Egemen Berköz

İki doyulmaz saat

02 Nisan 2014 Çarşamba

.   Andante’nin kurucusu Serhan Bali’nin Biret’le sohbetine izleyiciler de katıldı. Biret’in Scriabin ve Chopin yorumlarının ardından iki genç piyanist Burak Çebi ve Can Okan birer dinleti sundular.

   Pera Palas’ın Orient Bar salonuna zor sığan müzikseverler çok keyifli, bitmesini istemediğimiz iki saat geçirdik. Andante dergisinin Pera Palas Hotel Jumeirah’ın işbirliğiyle düzenlediği sanatçı buluşmalarının ilkinde, değerli piyanistimiz İdil Biret’le birlikteydik. Andante’nin kurucusu ve genel yayın yönetmeni Serhan Bali sordu, İdil Biret yanıtladı. Arada biz izleyiciler de soru ve yorumlarımızla katıldık söyleşiye. Peki, nelerden söz edildi? Nelerden söz edilmedi ki!;
     Biret’in ünlü “merak”ından çok hızlı okuma özelliğini nasıl edindiğine, Brahms ve Schumann’dan Chopin, Debussy ve Liszt’e, Scriabin’den Busoni’ye değişik bestecilerle ilgili görüşlerinden (Clara Schumann’a haksızlık edildiğine inanıyor örneğin), müzik yaşamından anılara (ABD’deki ilk konserine çıkmak üzereyken John F. Kennedy’nin vurulduğu haberinin gelmesi ve Beethoven’ın senfonilerinin Liszt’in yaptığı piyano uyarlamalarının maceralı kayıt öyküleri çok ilginç), gençlere daha çok konser olanağı verilmesi ve oda müziğini, amatör müzik yapanları yüreklendirmek gerektiği… Yüzmeyi çok sevdiği, her yaz kesinlikle Mavi Yolculuk yaptığı, kedisi Moni…
     Biret’in salondaki piyanoya geçip önce şu sırada piyano yapıtlarını kaydettiği Scriabin’den iki etüt, daha sonra da Chopin’in Andante spianato et grande polonaise adlı yapıtını çalması söyleşinin tadına tat kattı.
     Ayrıca, genç sanatçılarımızdan, 1. Uluslararası Orkestra’sion Piyano Yarışması’nda Ukraynalı Alona Kazlova ile birinciliği paylaşan Burak Çebi, Debussy’nin iki etüdüyle Wagner’in “Tristan ve Isolde” operasından “Isolde’nin Liebestod’u”nun Liszt’in yaptığı piyano uyarlamasını; yıllardır Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi’nde Biret’in ustalık sınıflarına katılan Can Okan da Bach’ın iki koralinin İdil Biret’in hocası Kempff’in yaptığı piyano uyarlamalarını çaldılar.
     Söyleşi bittikten sonra ise Biret yoğunçalarlarını ve annesi Leman Biret’in anılarının yer aldığı “İdil Biret’in Çocukluk ve Gençlik Yılları” adlı kitabı imzaladı uzun bir kuyruk oluşturan müzik severlere.

  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları