Fethullah Hoca
Hikmet Çetinkaya
Son Köşe Yazıları

Fethullah Hoca

25.03.2018 06:00
Güncellenme:
Takip Et:

                                                                                                    Tarihe not düşmek için - 35

Üç gündür gazetelerde yayımlanan Fethullah Gülen’le ilgili haber ve yorumları okuyunca şaşırıp(!) kalıyorum...
Fethullah Gülen’in neleri varmış neleri...
Milliyet’te Ruşen Çakır’ın haberi:
“Fethullah Gülen 14 yılda Türkiye’nin en yaygın, en güç-lü İslami cemaatini oluşturdu. Cemaatin denetiminde bir günlük gazete, bir televizyon, üç haftalık dergi, birçok fen lisesi, sayısız Kuran kursu, şir-ket var...”
Nasıl oldu tüm bu işler?
Haberi okumayı sürdürüyoruz:
“İlk olarak Sızıntı adlı aylık dergiyle yola çıkan cema-at, ardından Yeni Ümit adlı dergiyi çıkardı. Daha sonra Zaman gazetesi cemaatin de-netimine girdi, Samanyolu TV faaliyete geçti...”
Biz bu iddiaları yıllardır bıkmadan usanmadan köşemiz de yazıyoruz. Yazdığımız için de hakkımızda 30’a yakın dava açıldı. Pek çok yazımız mahkeme kararıyla tekzip edildi. Elimizdeki belgelerle, mahkeme tutanaklarıyla Fethullahçıların neler yaptıklarını, askeri liselere sahte sağlık raporlarıyla nasıl öğrenci soktuklarını, polis akademilerinde nasıl örgütlendiklerini anlattık.
Yalan mıydı tüm bu yazdıklarımız?
Üç gündür yazılıp çizilenlere baktığımızda doğruluğu anlaşılıyor...
Bayilerde 28 bin, elden dağıtımla 350 bin satan (elden nasıl dağıtılıyor, nasıl abone yapılıyor, orası karışık) Zaman gazetesinin arkasındaki güçlü kişinin Fethullah Gülen olduğunu tüm gazeteler yazdı. Yazdı ama Fethullah Hoca’nın avukatı Feti Ün “Fethullahçı-lar” ya da “Fethullahçılık” diye bir yapılanmanın olmadığını, sayısı 100’ü bulan mahkeme kararıyla bunun kanıtlandığını açıkladı. İşin ilginç yanı bu açıklamayı Zaman gazetesi yayımladı.

