Sanal sirkler
Zülal Kalkandelen
Son Köşe Yazıları

Sanal sirkler

06.12.2020 07:30
Güncellenme:
Takip Et:

Instagram’da hesap açmış, bir maymunla tuhaf videolar kaydedip paylaşıyor. Maymunun huzursuzluğu çok açık. YouTube’da hesap açmış, bir köpekle komik olduğunu sandığı videolar yayımlıyor. Köpeğin tedirginliği çok açık.

Facebook, Twitter, TikTok... Sosyal medya bunlarla dolu. Birileri takipçi sayılarını artırıp “internet fenomeni” olmaya çalışıyor ve bu kanallar üzerinden para kazanıyor. 

Dikkat çekmek için olabildiğince saçmalıyorlar, hayvanlara zulmediyor ve aşağılıyorlar. Şovlarına ilgi çekmek ve tık almak için onları oyuncak gibi kullanıyorlar.

Aralarında hayvanlara peruk, bikini vb. çeşitli kostümler giydirip zorla doğalarına aykırı fiziksel aktiviteler yaptıranlar var. Kimisi parmak aralarına kadar ayaklarını yalatıp “yalaka köpek” başlığıyla video paylaşıyor, bir lokma yiyecek için yalvartıyor, korkutup üzerine atlıyor, azarlıyor, çekiştiriyor. 

Bazıları “espri” dedikleri cinsel içerikli konuşmalarla hayvanları mide bulandırıcı çağrışımlara konu ediyor. 

*** 

Sömürüye tepki büyük olursa, yetkili kurumların temsilcileri harekete geçip hayvanları bu kişilerin elinden alıyor ve yasa gereği resmi barınaklara teslim ediyor. 

Ardından hayvan sömürücü fenomenler, feryat figan videolar paylaşarak, ellerinden alınan hayvanları ne kadar çok sevdiklerini, onsuz yaşayamayacaklarını anlatan videoları sosyal medyada yayıyor. 

Sonra aniden araya çok takipçili hesapların sahipleri giriyor. Hayvanın koşulları kötü olan barınakta perişan olacağını, “sahibinin ‘espri’ yapmış olabileceğini” ama hayvan elinden alınınca çok üzüldüğünü söylüyorlar. 

Bu defa onların yönlendirmesiyle sömürüye haklı olarak tepki gösterenlere saldırı başlıyor. Ortalık birbirine giriyor... 

Sonunda bir de bakıyorsunuz, hayvanı kazanç kapısı yapan “internet fenomeni”, cazgırlıkla istediğini yaptırıyor ve hayvanı geri alıyor! 

*** 

Son yıllarda sürekli yaşanan tipik bir olay bu. Buradan hareketle yetkililere ve hayvan hakları savunucularına söylemek istediklerim var. 

Hayvanların para ve çıkar için sosyal medyada sömürülmesinin sokakta ayı oynatılıp para kazanılmasından ne farkı var? Eylem aynıysa, mekânın neresi olduğu fark eder mi? Biri suç ve yasakken, diğeri neden normal ve yasal?

Bu tür videolar, kendi iradesi dışında baskıyla yönlendirilebilen bir çocuk ile çekilse kabul edilir mi? 

Bir adam 3 yaşında bir insan yavrusunun yüzünü tutup “Biz birbirimizi sevemeyecek miyiz ya? Sokak ortasında öpüşemeyecek miyiz? İnsanlar bize bakıyor korkusuyla nasıl yaşarım ben? Aşkımızı itiraf edemeyecek miyiz? Toplum hazır değil mi buna? Biz birbirimize âşığız. Ben bununla sevişirken kılı üzerimde kalıyor!” diyerek kahkahalar atsa ve burada yazamadığım küfürler de içeren video paylaşsa bu normal bulunabilir mi?

Elbette yer yerinden oynar. Hayvanların da bu durumda çocuktan farkı yoktur. İnsan yavrusuna yapılsa infial uyandırabilecek hareketler, köpeğe yapıldığında niye kabul ediliyor?

