Deniz Naki'ye 'terör'den verilen beraat kararı bozuldu... Yeniden yargılanacak

Türkiye 2'nci Ligi'nde mücadele eden Amedspor futbolcusu Deniz Naki hakkında, 'Terör örgütü propagandası' suçundan verilen beraat kararı, cumhuriyet savcısının itirazı üzerine Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 3'üncü Ceza Dairesi tarafından bozuldu. Kararın bozulması üzerine futbolcu Deniz Naki'nin yargılamasına önümüzdeki günlerde yeniden başlanacak.

Yayınlanma: 17.02.2017 - 10:04
Abone Ol google-news

Sosyal medya hesaplarında 'Terör örgütü propagandası' yaptığı iddiasıyla hakkında Diyarbakır 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan Amedspor futbolcusu Deniz Naki, 8 Kasım 2016 tarihinde yapılan ilk duruşmada beraat etti. Gerekçeli kararın açıklanmasının ardından, Diyarbakır'da bulunan bir Cumhuriyet Savcısı, Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi'ne istinaf başvurusu yaparak, Naki'nin beraatine itiraz etti. İtiraz dilekçesinde, sanığın sosyal medya hesabında terör örgütünün şiddet ve tehdit içeren yöntemlerini meşru gösteren, bunları öven, teşvik eden propaganda niteliğinde paylaşımlar olduğunu belirten savcı, mahkemenin sanık hakkında beraat kararı vermesinin yasaya aykırı olduğunu, bu nedenle kararın bozulmasını talep etti. Başvuruyu değerlendiren Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 3'üncü Ceza Dairesi, Naki hakkında verilen beraat kararını bozarak, yargılamanın yeniden yapılması için dosyayı yerel mahkemeye gönderdi.

DÜŞÜNCEYİ AÇIKLAMA HÜRRİYETİ DE KÖTÜYE KULLANILABİLİR

Bozma kararının gerekçesinde propagandanın esas itibariyle ifade özgürlüğü güvencesi kapsamında olduğunu belirten 3'üncü Ceza Dairesi, bütün hak ve özgürlükler gibi düşünceyi açıklama ve yayma hürriyetinin de kötüye kullanılamayacağını vurguladı. Yargıtay ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin ifade özgürlüğüne ilişkin kararlarında kamuyu ilgilendiren sorunların, kamuya açık olarak, tam bir serbestlik içerisinde tartışılabilmesi, şiddeti teşvik eden eylemler hariç bu tartışmanın boyutlarının devlet organları tarafından maksimuma çıkarılması gerektiğinin vurgulandığını belirten mahkeme kararında şu ifadelere yer verildi, "AİHM kararların ifade hürriyetinin iki istisnası olduğuna işaret edilmektedir. Birinci istinsa şiddeti teşvik edici, övücü söylemler, ikinci istisna ise azınıklara karşı nefret söylemidir."

BERAAT KARARI BOZULDU

Diyarbakır 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi kararında Deniz Naki'nin sosyal paylaşım sitelerinden yaptığı paylaşımların, terör örgütü propagandası niteliğinde olmadığından beraat kararı verildiğini belirten 3'üncü Ceza Dairesi, futbolcu olan ve birçok kişi tarafından tanınan sanığın ülkede terör olaylarının arttığı, hendek kazılarak, barikat kurularak ve güvenlik güçlerine silahlı saldırıların olduğu ortam ve koşullar altında sosyal medya paylaşımlarını yaptığı kaydedildi. Bu koşullar altında belirtilen paylaşımların bir bütün olarak insanlarda saldırgan duygular uyandırarak anlamsız bir nefret oluşturup, şiddetin doğmasına uygun bir ortamı kışkırtacak nefret söylemi olduğunu belirten daire, bu itibarla suçun unsurlarının oluştuğunu kaydetti. Yerel mahkemenin yeterli ve yasal olmayan gerekçe ile yazılı şekilde beraat kararı vererek Ceza Muhakemesi Kanunu'na muhalefet ettiğini belirten Ceza Dairesi, savcının istinaf itirazlarının yerinde görüldüğünden, hükmün bozulmasına ve dosyanın yeniden mahkemesine gönderilmesine oy birliği ile karar verildiğini kaydetti.

