4 Şubat ne günü? 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedir, nasıl ortaya çıktı?
Dünya Kanser Günü, her yıl 4 Şubat’ta dünya genelinde kanserle ilgili farkındalığı artırmak, önleme yollarını vurgulamak ve erken teşhisin önemine dikkat çekmek amacıyla kutlanmaktadır. Peki, 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedir, nasıl ortaya çıktı? Dünya Kanser Günü mesajları
Prof. Dr. Derya Unutmaz'dan çok konuşulacak açıklama: 'Kanser 10-15 yıla tarih olacak'
ABD’deki Jackson Laboratuvarı Enstitüsü’nün baş araştırmacısı Prof. Dr. Derya Unutmaz, "Önümüzdeki 10-15 yıl içinde tedavisi olmayacak kanser kalmayacak diye düşünüyorum" dedi.
Dünya Kanser Günü’nde korkutan uyarı: Dünya’da her 5 kişiden 1’i kansere yakalanıyor
Türkiye’de yılda 250 bin yeni kanser tanısı konulduğunu ve bunun günde 600’den fazla kişiye denk geldiğini söyleyen Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Uzm. Dr. Yıldıray Tanrıver, “2030 yılında 13 milyondan fazla kişiyi maalesef kanserden kaybediyor olacağız. 22 milyon kişiye ise yeni kanser tanısı konuyor olacak. Dünyada her 5 kişiden 1’i ne yazık ki kansere yakalanıyor. Her 8 erkekten 1’i ve her 11 kadından 1’i kanserden hayatını kaybediyor. Bunların önlenmesi mümkün. Lütfen erken tanıya önem verelim. Sağlıklı ve uzun yaşamın formüllerini birlikte arayalım” diye konuştu.
4 Şubat Dünya Kanser Günü
Hem Türkiye’de hem de dünyada kanser görülme oranı arttı. Hekimler, 4 Şubat Dünya Kanser Günü’nde erken teşhisin önemine vurgu yaptı.
Projenin elçisi Arzum Onan oldu
Türk Tıbbi Onkoloji Derneği öncülüğünde düzenlenen "Kontrol sende cevabı gende" projesinin elçisi Arzum Onan oldu. Bugün Taksim'de düzenlenen basın açıklamasında erken teşhis ve farkındalığın önemine dikkat çekildi.
Türkiye’de her 5 ölümden birisi kanserden kaynaklı
Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Serhat Korkmaz, Türkiye’de her 5 ölümden birisinin kanserden kaynaklı olduğunu belirtti.
“İşlenmiş gıdalar mide kanserine zemin hazırlar”
Türkiye’de en çok rastlanan kanserler arasında bulunan mide kanserine karşı uyaran Prof. Dr. Ömer Fatih Ölmez “Mide kanseri erken dönemde hiçbir belirti vermeyebilir. Belirtileri arasında ise ilk göze çarpan hazımsızlık ve şişkinliktir. İşlenmiş gıdalar, beslenme şekli, enfeksiyonlar, sigara-alkol kullanımı ve genetik faktörler mide kanserine zemin hazırlar” dedi.