Ceylan Adanalı Kabadayıoğlu

Yarın Günlerden TEOG

22 Kasım 2016 Salı

Öğrencilerin eğitim hayatlarının kırılma noktası olan TEOG sınavlarının ilk aşamasına saatler kaldı. Öğrencilerde ve ailelerde heyecan dorukta. Her ulusal sınavda olduğu gibi, iyi bir lisenin anahtarı olan TEOG sınavlarında da bugüne dek öylesine büyük yanlışlara, ihmallere imza attık ki… Gel de “bu yıl hangi skandala kurban gideceğim” diye heyecanlanma.

Nasıl ki O hap kadar çocuklardan; her türlü bilgiye, muhakeme becerisine, sınav tecrübe ve disiplinine sahip olmasını bekliyoruz… Onlar da bunca emeklerinin karşılığında bizlerden geçerliği güvenilirliği yüksek, güvenlik ihlali yaşanmayacak olan, hatasız sorularla hazırlanmış bir sınav bekliyor. Ama bunu yapabildiğimiz bir senemiz var mı? Maalesef YOK.

Evet… Maalesef son 3 yıldır, yani neredeyse TEOG sistemine geçildiğinden beri, 120 TEOG SORUSUNU KUSURSUZ HAZIRLAYABİLDİĞİMİZ 1 SENEMİZ BİLE YOK !
Uzmanlar “Bir hata sizi binlerce kişinin ardına atar” diye öğrencilere seslene dursun… TEOG’u deneme yanılma metotlarıyla adeta dünyada benzeri görülmemiş bir şans oyununa döndüren

YETKİLİLERİN KARİYERLERİNDE BİNLERCE KİŞİNİN ARDINA ATILDIĞINI GÖREN DE YOK!

İşte böylesi bir imtihanla karşı karşıyayız.

İSTATİSTİKLER BİLMEYENİN DEĞİL TEST TUZAKLARINA DÜŞENLERİN ELENDİĞİNİ GÖSTERİYOR

Böylesi sürprizlerle dolu bir sınavda her an olmadık bir skandala kurban gitme riskine karşı tek korunağınız ciddi bir hazırlık süreci geçirmiş olmanız. Ancak bilmek yetmiyor. Yapılan araştırmalar her yıl on binlerce öğrencinin; bilgisizlikten çok sınav anında yanlış stratejiler uygulamaktan ötürü hak ettiği başarıyı yakalayamadığını gösteriyor. İstatistiklerin büyük kısmı öğrencilerin zamanı yönetemediklerini, soruları hızlı çözmeye çalışıp yanılgıya düştüklerini ve çeldirici adı verdiğimiz test tuzaklarına düştüklerini doğruluyor.

Bu yüzden her öğrencinin kendini tanıyıp kendi stratejisini kurması, o güne dek yaptığı hatalara göre aşağıdaki hususları öncelik sırasına koyması gerekiyor. İşte bu tuzaklardan korunmanızı sağlayacak olan birkaç önemli TEOG stratejisi: 

1.Uzun sorunun zor soru olduğunu düşünüp sorudan vazgeçmek yerine uzun sorunun çok bilgi veren, içerisinde detaylı açıklamalar barındıran sorular olduğunu unutmayarak bilakis üzerine gidin.

2. Sorularda çeldirici seçeneklerin ilk seçeneklere konduğunu hatırlayın. Tüm seçenekleri okuyup incelemeden size doğru gelen ilk seçeneği işaretlemeyin.

3.Ne kadar iyi bilirseniz bilin, sayısal sorularda kesinlikle işlem yapın.

4.Sorulardaki altı çizili veya koyu kelimelere dikkat edin.

5.TEOG’da soruların %10u öğrencilerin ayırd ediciliğini sağlayacak olan zorlukta ve tuzaklar barındıran sorulardır. Bu sorulardan ne olursa olsun vazgeçmeyin. Bu tip sorularda her şıkkın size bir tehlike olduğunu unutmayın ve soruya cevap olamayacak nitelikteki şıkları eleyerek tehlikeyi azaltın.

6.Hız dengenizi çok iyi kurun. Ne soruyu çok hızlı okuyup detayları atlayarak hata yapın, ne de soruyu gereğinden fazla dikkatli okuyarak her soru üzerinde çok fazla zaman harcayın.

7.Biten değil kalan zamanla ilgilenin. Ancak her soruda saati kontrol ederek ve kalan soru kalan zaman hesabını sık yaparak zaman kaybetmeyin.

8.Eğer bir soruyu birden fazla okumanıza rağmen anlayamıyorsanız, ya da yorulduğunuz hissediyorsanız 30 saniye kadar ara verin. Nefesi burnunuzdan alıp, içinde bir müddet tutup ağzından yavaşça bırakarak 8-10 defa derin derin alıp verin. Kollarınızı, başınızı, ayaklarınızı hareket ettirerek sessizce bedensel egzersiz yapın.

9.Kendinize özel bir kodlama sistemi geliştirerek, minimum sürede maksimum doğru soruyu garantilemeye çalışın. Belirlediğiniz kodları soru kitapçığına soru numaralarının yanına işaretleyin. Örneğin kesin emin olduğunuz soruya + işareti, tekrar bakarasanız yapacağınıza inandığınız sorulara ok işareti, size zor gelen ve en son geri dönmek istediğiniz sorulara ? koyun. Önce en iyi bildiklerinizi yaparak ilerleyin. Geri döndüğünüzde ok işaretli sorulara öncelik verin. ? ile işaretlediğiniz; en zorlanacağınız soruları en sona bırakın.

10.3 yanlış cevabın 1 doğru cevabı götürmediğini unutmayın, bilmediğiniz soruları bile asla boş bırakmayın.

TÜM 8. SINIF VELİ VE ÖĞRENCİLERİNE; TEOG Deneme Sınavı kitapçıklarının arasına gerçek sınav kitapçıkları karışmadığı, 800’e yakın öğrencinin cevap anahtarının yanlış okunmadığı, gayri müslim öğrencilerin din kültürü dersi muafiyetinin unutulmadığı, birçok öğrencinin tercih listesine yazmadığı, adını bile duymadığı uzak ilçelerdeki okullara yerleştirilmediği, optik okuyucu okumadığı için komisyonların birebir elde okuması gereken bazı cevap kağıtlarının taşeron işçiler tarafından okunmadığı, sınav kolilerinin kaybolmadığı çalınmadığı, EMEKLERİN DEĞER BULACAĞI BAŞARILI BİR TEOG YILI DİLEKLERİMLE.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları