Ucuz Oyun!..

08 Eylül 2011 Perşembe
\n

İki haber de Türk medyasında aynı gün yer aldı.. Önce manşete layık görülenden başlayalım:

\n

-İsraille ipler koptu!..

\n

Ne olmuştu peki? Birleşmiş Milletler Mavi Marmara faciası ile ilgili raporunu yayımlamış, AKP hükümeti bu raporu hiç mi hiç beğenmemişti! Öyle ki; Cumhurbaşkanı Gül,BM raporu yok hükmünde bile demişti. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlunun ağzından İsraile karşı 5 maddelik yaptırım paketi açıklandı. Buna göre, İsraille diplomatik ilişkiler en alt düzeye indirildi. Askeri anlaşmalar askıya alındı. İsrailin Gazze ablukası reddedildi. En dikkat çekici başlık ise Akdenizdeki seyrüsefer serbestisi için gerekli önlemler alınacak maddesiydi.. Yani, Akdenizde Türk savaş gemileri daha sık ve etkili gezilere çıkacaktı!..

\n

Gelelim manşetlerin altında yer alan ikinci habere:

\n

-ABD radarları (füze kalkanı) Türkiyede!..

\n

Neydi bu radarlar, anımsayalım.. ABDnin girişimiyle, NATOnun gündemine gelen ve Ankaranın da onayıyla Türkiyeye erken uyarı radarı kurulacağı açıklandı. Durumdan pek memnun görünen Pentagon, füze kalkanının bu yılın sonunda devreye gireceğini açıkladı.. Haa, unutmadan; bu sistemin öncelikli olarak İran için kurulduğunu Mısırdaki sağır sultan bile biliyor da, atlanan bir ufak detay var:

\n

- Suriyenin füzeleri!..

\n

***

\n

Şimdi de işin ucuz senaryo boyutuna bakalım!..

\n

İsraille ipleri kopartan, hatta görünürde, Akdenizde bir savaş olasılığını bile gündeme getiren yaptırım kararları ile, Türkiyeye Füze kalkanıyerleştirileceği açıklamasının aynı güne gelmesi ne anlama geliyor?

\n

-Ucuz oyun anlamına tabii!.

\n

Bir yandan, ABDnin dünyadaki en önemli iki stratejik ortağından birine, İsraile yaptırım(!) uygulayıp, Arap dünyasında (ve tabii halkımız nezdinde) prestij kazanmaya oynayacaksın, öte yandan füze kalkanı projesine topraklarını açıp, aslında İsraili, hem İranın hem de Suriyenin saldırılarına karşı koruma altına almış olacaksın!..

\n

-Oyunun senaryosu bu bölümde fena halde tökezliyor!..

\n

Ama oyunun püf noktası zaten bu değil; asıl amaç, İsraile yaptırımmasalıyla Arap dünyasında elde edileceği planlanan prestijin, Suriye seferi ve sonrası için bozdura bozdura harcanması!. Diğer taraftan, Türkiyeye yerleştirilecek olan füze kalkanının, İrandan önce, Suriyede Sovyet döneminden beri bulunan (ve nükleer başlık taşıdığı iddia edilen) füzelerine karşı kullanılması..

\n

Ve oyun şimdilik tıkır tıkır yürüyor!. Kahraman Türk medyasının engin desteğiyle bir de Gazze gazası uyduruldu, şimdi ona kılıf dikiliyor!. 12 Eylülde Mısıra gidecek olan Tayyip Beyin Gazzede büyük bir gövde gösterisi yapacağı yazılıp çiziliyor. Başbakana soruyorlar, Mısırdaki kardeşlerimizle orada istişare edeceğiz; gideriz de, gitmeyiz de yanıtını veriyor!.. Bir Allahın gazetecisi de çıkıp, siz böylesine yaşamsal bir konuda o anda mı karar vereceksiniz demiyor, diyemiyor. Sanki Başbakan ve beraberindekiler, abluka altındaki Gazzeye değil de, Şarm el Şeyhe tatile gidiyor!..

\n

Bu arada İsrail, sıcağı sıcağına Yunanistanla askeri işbirliği anlaşması imzalıyor. Akdenizde Güney Kıbrısla petrol araması yapıyor. Rusya, limanlarını ikili anlaşmalara aykırı şekilde mal getiren Türk gemilerine fiilen kapatıyor. Maşallah bizimkilerde tık yok!..

\n

Sözün özü; umarım füze kalkanı Türkiyeye yerleştirildikten sonra Suriye sınırında sefere yol açacak kötü ve kanlı bir şeyler kotarılmaz...

\n

-Çünkü bu çapta bir ucuz oyun yalnızca savaşı işaret ediyor!..

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Ülkemizi Geri Almak 3 Ekim 2013
Ülkemizi Geri Almak 11 Temmuz 2013
İhanet!.. 4 Temmuz 2013

Günün Köşe Yazıları