Arif Kızılyalın

İyi uykular Türkiye!

06 Temmuz 2018 Cuma

Eylül, Leyla, Furkan ve binlerce minik evlat... Hepsinin acısı yüreğimizde. Kimi evinin kapısının önünden kaçırılıyor, kimi aile içi tacize uğruyor, kimi kayboluyor. Öyle ya da böyle vatanın teminatı evlatlarımızı koruyamıyoruz..
Koruyamayız da bu kafayla.
Kış lastiği için bile KHK yoluyla ‘zırt-pırt’ kanun çıkaran iktidarın ne yazık ki, çocukları koruma yasası gibi bir sıkıntısı yok.
Mecliste Lamborghini’siyle tur atan taze vekil Kenan Sofuoğlu ile Saray’ın yeni gözdesi Alpay Özalan’ın ilk dakika söylemlerine bakarsak da kimse AKP’den böyle bir girişim beklemesin! Hedefleri farklı, ikisi de Cumhurbaşkanı’nın gönüllü fedailiğine adamışlar kendilerini!
Peki, onların çocuk tacizini ‘spor’ yoluyla koruma gibi bir hedefi yok da muhalefetin var mı?
Geçen yıl bu zamanlardı...
CHP’nin o dönemdeki Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran’ın başkanlığındaki Spor Üst Kurulu Ankara’da toplanmış, kısa, orta ve uzun vadeli projeleri masaya yatırıyordu.
Semra Aksu’sundan, Kenan Nuhut’una, Mehmet Yurdadön’ünden Lemi Çelik’ine onlarca spor insanı görüşlerini paylaştılar partinin yönetim katıyla.
Katılımcılardan eski milli basketbolcu Cihat Levent, altyapı, spor eğitimi projesini sundu. Planlama, kadro, tesis vb ayrıntıyı anlatıp vaktinizi almayacağım, sadece Levent’in ağzından altyapı antrenörlerinin küçük yaştaki kız ve erkek çocuklarına nasıl davranılması gerektiği konusundaki bilgilendirmesini paylaşacağım sizlerle.
Diyordu ki Levent: “Ülkedeki en büyük sorun taciz. CHP olarak spor sahalarında bunun önüne şu metotla geçebiliriz. Öncelikle altyapı antrenörlerimizin adli sicili, eski babadan kalma yöntemle, ‘mahallesine gidilerek’ araştırılacak. Ayrıca, eğitimcilerimizi eğiteceğiz. Örneğin 8-9, 10 yaşında gelen bir basketbolcu veya voleybolcu adayına topu nasıl tutması gerektiğini anlatırken eğitmen evladımızın dirseğinin üstünde temasta bulunmayacak. Hele omuz, göğüs, sırt bölgelerine asla dokunulmayacak..”
Galiba öğle saatleride başlayıp, hava kararana kadar sürdü, çoğumuz uçaklarımızı erteledik, çünkü bir dakikası bile kaçmayacak fikirler uçuştu havalarda Türk sporu adına.
Kapanış konuşmasını yapan Cankurtaran, “Arkadaşlar bu projeleri ne yazık ki AKP iktidarına kasul ettiremeyiz, ancak günün birinde CHP iktidara geldiğinde inanın, Türk sporu önce evlatlarını koruyarak yola çıkacak ve atılım yapacak. Şimdi yerel yönetimlerimiz aracılığı ile bu projeleri uygulayabiliriz” dedi.
Ve Cankurtaran, bu projeleri İstanbul’un spora meraklı belediye başkanları Aykurt Nuhoğlu (Kadıköy), Şükrü Genç (Sarıyer), Altınok Öz (Kartal), Battal İlgezdi (Ataşehir), Bülent Kerimoğlu (Bakırköy), Handan Toprak (Avcılar), Ekrem İmamoğlu (Beylikdüzü), Özcan Işıklar (Silivri) ile paylaştı ve gayrİ resmi tasarılarına bir bölümü en azından yerelde hayata geçti.
Medyaya pek yansımasa da CHP tabanlı belediyeler spor okullarında ülke standardının üzerinde eğitim veriliyor miniklere, en azından çocuğunuzu emanet ettiğinizde başına birşey gelmeyeceğini biliyorsunuz. Medya demişken, Habertürk Gazetesi kapandı dün.
Yüreğim cız etti. Özellikle spor sayfaları müthişti. Cumhuriyet kökenli Halil Özer’in liderliğinde yine Cumhuriyet’te yetişen Vedat Danacı, Cem Dalmaz, Milliyet’ten gelen gövdeyle birleşip güzel bir ürün yaratmışlardı. Murat Ağca, ‘ötekileştirilen’ branşların sesiydi. HT çizgisini de aşıp cesurca haber yaptılar, spor sahalarındaki tacizi de yazdılar, ihlalleri de. Ama şimdi tarihin tozlu raflarına çekildiler. Artık, Cumhuriyet kaldı doğru bildiğini yazacak yüreklilikte. Mesela, futbolda özellikle Güney vilayetlerinde taciz iddiaları var. Sadece Cumhuriyet gündeme getirdi geçen ay, işin ucu TFF’ye dayandığı için Demirören grubu yaz(a)maz, diğerleri zaten kalem oynatmaz. Keza tekvandodaki skandal, yine halterdeki huzursuzluklar laf arasında veya twitterda kalır.
Siz de günlük spor gazeteleriyle çok satışlı gazetelerin spor sayfalarındaki ‘pembe’ renkli transfer haberlerini okur, o transferin gerçekleşmeyeceğini bildiğiniz halde gülümseyerek uykuya dalarsınız.
Ne diyelim, iyi uykular TÜRKİYE!  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

25 Nisan! 24 Nisan 2024
Yeni TFF Başkanı! 20 Nisan 2024
Ekmek yoksa ıstakoz ye! 17 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları