Gıdalardaki hileyi nasıl anlarız? Uzmanı açıkladı

Gıdalardaki hileyi nasıl anlarız? Uzmanı açıkladı
Abone Ol google-news

İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özer Ergün, son zamanlarda karşılaşılan gıda hilelerinin neler olduğunu ve tüketicilerin nelere dikkat etmesi gerektiğine ilişkin bilgilerini, Cumhuriyet TV'ye anlattı. Ergün, sahtekarlığı gizlemek için ürünlerin fiyatının yüksek tutulduğunu belirtti.

04 Mart 2022 Cuma, 16:49

Tarım  ve Orman Bakanlığı, firmalara düzenlenen denetimler sırasında hileli ürünlere ilişkin bir rapor yayımladı. Raporun yayımlanmasının ardından yurttaşlar ne tür hileler yapıldığını araştırmaya başladı. 

İstanbul Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özer Ergün, genel olarak değerli gıda maddelerinde hile yapıldığını ve son zamanlarda ise en çok bal, zeytinyağı, et ve süt ürünlerinde de hilelerin sıklıkla yapıldığını söyledi ve tüketicilere önerilerini Cumhuriyet TV'ye anlattı.

'SAHTE ÜRÜNE BİLE YÜKSEK FİYAT KOYUYORLAR'

Balın fiyatıyla sahte olup olmaması arasındaki ilişkiyi açıklayan gıda uzmanı Prof. Ergün:

"Piyasada çeşit çeşit bal var. 20 liradan 300 liraya kadar da fiyatları var. Elbette fiyat da bir ürünün sahte olup olmadığını etkileyen bir kriter ama yeterli değil. Sahte bala da yüksek fiyat koyabiliyorlar" dedi. 

Kıymanın da hileye çok uygun bir gıda olduğunu söyleyen Prof. Ergün, kıyma üzerinden nasıl hile yapıldığına ilişkin "Et, yağ, karaciğer, sakatat, deri aklınıza ne geliyorsa bir araya getirilip kıyma makinalarından geçirilerek kıyma haline getiriliyor" ifadesini kullandı.