*** 

İstismarın sınırlarını bu kadar genişletirseniz onun önünü alamazsınız. O zaman sirklerde hayvan oynatana da ses çıkarmamanız gerekir. Sosyal medyada hayvanların sömürüldüğü kanallar, SANAL DÜNYANIN SİRKLERİDİR!

Hayvanlı sirklere karşı çıkarken söylediklerimiz sanal sirkler için de geçerlidir. Hayvanlar eğlence aracı değildir. Sirkte oynatamayacağınız gibi YouTube kanalınızda da şovunuz için sömüremezsiniz. Bu nedenle sinema sektöründe de hayvanlara fiziksel/psikolojik zarar veren çekimlerin cezai yaptırımı vardır. 

Bir hayvana yiyecek vermeniz ve evinizde barındırmanız, onu istediğiniz gibi kullanabileceğiniz anlamına gelmez. Çünkü hayvanlar da insanlar gibi duyguları olan bireylerdir ve korunmaları gerekir. 

Bir insanın zulmünden kurtarılan hayvanların resmi kurumlar tarafından başka bir zulme maruz bırakılması ise devlet adına utançtır. Ne acıdır ki ülkemizdeki resmi barınaklar hayvanların güvenliğini sağlamaktan çok uzaktır. 

Bu düşünceler, hayvanların yaşam hakkının bile tanınmadığı bir toplum için ütopik görülebilir. Ama birileri adalet için bunları söylemek, hatta haykırmak zorundadır. 

Söylemezsek sürekli hayvana tecavüz edilen bu ülkede tecavüz iması “espri” olarak görülmeye devam eder, hayvanı aşağılamak komik bulunur...

Ve hayvanlar sirklerde, setlerde, videolarda para, çıkar ya da “sanat” için sömürülürken, insanlık da yerin dibine geçer!

Yazarın Son Yazıları

Taktikler, yalanlar ve gerçekler!

Başından beri uyardığımız oldu.

Devamını Oku
11.01.2026
Kaygan zeminde kaypaklar

CHP listelerinden milletvekili seçilen üç milletvekilinin AKP’ye geçmesi, artık bir seriye dönüşen İLKESİZ SİYASET yazılarımın dördüncüsünü yazmamı gerektirdi.

Devamını Oku
09.01.2026
‘Demokrasi’ yalanıyla bir darbe daha!

Dünya siyasi tarihi “demokrasi” yalanıyla yapılan darbelerle dolu.

Devamını Oku
07.01.2026
Esir kampları kapatılsın!

Tahmin ederim; başlığı görünce çoğu kişinin aklına insanların tutsak edilmesi gelmiştir.

Devamını Oku
04.01.2026
Gazetecilikte 30. yılımda bir değerlendirme

Okurlarım bilir, köşe yazılarımda özel yaşantımdan söz etmem.

Devamını Oku
02.01.2026
TBMM’de yaptırılamayan, halk kışkırtılarak mı yapılacak?

2025’in son yazısı daha farklı olsun isterdim ama bir gazetecinin halka sorumlu olduğu gerçeğini hiç unutmadığım için, ülkemizin içinde bulunduğu koşullarda yine endişe duyduğum bir konuda yazıyorum.

Devamını Oku
31.12.2025
‘Demokratik’ bir cihat!

1970’lerin sonunda “Marksist-Leninist” bir örgüt iddiasıyla PKK terör örgütünü kuran terörist başı Öcalan, son dönemde tam bir açılım içinde!

Devamını Oku
28.12.2025
İşçi sınıfı için idam fermanı çıkardılar!

Asgari ücret tespit komisyonundan işçi sınıfı için İDAM FERMANI çıktı!

Devamını Oku
26.12.2025
Uyuşturucu operasyonları ve çürümüşlük!

Günlerdir sosyal medyada ve geleneksel medyada birtakım tanınmış kişilerin yazışmaları ve görüntüleri paylaşılıyor, hatta “gazeteci” denen bazı kişiler, bunları köşelerine taşıyor.

