Egemen Berköz

Görsel-işitsel bir şölen

10 Nisan 2014 Perşembe

Bordeaux Ulusal Operası Bale Topluluğu CRR’deydi

CRR, bu gösterim mevsiminde İstanbullu müzikseverleri -olumlu anlamda- şaşırtmayı sürdürüyor. Geçen hafta sonu da 5 Nisan Cumartesi ve 6 Nisan Pazar akşamları aynı izlenceyle, Bordeaux Ulusal Operası Bale Topluluğu’nu izledik kentimizin bu iyi salonunda.
Topluluğu 1996’dan bu yana Fransa’nın dünyaca ünlü yıldız dansçısı, 1976 Nijinski, 1988 Lifar Ödülleri sahibi, 1996’ya dek tüm klasik balelerde ve en önemli bale topluluklarında başdansçı olarak yer almış Charles Jude yönetiyor.
Topluluğun başkoreografı ise yine dünyaca ünlü, İngiliz Ulusal Balesi’nden Montreal Caz Balesi’ne kadar dünyanın en önemli bale topluluklarında koreografileri sahnelenmiş, Arjantinli koreograf Mauricio Wainrot.
Topluluk İstanbul’a koreografilerini Wainrot’nun yaptığı iki çağdaş yapıtla, “Chopin Numero Uno” ve “Carmina Burana baleleriyle gelmişti. “Chopin Numero Uno” Chopin’in 1. Piyano Konçertosu eşliğinde, estetiği siyahla beyazın karşıtlığı ve gelgitleri üzerine kurulmuş, arada bir hırçınlaşsa da dingin bir deniz temposunda akan bir gösterimdi.
Carmina Burana” ise Carl Orff’un yapıtının ilkyazı, doğayı ve aşkı kutsayan özünü öne çıkaran kurgusuyla ve pastel renklerle ten renginin iç içe var olduğu görselliğiyle olağanüstü etkileyiciydi. Dansçıların bedensel ve devinimsel uyumlarıyla ustalıklarını belirtmeye gerek var mı bilmem. Özetle, görsel ve işitsel bir şölen, güzel bir hafta sonu armağanıydı biz şanslı müzikseverlere.

Ruşen Güneş’ten Orhan Veli konserleri
Değerli viyolacımız Ruşen Güneş çocukluğundan beri hayranı olduğu büyük şair Orhan Veli’nin şiirleri için bestelediği müzikleri üç konserde seslendirmek için Türkiye’de. “Orhan Veli ve Müzik” başlıklı konserlerin ilki dün akşam (9 Nisan Çarşamba) Ankara’da Mozarthaus Müzikevi’ndeydi.
İkinci konser bu akşam İzmir’de Yaşar Üniversitesi Konser Salonu’nda gerçekleşecek. Üçüncü konser ise şairin doğum günü olan 13 Nisan’da İstanbul’da, şairin doğduğu Beykoz’da, Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı’nda yapılacak. Konserlerde Ruşen Güneş’e piyanist Tülay Gürerk eşlik edecek.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları