Barbaros Talı

Atletizmde Eyvah Günleri!

09 Mart 2013 Cumartesi

\n

Londra 2012nin 1500 metre finalinde olimpiyat şampiyonluğunu kazandıkları andan itibaren kendileriyle görüşmeyi kesen atlet Aslı Çakır Alptekin ile antrenörü ve eşi İhsan Alptekinin davranışlarını nankörlükolarak niteledi Yücel Kop; hafta içinde yaptığımız telefon görüşmesinde. Para, istediğimiz en son şeydidedi. Aslının başarılı olması için ellerinden geleni yaptıklarını, ancak ardından yaşanan gelişmeler nedeniyle elde edilen büyük başarıya sevinemediklerini belirtti.

\n

Süreyya Ayhan Kop ile Aslı Çakır Alptekin, 2009-2012 yıllarını kapsayan sportif danışmanlık sözleşmesi imzalamışlar. Süreyya ile Yücel Kop 3 buçuk yıl boyunca Aslının bütün antrenmanlarını takip etmişler. Aslının antrenörü ve eşi İhsan ile her gün yarım saat telefonda konuşmuşlar. Antrenmanda koştuğu bütün dereceleri öğrenmişler. Performans gelişimine göre antrenman programını değiştirmişler. Süreyya, Aslı ile birlikte Rusyada kamp yapmış. Süreyya, Aslı olimpiyat finaline çıkmadan önce aramış ve pistte nelere dikkat etmesi gerektiğini anlatmış. Hem yarış taktiği vermiş hem de motive etmiş.

\n

Kazanılan olimpiyat şampiyonluğunun hemen ardından yine aramış Süreyya. Telefon açılmamış. Bir daha da görüşmeleri mümkün olmamış. Ne Aslı ne de eşi İhsan cevap vermiş telefonla yapılan aramalara. Alptekinin sözleşmeden doğan yükümlülüklerini yerine getirmesini 6 aya yakın bir süre beklemişler. Çekilen ihtarların da sonuçsuz kalmasının ardından konu yargıya taşınmış.

\n

Aslında, Londraya gidilene kadar geçen sürede yükümlülükler yerine getirilmiş. Farklı tarihlerde, çeşitli miktarlar yatırılmış Kopun banka hesabına. Ancak olimpiyat oyunlarının ardından işin rengi değişmiş. Londraya giderken sporcuların 60ar, antrenörlerin ise 30ar cumhuriyet altını aldıklarını biliyoruz. Olimpiyat şampiyonlarına verilen altın sayısı ise 2 bin. Kazanılan başarı nedeniyle sahip oldukları ödül, ikramiye ve primlerin yanı sıra Aslı ve İhsan Alptekinin çok sayıda etkinliğe davet edildikleri, her bir katılım için 30 bin Avro talep ettikleri de konuşuluyor. Bu durumda imzalı ve parmak izli sözleşme gereği ödeyecekleri payın hatırı sayılır miktarda olacağı açık.

\n

Benzer durumun İhsan Alptekinin çalıştırdığı diğer atlet Gülcan Mıngır için de geçerli olduğunu söylüyor Yücel Kop. Geçen yıl Helsinkide 9.32.97lik derecesi ile kadınlar 3 bin metre engellinin Avrupa şampiyonu olan Gülcanın antrenmanlarına da destek verdiklerini, onun 9.13 ile dünyanın en iyi dördüncü derecesini koşmasını sağladıklarını, ancak onunla imzaladıkları sözleşmede belirtilen benzer yükümlülüklerin de yerine getirilmediğini ifade ediyor. Mahkeme sürecinin Gülcan Mıngır için de başladığını belirtiyor. Türk atletizminde yaşanan gelişmelerin hızı pistlerde elde edilenleri geçmiş durumda. Daha da kötüsü baş döndürecek yeni haberlerin eşikte olması...

\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Gazozuna Yarışma 14 Mart 2014
Merak Konusu 8 Mart 2014
Soçi’nin Ardından 2 Mart 2014

Günün Köşe Yazıları