Barbaros Talı

Merakla Bekliyoruz

30 Mayıs 2013 Perşembe

CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, doping konusunda yaşanan gelişmeler üzerine TBMM Başkanlığı’na araştırma önergesi ile Gençlik ve Spor Bakanı tarafından yanıtlanmak üzere soru önergesi vermiş.

Araştırma önergesinde; doping konusunda kaygı verici gelişmelerin yaşandığını belirtmiş. Skandalların, sorunun bireysel ve marjinal olmadığını, organize boyuta ulaştığını gösterdiğini ifade etmiş. Ülke sporunda çok önemli başarılar elde edilmemesine rağmen doping yapan sporcu sayısının gittikçe arttığına dikkat çekmiş.
23 yaş altı milli takımın haltercilerine ait 16 numunede yasaklı maddeye rastlanıldığını hatırlatmış. Olimpiyat ve Avrupa şampiyonu atletlerimizde tespit edilen dopingin kapatılmaya çalışılmasının olimpiyat düzenlemeye aday ülkemiz açısından olumsuz sonuçlar doğurduğunu ifade etmiş. Anayasa’nın 98’inci, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü’nün 104 ve 105’inci maddeleri uyarınca Meclis araştırması açılmasını teklif etmiş.
Soru önergesinde ise son 10 senede kaç sporcuda doping çıktığını, kaçının madalyasının geri alındığını sormuş. “Sporculara verilen büyük miktarda ödülün yanı sıra uluslararası alanda elde edilen başarının, federasyonlara sağlanan bütçenin en önemli kriterlerinden olması, federasyonların dopinge göz yumması hatta teşvik etmesi sonucunu mu doğurmaktadır” demiş.
Dopingle Mücadele Komisyonu’nun haber vermeksizin gittiği kamplarda bulunan sporculardan bir kısmının baskını duyar duymaz ya kaçtığı ya da kendilerini odalarına kilitledikleri, sms’le haber alan birçok atletin yangın merdiveninden kamp yerini terk ettikleri; sporcular ile antrenörlerinden, numune alım görevlileri hakkında zorla şikâyet dilekçeleri alınmasına göz yumulduğu; Atletizm Federasyonu başantrenörü
Muharrem Or’un atlet Nevin Yanıt’tan örnek alınmasına engel olduğu iddialarının doğru olup olmadığını sormuş.
IAAF basın sözcüsünün yaptığı, 3 atletimizin doping nedeniyle ulusal ve uluslararası yarışmalardan men edildiklerini belirten açıklamanın bakanlığın ve Atletizm Federasyonu’nun konuyla ilgili işlem yapmaması üzerine yapılıp yapılmadığını sormuş.
İçtüzükte, soru önergelerinin 15 gün içinde cevaplanması gerektiği belirtiliyor. Bu sürenin aşılması durumunda, Meclis Başkanlığı, uyarı notuyla birlikte 10 gün daha tanıyor. Bu süre zarfında da bir gelişme olmaz ise önerge gelen kâğıtlar listesinde ilan ediliyor. Hükümet, 25 günü, cevap hazırlığı için yeterli bulmaz ise bir aylık ek süre talebinde de bulunabiliyor.
Araştırma önergelerinde ise durum farklı. Sayıca çok olmaları nedeniyle genel kurulda görüşülmesinin zaman aldığı; önergenin, ancak partilerin uzlaşması durumunda öne alınıp gündeme girebileceği ve oylanıp kabul edilmesinin ardından komisyon kurulabileceği belirtiliyor.
Her iki önergenin veriliş tarihi 8 Mayıs. Yani 15 günlük süre aşılmış durumda. Parti yetkilileri ile genel kurulun araştırma önergesi ile ilgili tavrını, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın ise soru önergesi’ne yönelik cevaplarını merakla bekliyoruz.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Gazozuna Yarışma 14 Mart 2014
Merak Konusu 8 Mart 2014
Soçi’nin Ardından 2 Mart 2014

Günün Köşe Yazıları