Devamını Oku
24.12.2025
Halktan gizlenen açılım gerçekleri!

“Açılım süreci” adı altında kapalı kapılar ardında dönen pazarlıkları yaklaşık bir buçuk yıldır bu köşede yazıyorum.

Devamını Oku
21.12.2025
Kararsızları kim kazanacak?

Çarşamba günü medyaya yansıyan bir haber vardı.

Devamını Oku
19.12.2025
Özgür Özel’in yanıtlaması gereken sorular

Özgür Özel, 12 Aralık’ta İlke TV’de bazı sorular sorulmasını gerektiren değerlendirmelerde bulundu.

Devamını Oku
17.12.2025
Kadınların önüne duvar örenler!

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, gerici açıklamalarına bir yenisini daha ekledi.

Devamını Oku
14.12.2025
Açık ve gizli süren ilişkiler!

Kürdistan Demokrat Partisi Başkanı Mesud Barzani’nin 29 Kasım’da bir sempozyuma katılma bahanesiyle uzun namlulu silahlı korumalarıyla Cizre’ye gelmesi, aklıma Uğur Mumcu’nun 7 Ocak 1993 tarihli gazetemizdeki yazısını getirdi.

Devamını Oku
12.12.2025
‘Yerel demokrasi’ diyorlar, siz özerklik anlayın!

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, “Cumhuriyet ilan edilmiş ama eksik bırakılmıştır” diyerek yine Cumhuriyeti hedefe koydu, anayasa değişikliği isteyerek yine 1921 Anayasası’nı övdü ve Bahçeli tarafından alkışlandı.

Devamını Oku
10.12.2025
Gizliyorsunuz çünkü hedef çok büyük!

Öcalan açılımı için kurulan TBMM komisyonunda basına kapalı oturumlar yapılmasından sonra, AKP milletvekili Hüseyin Yayman Öcalan’ın ayağına İmralı’ya giden heyette yer aldığını halktan gizlemeye çalıştı.

Devamını Oku
07.12.2025
5 Aralık 1934’ten bugüne kadın hakları!

Yıl 1934...

Devamını Oku
05.12.2025
AYM, bilimsel gerçekleri reddetti!

Hani bazen hayatınızı adadığınız bir mücadelede öyle bir an gelir ve yıllarca yalnızca duvarlara bağırdığınızı düşünürsünüz..

Devamını Oku
03.12.2025
Türkiye üzerine karanlık planlar!

Yaklaşık bir yıldır birçok yazımda uyardığım bir tehlike, DEM Partisi çevresinden ilk kez açık açık dile getirildi.

Devamını Oku
30.11.2025
Hapishane ‘doğal yaşam alanı’ değildir!

İçinde yaşadığımız dönemin en berbat özelliklerinden birisi, kavramlara farklı anlamlar yükleyerek insanları kolayca kandırmanın çok yaygınlaşmış olması.

Devamını Oku
28.11.2025
Teröristler ana muhalefeti tehdit ediyor!

Sonunda bu da oldu.

Devamını Oku
26.11.2025
Tarih bu yıkım ittifakını yazacak!

Cuma günü TBMM’de yapılan İmralı oylamasından sonra bir TV kanalında bir siyasal iletişimcinin konuşmasına rastladım.

Devamını Oku
23.11.2025
Bahçeli’nin daha çok işi var!

Dün gazetemizde Aytunç Ürkmez imzasıyla yayımlanan bir haber...

Devamını Oku
21.11.2025
'Açın Bahçeli'nin yolunu, İmralı'ya gitsin!'

Tarih 31 Temmuz 2025.

Devamını Oku
19.11.2025
Şiddete tanıklık etmek

Geçen hafta Uluslararası Hayvan Politikaları Konferansı’na katılmak için ilk kez Marakeş’e gittim.

Devamını Oku
16.11.2025
Mesele 1923 Cumhuriyeti’nin tasfiyesi!