DENİZ NAKİ KİMDİR?

Tuncelili Kürt-Alevi bir anne-babanın oğlu olarak Almanya'da dünyaya gelen Naki, doğduğu şehrin takımlarından FC Düren 77'de futbol hayatına başladı. Bu dönemde Alman Federasyonu'nun düzenlediği futbol kurslarında eğitim gördü. 1996'dan 2003'e kadar ise FC Düren-Niederau takımının altyapısındaydı. 2003'te Bayer Leverkusen'in altyapısına transfer oldu.

2007-08 sezonunda Leverkusen U-19 takımında forma giymeye başladı. Burada U-19 liginde 4 maçta 2 gol atıp, 2008 DFB Gençler Kupası'nın sahibi oldu. Naki, 3-0 kazandıkları final maçında bir de gol kaydetti. Böylece kısa sürede Bayer Leverkusen II takımına geçti. Almanya 4. ligi Oberliga Nordrhein'da yer alan takımda 25 maçta 5 gol kaydetti ve lig ikincisi oldular. Ayrıca kariyerinde ilk kez Almanya Kupası'nda forma giydi ancak 2. lig takımı SC Paderborn'a elendiler.

2008-09 sezonuna da Bayer Leverkusen II takımıyla başladı. İlk yarı 11 maçta 2 gol kaydetti. İkinci devre ise tecrübe kazanması için 2. Bundesliga ekibi Rot Weiss Ahlen'e kiralandı. İlk maçlarında oyuna sonradan dahil olup kendini belli edemese de son haftalardaki performansıyla dikkat çekti. 2. Bundesliga'daki ilk golünü FC St. Pauli'yi 1-0 yendikleri maçta atan futbolcu, son beş haftada dört gol atarak başarılı bir performans gösterdi.

Kısa sürede FC St. Pauli'nin dikkatini çeken futbolcu, Haziran 2012'ye kadar sürecek bir sözleşmeye imza attı ve kısa sürede takımın vazgeçilmezlerinden oldu. St. Pauli formasını ilk kez 2 Ağustos 2009'da FC 1908 Villingen ile oynanan kupa maçında giydi. 65. dakikada oyuna giren futbolcu, uzatmalara giden maçta 2 gol kaydederek takımın bir üst tura çıkmasını sağladı. İlk lig maçında eski takımı Rot Weiss Ahlen'e karşı oynayan Naki, bir asist yaptı. İkinci lig maçında ise Alemannia Aachen'a ilk golünü kaydetti. 5 Kasım 2009'da Hansa Rostock deplasmanında oynanan maçta 84. dakikada takımını 2-0 öne geçiren Naki, kendisine karşı ırkçı tezahüratta bulunan Rostock taraftarlarına boğaz kesme hareketi yaptı. Bu maç sonrasında Naki, müsabakalardan 3 maç men edilirken, bazı yardım kuruluşlarına da bağış yapma cezası aldı. Sezon içinde 30 maça çıkan Naki, 7 gol 8 asist ile sezonu kapattı. St. Pauli, lig ikincisi olarak Bundesliga'ya çıkma hakkı kazandı.

21 Ağustos 2010'da SC Freiburg karşısında ilk Bundesliga maçına çıktı. Ancak Naki'nin Bundesliga serüveni pek parlak geçmedi. 20 maçta forma giyen Naki, sadece VfL Wolfsburg'a karşı bir gol atabildi. Kupadan erken elenen takım, Bundesliga'da da sonuncu olarak 2. Bundesliga'ya döndü. Sezon içinde bir kez de beşinci ligde oynayan ikinci takımla maça çıktı ancak sakatlandığı için oyuna devam edemedi. Sonraki sezonun başında da sakatlıklarla boğuşan futbolcu, Ekim ayında sahalara golle döndü. Sezonu dört gol, dört asist ile kapattı.

SC Paderborn

2012-13 sezonu transfer döneminin sonlarında 2. Bundesliga'da mücadele eden SC Paderborn 07'a transfer oldu. İlk golünü eski takımı FC St. Pauli'ye atan futbolcu, sonraki hafta da 1. FC Union Berlin ile oynanan maçta galibiyet golünü attı. Daha sonra zaman zaman ilk 11'de sahaya çıkan futbolcu, golle buluşamadı. 28 Nisan 2013'te VfR Aalen ile oynanan maçta 78. dkaikada oyundan çıkan futbolcu, 90. dakikada hakeme hareket ettiği nedeniyle yedek kulübesinde kırmızı kart gördü. İki maçta ceza alan Naki'nin Paderborn ile çıktığı son maç da bu maç oldu.

2013-14 sezonunun başında Süper Lig ekiplerinden Gençlerbirliği'nin teklifine evet diyen Naki, futbol kariyerinde ilk kez Almanya'nın dışına çıktı. 29 Eylül 2013 tarihinde Fenerbahçe ile oynanan lig maçında 76. dakika oyuna girerek kariyerinin ilk Süper Lig maçına çıktı. Ligde 16 maçta şans bulan futbolcu, sahaya sadece bir kez ilk 11'de çıkabildi ve golle buluşamadı. Gençlerbirliği ile tek golünü, Türkiye Kupası ikinci turu mücadelesinde Sarıyer SK'ya attı. Sonraki sezon ise beş maçta oynayan futbolcu, yine golle buluşamadı.

Gençlerbirliği

2013-14 sezonunun başında Süper Lig ekiplerinden Gençlerbirliği'nin teklifine evet diyen Naki, futbol kariyerinde ilk kez Almanya'nın dışına çıktı. 29 Eylül 2013 tarihinde Fenerbahçe ile oynanan lig maçında 76. dakika oyuna girerek kariyerinin ilk Süper Lig maçına çıktı. Ligde 16 maçta şans bulan futbolcu, sahaya sadece bir kez ilk 11'de çıkabildi ve golle buluşamadı. Gençlerbirliği ile tek golünü, Türkiye Kupası ikinci turu mücadelesinde Sarıyer SK'ya attı. Sonraki sezon ise beş maçta oynayan futbolcu, yine golle buluşamadı.

Futbolcu, Kasım 2014'te Ankara'da dayaklı saldırıya uğradı. Bu saldırının sonucunda kulüple anlaşan futbolcu, sözleşmesini karşılıklı olarak feshetti

Amedsportif

Gençlerbirliği'nde ayrıldıktan sonra, eski takımı FC St. Pauli adı anılsa da Alman kulübe Naki'nin kulübe döneceği iddialarını reddetti[4]. Sezon sonuna kadar kulüpsüz devam eden futbolcu, 2015-16 sezonunda TFF 2. Lig'de mücadele eden Amed SK'nın teklifine olumlu yanıt vererek Türkiye'de kalma kararı aldı. 6 Eylül 2015'da Bucaspor ile oynanan maçla uzun süre sonra futbola geri döndü. İlk golünü Türkiye Kupası'nda Elazığspor'a kaydetti. Uzatmalarda attığı bu golle Amed Sportif gruplara kalma başarısını gösterdi. Naki, bütün grup maçlarında oynayıp bir gol kaydetti. Son 16'ya kalan takım Bursaspor'u 2-1 yenerken, Naki gollerden birine imza attı. Bu maçtan sonra sosyal medyada yaptığı açıklamalar nedeniyle, "sportmenliğe aykırı açıklamaları" ile "ayrımcılık ve ideolojik propaganda yaptığı" gerekçeleriyle Türkiye Futbol Federasyonu'nda 12 maçtan men cezası aldı. Bu nedenle takım tarihinin en önemli başarısı olan Türkiye Kupası çeyrek finalinde forma giyemedi.

Almanya'da milli forma giydi

Naki, Almanya'nın çeşitli seviyelerinde millî formayı giydi. 2008 Avrupa 19 Yaş Altı Futbol Şampiyonası'nda Almanya millî takımındaydı. 5 maçın 4'ünde forma giyen Naki, final maçında İtalya'ya karşı oynayıp bir asist yaptı. Almanya, rakibini 3-1 yenerek Avrupa şampiyonu oldu. Son olarak Almanya 21 Yaş Altı Millî Futbol Takımı forması giymiştir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler