Türk hakemlerine 20 bin TL'lik müjde var!

Profesyonel hakemliğin yolunu açan talimat, TFF Yönetimi tarafından onaylandı. Buna göre gelecek sezondan itibaren Süper Lig’de görev yapacak 20 hakem belirlenecek, FIFA kokartlılar TFF bünyesinde eğitimcilik yapacak. Aylık 20 bin liralık bir gelire ulaşacak hakemler başka bir meslekle uğraşmayacak.

Yayınlanma: 12.09.2014 - 09:36
Abone Ol google-news

Profesyonel hakemliğin yolunu açan talimat, TFF Yönetimi tarafından onaylandı. Buna göre gelecek sezondan itibaren Süper Lig’de görev yapacak 20 hakem belirlenecek, FIFA kokartlılar TFF bünyesinde eğitimcilik yapacak. Aylık 20 bin liralık bir gelire ulaşacak hakemler başka bir meslekle uğraşmayacak.

Merkez Hakem Kurulu Başkanı Zekeriya Alp, Türk hakemliğinin Avrupa ile entegrasyonu ve daha ileri gidebilmesi için 2015-16 sezonundan itibaren Süper Lig’de görev yapacak hakem sayısını 20’ye indireceklerini, listedeki isimlerin hem hakem, hem de eğitimci olarak görev yapacaklarını açıkladı.

Alp, geçtiğimiz mart ayında oluşturdukları 12 kişilik komisyon tarafından hazırlanan yeni talimatın TFF Yönetim Kurulu’ndan onay aldığını ve yeni sistem sayesinde hakemliğin yarı profesyonelliğe geçiş sürecinin başladığını ifade etti.

MHK Başkanı, gelecek sezon Süper Lig’de görev yapacak hakemler arasından, zaman zaman genç hakemlerin eğitimlerine katılacak isimler olacağını da belirterek, “Bir hakem performansına göre ayda üç maç yönetecek. Bu 17 bin lira gibi bir gelir demektir. Eğitime katılacak hakemlere de ödenecek ücretle rakam 20 bin lirayı aşacaktır. Bu da demektir ki, artık Türkiye’de üst klasman hakemler sadece hakemlik yaparak, ülkestandartlarının üzerinde bir gelire ulaşacaktır. Adı resmi olarak yarı profesyonellik değil ama sistem sonunda buraya gidecektir” diye konuştu.

FIFA’lar ders verecek

Merkez Hakem Kurulu Başkanı, ilk etapta FIFA listesinde bulunan hakemlerin maç programı ve lige göre, zaman zaman Türkiye’nin çeşitli kentlerine giderek genç hakemlere ders vereceklerini kaydetti. Bu projeye mesleği öğretmenlik olan diğer hakemlerin de dahil edilebileceğini vurgulayan Alp, “Örneğin Cüneyt Çakır, Fırat Aydınus, Bülent Yıldırım, Halis Özkahya gibi üst düzey hakemleri karşısında gören gençler onları can kulağı ile dinleyecek ve hedef büyütecek. Çok yararlı olacağını düşünüyorum” dedi.

‘Kara liste yok artık’

Geçmişte kulüplerin hakem seçme gibi akıl dışı talepleri olduğunu da belirten MHK Başkanı Zekeriya Alp, Sapanca’daki seminerde açıkladığı gibi bu konunun bir daha kesinlikle gündeme gelmeyeceğini söyledi ve “Hangi devirde yaşıyoruz kardeşim. Batı ile entegre olmaya çalışırken hakem beğenmemek ne demek? Bu hakeme olan güvensizliğin göstergesidir ki, kişisel olarak böyle bir tavrı kabul etmiyorum. Saha içinde hakemin futbolcuya, futbolcunun da hakeme saygı göstermesi gerektiğini anımsatan Alp, “Hakem sahadaki tek otoritenin kendisi olduğunu göstermelidir. İyi kural bilmek, kuralı iyi uygulamak yetmez. Hakem her türlü baskı karşısında dik duracak. Unvanı ne olursa olsun bu ilk kuralı uygulayamayan hakem bizim gözümüzde yetersiz demektir” dedi.

Unvanları değişmeyecek

Zekeriya Alp 2015-16 sezonundan itibaren Süper Lig maçına çıkacak 20 hakemin belirlenmesinden sonra diğer 20 hakemin yine üst klasman hakemi olarak kalacağını ve MHK’nin bu isimleri Süper Lig de dahil her kategoride değerlendirebileceğine dikkat çekti. Alp şöyle devam etti:

Bu uygulama sayesinde 20 hakem çok daha fazla maç alarak hem deneyim kazanacak hem Avrupa standartlarını yakalayacak. Bunun çok örneği var. İngiltere’de Premier Lig’de 16, Almanya’da Bundesliga’da 21, İtalya Serie A’da 19, Hollanda’da 17 üst klasman hakemi var. Demek ki aldığımız karar doğru yolda olduğumuzu gösteriyor.”

Yardımcı ve gözlemci azalacak

Alp, sadece üst klasman hakemliğinde değil, yardımcı hakemlik ve üst klasman gözlemciliğinde de köklü bir reforma gideceklerini belirterek, “Mevcut olan 80 yardımcı hakem sayısı 40’a, 40 olan üst klasman gözlemci sayısı ise 20’ye düşecek. Böylece hem kalite yükselecek, hem rekabet artacak. Hakemler en iyi yere gelebilmek için daha hırslı çalışacak, işlerinin gerektirdiği vecibeleri yerine getirecekler. Bu sezon hakem ücretlerine rekor bir artış getirdik.
Maç başına alacakları paranın hakemler arasında hüsumete yol açacağı iddialarına kesinlikle katılmıyorum. Tam tersi iyi ve örnek aldıkları hakemler gibi olabilmek için daha fazlasını yapmaya çalışacaklar” ifadelerini kullandı.(Sporx)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler