ahlakın ne olduğunun bilinmemesi yatmaktadır

Devamını Oku
30.05.2026
Mutlak emperyalizm

Hukuk ters yüz edilerek, CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun diplomasının iptal edilmesi ve tutuklanması da, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in “mutlak butlan kararıyla” görevden alınıp yerine CHP eski genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun getirilmesi de, emperyalizmin bir operasyonu ve projesidir.

Devamını Oku
25.05.2026
Mutlak ahlaksızlık

AKP “hükümetinin” kurduğu diktatörlük rejimi, geçtiğimiz yıl, CHP’nin cumhurbaşkanı adayı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun üniversite diplomasını iptal ederek ve kendisini tutuklayarak, vatandaşların seçme ve seçilme hakkını gasp etti.

Devamını Oku
23.05.2026