Egemen Berköz

Son üç buçuk yılın görsel tarihi

10 Mart 2014 Pazartesi

Gürbüz Doğan Ekşioğlu’nun sıcağı sıcağına ‘sosyal medya’da paylaşılmış çizimleri
Caddebostan Kültür Merkezi’nin sergi katında ilgi çekici, kesinlikle görülmesi gereken bir sergi var şu günlerde. “Çizgi-de@GürbüzDoğanEkşioğlu” başlıklı sergide “illüstratör” ve öğretim üyesi sanatçının 200’e yakın çizimi ve 4 yerleştirmesi yer alıyor.
Kavramsal nitelikte olan ve daha önce sergilenmiş yerleştirmeleri bir yana bırakıyorum çünkü bu yazının konusu çizimler. Çizimlerin konusu ise, çoğunlukla 2010 yılının ortasından 2013’ün sonuna dek ülkemizde gerçekleşen olaylar:
Yokluğunu hep duyumsadığımız Sevgili İlhan Selçuk’un aramızdan ayrılışından “yetmez ama evet” referandumuna, Gezi Direnişi’nden 17 Aralık’ta açıklanan dinlemelere, hayvan haklarına, mevsim dönümlerinden doğayı-çevreyi koruma savaşımına… (arada sanatçının ailesiyle ilgili özel günler de yer alıyor) ülkeyi etkileyen, bugününü belirleyen ve büyük olasılıkla geleceğini de belirleyecek olan olayların hiçbiri Ekşioğlu’nun gözünden kaçmamış ve görüşlerini- yorumlarını çizgiye-renge döküp sıcağı sıcağına sosyal medyada paylaşmış.
Bu açıdan, sergilenen çizimlerin (bir aydın bilinci ya da sanatçı sorumluluğu örneği oluşturuyor olmalarını ayraca alarak) Türkiye’nin son üç buçuk yılının görsel tarihini oluşturduğunu da söyleyebiliriz.
Sanatçı Gürbüz Doğan Ekşioğlu Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde yaklaşık 25 yıl süren hocalığından emekli olduktan sonra öğrenci yetiştirmeyi Yeditepe Üniversitesi’nde sürdürüyor.
New Yorker ve Forbes gibi uluslararası yaygınlıkta dergilerde kapak tasarımları yayımlanan, yayın ve reklam sektörlerine illüstrasyonlar yapan Ekşioğlu’nun en önemli özelliği ise bir ödül avcısı olması belki de... Bugüne dek, 44 ulusal, 27 uluslararası, toplam 71 ödül kazanmış. Sanatçıya bu sergiyi açma olanağını veren Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi bir de kitap bastırmış. Sergilenen tüm çizimlerin yer aldığı kitapta sanat eleştirmeni Marcus Graf’ın önsözü ve Gürbüz Doğan Ekşioğlu ile söyleşisi aydınlatıcı nitelikte.
İlgilenenler için serginin 24 Mart’a kadar açık olduğunu da ekleyelim.

>Caddebostan Kültür Merkezi’ndeki sergide yer alan çizimlerin konusu, çoğunlukla 2010’un ortasından 2013’ün sonuna dek ülkemizde gerçekleşen olaylar...  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları