Kimse CHP’deki yüksek stratejinin ne olduğunu anlayabilmiş değil.
CHP’liler dahil...
Demokrasi tarihine kara leke olarak geçecek dokunulmazlık oylamasının yapıldığı saatlerde, Ankara Temsilcimiz Erdem Gül’le Meclis bahçesinde bir grup CHP’liyle sohbet ediyorduk. İlhan Cihaner, Sezgin Tanrıkulu, Enis Berberoğlu gibi kamuoyunun tanıdığı 6-7 kişi. Hepsi dertliydi. CHP’li vekillerin kahir ekseriyeti, dokunulmazlıkların kalkmasının Türkiye’yi bir felakete sürükleyeceğinin farkında. Çoğunluk bu yönde “Hayır” oyu kullandı.
Ancak ne olduysa dünkü oylamada, bir anda genel merkezin yönlendirmesiyle 20’ye yakın CHP’li, dokunulmazlıkların kaldırılmasına “Evet” dedi.
Böylece dokunulmazlıklar, bir grup CHP’nin iktidarla hareket etmesi sayesinde kalktı.
İşte sohbet ettiğim CHP’liler, bunu hazmedemiyorlardı. “Bu stratejinin CHP’ye hiçbir şey kazandırmayacağını düşünüyorum” dedi bir tanesi. Partinin sol ve muhalif kesimde itibar kaybedeceğini, sağa ise zaten yaranamayacağını düşünüyorlardı. İktidar medyasında sürekli pompalanan “CHP terörle birlikte hareket ediyor” algısının, CHP tabanını etkilemediğini, tabandan “Evet deyin” diye bir baskı gelmediğini söylediler.
Görüştüğüm CHP’lilere göre tam tersine taban, partinin başkanlık sistemine direnmesini istiyor ve bu oylamayı, “partili cumhurbaşkanı” manevrasının bir ön hamlesi olarak görüyor.
Dertli vekiller “yanlış strateji” diyerek “Hayır” oylarını kullanmaya gitti.
Az sonra yanımıza Muharrem İnce geldi. Sanırsınız ki ulusalcı bilinen İnce, “Evet” oyu vermiştir. Hayır, tam tersine Muharrem İnce öfkeyle “Genel merkez 20 kişiye evet verdirdi” diyerek cebindeki beyaz ve yeşil pulları çıkardı (yani sandığa kırmızı hayır oyu atmış) ve tasarıya karşıtlığını anlattı.
Hadi diyelim ki, Muharrem İnce CHP’de liderlik yarışına hazırlandığı için genel merkezi eleştiriyor. Fakat az sonra Erdoğan Toprak yanımıza geldi ve Muharrem İnce’nin, tanıdığı bir haber sitesinde çıkan ve kendisinin bazı CHP’li vekillere “Evet” oyu verdirttiği yönündeki haberin tamamen asılsız olduğunu söyledi. Cebindeki beyaz ve yeşil pulları çıkararak “Benim oyum belli” dedi.
Haydaaaa! Yani anlayacağınız, 2 gün Meclis’te dolaştım CHP’nin bu karmakarışık, ne İsa’ya ne Musa’ya yaranabilen dâhiyane stratejisini beğenen, sahip çıkan tek bir CHP’liye rastlamadım. ‘Evet verdim’ diyen de görmedim.
Anlaşılan, genel merkez son dakikada dokunulmazlıkların referanduma gidip yüksek bir oranla geçmesinden çekindi. Bu yüzden de tarihi bir vebal altına girdi. Bu yüzden çok eleştirilecektir. Ama asıl önemlisi, CHP içinden gelecek eleştiriler.
Bugünkü resmin CHP’de kavga nedeni olacağını düşünüyorum. Ekmeleddin İhsanoğlu’nun aday yapılması, haziran seçimleri sonrası Meclis Başkanlığı’nın elden gitmesi gibi “tarihi” sayılabilecek bir hata.
Ve bunu ben söylemiyorum. CHP’liler söylüyor.
CHP’de üst akıl sorunu
Yazarın Son Yazıları
Yaklaşan facia
Yalancı bahar mı ikinci bahar mı?
Bu mu devlet aklı?
Lale Devri bitti!
Mutsuzluk beter umutsuzluk daha beter
Avrupa ile yakınlaşmak için
Trump, Brunson’la ilgili ne demiş?
Alis harikalar diyarında
Türkiye ile ABD arasında tarihin en büyük krizinde gerilim düşüyor. Henüz bir “el sıkışma” olmasa da, Brunson krizinin nasıl aşılacağı konusunda bir formül yavaş yavaş şekillenmeye başladı. Formül, iki ülkenin de aylardır konuştuğu “Andrew Brunson-Hakan Atilla” takası. Brunson’ın ABD’ye gönderilmesi karşılığında Atilla bir süre sonra Türkiye’ye gelecek.
Brunson yaptırımları ve devam eden pazarlıklar
Brunson’la takas fikri kimden çıktı
Al Papaz’ı ver Halkbank’ı
Sessizlik
Bir demokrasi kendini nasıl savunur?
Batı’yla pazarlık
Osmanlı bu değildi
Yeni dönem ne olur?
Dünya karıştıkça biz geriliyoruz
Hüzün
Sonuçlara bir de böyle bakın
Kazanacağız
25 Haziran Türkiye’si
Emanetim sende saklı
İki seçim arası
MERKEL: Kendine gel! TRUMP: Dükkân benim
Oyun büyük
Ver Papaz’ı, Al Münbiç’i
Ben sana iktidar olamazsın demedim...
Sessiz çoğunluk
Burası Rusya değil kardeşim
Ne yapmalı?
Dip dalga ne gösteriyor?
Baskıda kaosa geçiş süreci
Dışarıda olan seçimi nasıl etkiler?
Attım bunu cebe
Bilinenler, bilinmeyenler
Piyesin son sahnesi
Diktatörlüğün sıradanlaşması
CHP’nin zor kararı
İki çift lafım var...