***

“Fethullahçılar” adlı bir cemaat, topluluk ya da bir örgüt var mıdır, yok mudur?
Fethullah Hoca böyle bir cemaatin ya da örgütün olmadığını iddia eder. Yani Fethullah Hoca tek başına bir güçtür. Onun vakıflarla, özel fen liseleriyle, yurtlarla, eğitim merkezleriyle ilişkisi yoktur.
Oysa İzmir 6. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 1994/638 sayılı kararında şöyle denilmektedir:
“Diğer yandan dosyada ibraz edilmiş muhtelif gazete kupürleri, mahkeme tekzip yazılarından da anlaşılacağı gibi davacı Fethullah Gülen’in, basında yer aldığı kadarıyla kamuoyunda, Fethullahçılar veya Fethullah Gülen fikrini ve düşüncelerini benimseyen bir grubun olduğu tartışmasızdır...”
Başbakan Tansu Çiller’le görüşene dek Fethullah Hoca hep bu ilişkileri saklamayı yeğledi. Bizim yazılarımızı tekzip etti, mahkemeye verdi. Kimi yazılarımızı bir mahkeme reddetti, itiraz sonucu bir başka mahkeme yayımlama kararı aldı.
İşte İstanbul 3. Sulh Ceza Mahkemesi yargıcı Atilla Hekimoğlu’nun ret kararı:
“Söz konusu makalede; İz-mir Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmekte olan bir davada, davacının dilekçesine atıflar yapılarak Fethullah Gülen’in bu davada tanık olarak gös-terildiği, bir din adamı olduğu halde çeşitli vakıf ve ticari şir-ketlerde adının geçtiği, bunlar arasında doğan ihtilaflarda hakem olarak görev aldığı,
bunlardan Akyazılı Vakfı’nın Maltepe Askeri Lisesi’ne
sahte sağlık raporuyla öğrenci yerleştirdiği, DGM tutanak-larına göre, sanıklarla ilgili bölümde ‘Gizli toplantılarda Fethullah Gülen’in kasetlerinin dinletildiği, subayların dinsiz olduğu söylenmiş ve bu düzenin yıkılıp şeriat düzeninin kurulacağı anlatılmıştır’ şeklinde iddialara yer verilmiş olduğu anlaşılmaktadır.
Makaledeki açıklamaların bir araştırmaya dayalı haber ni-teliğinde bulunduğu, yazıdaki unsurların gerçekliğine yönelik hakem incelemesinin ilgilisin-ce gerçeğe aykırı sayılmasına değil, basının haber verme hakkının ve toplumun bilgi edinme olanağının sınırlanma-sına yol açmayacak biçimde görünürdeki gerçeğe uygun olup olmadığının esas alın-masına yönelik bulunmasının, hukukumuzdaki cevap ve dü-zeltme sisteminde benimse-nen yöntem olması karşısında; tekzip isteminin reddine.”
Tekzip istemleri reddedilen Fethullah Gülen ve avukatı, İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ne itiraz etti. 2. Asliye Ceza Mahkemesi yargıcı Mustafa Kutluk, 3. Sulh Ceza Mahkemesi’nin kararını kaldırarak tekzip metninin yayımlanmasına karar verdi. Ancak tekzip metninden iki bölümü çıkardı. Çıkarılan bölümler İzmir Ağır Ceza Mahkemesi’nin dava dosyasıyla ilgili olan bölümdü.
5 Aralık günü yayımlanan yazımızda biz de şu sorumuzu bir kez daha yinelemiştik:
“İzmir Ağır Ceza Mahkemesi’nin dosyası gerçeğe aykırı mı? Maltepe Askeri Lisesi’ndeki, Ankara Polis Akademisi’ndeki örgütlenmeler laik, demokratik cumhuriyet için tehlike oluşturmuyor mu? Bu ve benzeri örgütlenmeler de Türkiye Cumhuriyeti’nin savcıları ve yargıçları ne yapıyorlar?”

***

Fethullah Hoca, Tansu Çiller’le neden görüştü?
Şöyle özetleyebiliriz:
“Devlet içindeki örgütlü gücünü koruyup geliştirmek için...”
Milli Eğitim Bakanlığı Yurtdışı Öğretim ve Eğitim Genel Müdürü Aysal Aytaç’ın avukatı kimdir bilir misiniz? Fethullah Hoca’nın avukatı ve sözcüsü Feti Ün...
Ya “Kurban derisini kim toplayacak” tartışmasını Samanyolu TV’de yöneten kişi?
O da Feti Ün...
Fethullah Hoca’nın, Gölcük Donanma Komutanlığı ve Gülhane Askeri Tıp Akademisi’ndeki (GATA) şeriatçı operasyonlarının başlamasından hemen sonra Başbakan Tansu Çiller’le 2.5 saat görüşmesi, kimi soruları aklınıza getirmiyor mu?
Azerbaycan’dan Kırgızistan’a, Amerika’dan Kuzey Irak’a dek okulları olduğu (Türkiye’dekilerle birlikte) bilinen Fethullahçıların, Milli Eğitim Bakanlığı Yurtdışı Öğretim ve Eğitim Genel Müdürü Aysal Aytaç’ı koruyup kollamalarının temel nedeni sizce anlaşılmıyor mu?
Bugün kimi şeriatçı güçlerin amacı şudur:
Kışlada, üniversitede, okullarda, kamu yönetiminde ve polis örgütünde sağlam kadrolar kurup bir darbeyle devleti ele geçirmek...”
Hiç kimse olayın böyle geliştiğini görmüyor...
Özellikle laikliği elden bırakmayan SHP ve onun Genel Başkanı Murat Karayalçın ile tüm demokratik kitle örgütleri susuyor.
Yazık!..
Bu yazı 15.12.1994 tarihin-de yayımlanmıştır.