AKP-MHP koalisyonunun CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’na karşı yürüttüğü operasyon...

Devamını Oku
14.11.2025
Hadi oradan!

Yazımın başlığına güzel Türkçemizde birçok düşünce ve duyguyu aynı anda iki sözcükle anlatabilen işlevsel bir deyimi koydum.

Devamını Oku
09.11.2025
Sosyalizm en kapitalist ikinci partiyle gelmez!

Kendisini “demokratik sosyalist ve Müslüman” olarak niteleyen Uganda asıllı 34 yaşındaki Zohran Mamdani’nin New York Belediye başkanlığına seçilmesi hakkındaki bazı yorumlar, birkaç yılda bir yinelemem gereken gerçekleri hatırlattı.

Devamını Oku
07.11.2025
Ümmetçi çakma ‘sosyalistler’!

1923 Cumhuriyet Devrimi’ni hedefe koyanlar, 102. yıldönümünde de boş durmadı.

Devamını Oku
05.11.2025
Türkiye, goril Zeytin’i de esir etti!

22 Aralık 2024’te Nijerya’dan Tayland’a kaçak olarak götürülmek istenirken İstanbul Havalimanı’nın kargo biriminde travma halinde yavru bir goril bulundu.

Devamını Oku
02.11.2025
Casusluk davası ve déjà vu!

Geçen hafta hayatımıza bir casusluk davası girdi ve beş gün önce de Ekrem İmamoğlu, İmamoğlu’nun seçim kampanyası direktörü Necati Özkan ile Tele1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ hakkında tutuklama kararı verildi.

Devamını Oku
31.10.2025
Cumhuriyetçi geçinenler ve gerçekler!

“En hafif rüzgârdan bile korunması lazım gelen yeni doğmuş yavrunun, onu beslediğini söyleyenler tarafından böyle hırpalanması caiz miydi?”

Devamını Oku
29.10.2025
Diziden al haberi!

İsrail’in büyük dostu ABD Başkanı Trump, bir süredir kameralar önünde Erdoğan’a övgüler yağdırıyor, buluşurken Beyaz Saray’ın kapısında ayakta bekliyor, “iyi dostuz” diyor, rahat otursun diye sandalyesini tutuyor ve ayrılırken kapıya kadar uğurluyor.

Devamını Oku
26.10.2025
Cumhuriyet Yürüyüşü!

2025 yılında, Cumhuriyet Devrimi’nin 102. yıldönümünde Türkiye’de cumhuriyetçilere düşen önemli görevler var.

Devamını Oku
24.10.2025
Cumhuriyeti kuranlar!

Geçen hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yaşanan rezalet, ülkenin içine sokulduğu durumun vahametini tam olarak gözler önüne serdi.

Devamını Oku
22.10.2025
Siyasetçilerin anayasayı çiğneme özgürlüğü mü var?

Başlıktaki soruyu sormak zorunda kalmamın sayısız nedeni var.

Devamını Oku
19.10.2025
Alçak düzenin resmi!

ABD Başkanı Trump, 13 Ekim’de İsrail Parlamentosu’unda ayakta alkışlandığı bir konuşma yaptı.

Devamını Oku
17.10.2025
Paçalardan akan ‘demokrasi’ yalanı!

“Sayın Öcalan, bu son görüşmede çok rahatsız olduğu bir mesele üzerinde durdu.

Devamını Oku
15.10.2025
Selam olsun Kubilay’lara!

Cuma günü yazımı şu satırlarla bitirmiştim: 7 Ekim’de TBMM’de yaşanan rezalete seyirci kalan siyasi partiler ve siyasetçiler meşruiyetini kaybetmiştir.

Devamını Oku
12.10.2025
Habur’dan beter bir rezalet!

7 Ekim 2025, Türkiye’nin tarihine Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde terörist başı Abdullah Öcalan için “Biji serok Apo” yani Türkçesi ile “Önder Apo çok yaşa” anlamına gelen sloganların atıldığı gün olarak geçti.

Devamını Oku
10.10.2025