Yazarın Son Yazıları

Şairin müze - kitaplığı (05.09.2019) (05.09.2019)

Şairin müze - kitaplığı

Devamını Oku
05.09.2019
Aşklar ve sevinçler...

Aşklar ve sevinçler...

Devamını Oku
09.09.2018
Hoşça kal hüzün... (06.09.2018)

Hoşça kal hüzün...

Devamını Oku
06.09.2018
Bir garip yolcu...

Bir garip yolcu...

Devamını Oku
04.09.2018
Sevda düşleri...

Sevda düşleri...

Devamını Oku
02.09.2018
Uçarı kaçarı...

Uçarı kaçarı...

Devamını Oku
01.09.2018
30 Ağustos...

30 Ağustos...

Devamını Oku
30.08.2018
Umudun penceresinden bakarken...

Umudun penceresinden bakarken...

Devamını Oku
28.08.2018
Anımsayış...

Anımsayış...

Devamını Oku
19.08.2018
Kadın köle değildir...

Kadın köle değildir...

Devamını Oku
18.08.2018
Yüreğim yangın yeri

Yüreğim yangın yeri

Devamını Oku
16.08.2018
Var mısın umut toplamaya?..

Var mısın umut toplamaya?..

Devamını Oku
14.08.2018
İsyan değil arzu...

İsyan değil arzu...

Devamını Oku
12.08.2018
Utanç... (11.08.2018)

Utanç...

Devamını Oku
11.08.2018
Herkes özgür olmadıkça...

Herkes özgür olmadıkça...

Devamını Oku
09.08.2018
Dağların arasında..

Dağların arasında..

Devamını Oku
07.08.2018
Uzman...

Uzman...

Devamını Oku
10.07.2018
Suskunluk..

Suskunluk..

Devamını Oku
08.07.2018
CHP’de değişim rüzgârı...

CHP’de değişim rüzgârı...

Devamını Oku
07.07.2018
Acı haber...

Acı haber...

Devamını Oku
05.07.2018
Madımak’ı unutma...

Madımak’ı unutma...

Devamını Oku
03.07.2018
Dachau şarkısı

Dachau şarkısı

Devamını Oku
01.07.2018
CHP... (30.06.2018)

CHP...

Devamını Oku
30.06.2018
Anahtar Bahçeli’nin elinde...

Anahtar Bahçeli’nin elinde...

Devamını Oku
28.06.2018
Seçimin yıldızı Muharrem İnce...

Seçimin yıldızı Muharrem İnce...

Devamını Oku
26.06.2018
Sevgi...

Sevgi...

Devamını Oku
24.06.2018
Sessizliğin utancı…

Sessizliğin utancı…

Devamını Oku
23.06.2018
Ya Kürt olsaydım...

Ya Kürt olsaydım...

Devamını Oku
21.06.2018
Hâlâ şafakta geliyorlar...

Hâlâ şafakta geliyorlar...

Devamını Oku
19.06.2018
İsyancı coşku...

İsyancı coşku...

Devamını Oku
22.05.2018
Kuru bir umutsuzluk...

Kuru bir umutsuzluk...

Devamını Oku
20.05.2018
Leyla Bebek...

Leyla Bebek...

Devamını Oku
19.05.2018
Peri Kızı

Peri Kızı

Devamını Oku
17.05.2018
Beyaz Kuşlar...

Beyaz Kuşlar...

Devamını Oku
15.05.2018
Gülümse...

Gülümse...

Devamını Oku
13.05.2018
‘Nurcular, Süleymancılar...’

‘Nurcular, Süleymancılar...’

Devamını Oku
12.05.2018
‘Anla, seni özledim!..’

‘Anla, seni özledim!..’

Devamını Oku
10.05.2018
‘Tarikat Tuzağı...’

‘Tarikat Tuzağı...’

Devamını Oku
08.05.2018
Ülkücü - Nurcu...

Ülkücü - Nurcu...

Devamını Oku
06.05.2018
Belge...

Belge...

Devamını Oku
05.05.2018