Hilmi Develi
Hilmi Develi hilmideveli@hotmail.com Son Yazısı / Tüm Yazıları

Denizli'de Sanayici Beklemede

05 Aralık 2008 Cuma

Denizli, Türkiye’de girişimciliğin fidanlığı olarak tanımlanan Ege Bölgesi’nin sanayi ve turizmde parlayan yıldız kentlerinden biri...

Havluda, bornozda ve diğer tekstil ürünlerinde dünya piyasalarına ürettiğini satan tekstil merkezi. Son on yılda mermer de Denizli’de adından sıklıkla söz ettiren sektör. Cam, kâğıt, demir çelik, bakır tel, kablo, şarap gibi ürünleriyle üretimini çeşitlendiren kentin bir başka zenginliği de turizm..

Denizli Sarayköy’de faaliyete geçecek olan jeotermal bölgede, enerji üretimi, termal turizmi ve seracılık yapılması planlanıyor.

Doğa harikası Pamukkalesi, antik kentleri, ören yerleri ve jeotermal kaynaklarıyla turizm de de adını dünyaya tanıtan kentte, kur politikalarının yarattığı olumsuzluklar nedeniyle tekstil sektörü ağırlıklı olmak üzere kapanan işyerlerinin yarattığı moral bozukluğu, dünya ekonomilerinde yaşanan mali krizlerin olası etkileriyle iş dünyası ve çalışanlar oldukça tedirgin...

Yıllardır uygulanan düşük kur politikaları, iç piyasalarda yaşanan daralmalar Denizli’de tekstil sektörünün önde gelen firmalarını darboğaza sokmuş. 20’ye yakın orta ve büyük ölçekteki işletmenin bir kısmının işlerinin durmasına, bir kısmının da haraç mezat satılacak duruma gelmesine neden olmuş. Tekstilde, yurtdışına fason üreten işletmeler mevcut siparişleri bitene kadar işlerini sürdüreceklerini belirtiyor ancak 2009 yılında ABD ve AB ülkelerinde yaşanan durgunluk nedeniyle tüketimin de giderek azalacağı ve yeni sipariş almada ciddi sorun olacağı endişesini taşıyorlar.

İç piyasaya üretim yapanlar ise tam anlamıyla kendilerini korkulu günler beklediği görüşündeler. Mermerciler yoğunluklu olarak ABD’ye ihracat yapıyor. Onların da endişesi 2009 siparişlerinin hangi miktarlarda olacağı konusunda. Tekstilde ihracatın azalacağı görüşü giderek ağırlık kazanıyor. Örneğin, 2003 yılında tekstilin Denizli’nin ihracatındaki payı yüzde 80’ler dolayındaydı. 800 milyon dolarlık bir rakamdı bu. 2007 yılı sonunda rakam 1 milyar 325 milyon dolar oldu. Fakat tekstilin payı bugün yüzde 50’ler dolayında.

Denizli’deki tüm işletmelerin ve esnafın ortak kaygısı; bankaların önümüzdeki süreçte izleyeceği kredi politikalarının nasıl olacağı yönünde.

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçici son bir aydır, bankacı ve işadamlarıyla sürekli toplantı yaptıklarını, mevcut kredilerin zamanında ödenmesi ve yeni krediler konusunda bankaların olumlu çözümler üretmesi için ortaklaşa çalıştıklarını anlatıyor.

Geçen ay gerçekleştirilen tekstil sektörünün sorunları ve çözüm önerilerinin tartışıldığı uluslararası kongrede “enerji fiyatlarının pahalılığı, istihdam üzerindeki vergi yüklerinin yüksekliği gibi, vergi reformu ve yapısal reform gibi sorunlara ivedi çözümler beklerken” doğalgaz zammı ve elektriğe olası zam herkesi hayal kırıklığına uğratmış durumda.

Deyim yerindeyse “pirince giderken evdeki bulgurdan olduk” diyorlar..

Denizli’deki işadamlarının ortak şikâyetlerinden biri de bakanlıklar ve kamu kuruluşları arasındaki koordinasyonun hâlâ sağlanamamış olması... Aynı konuda bakanların ve üst düzey yöneticilerin farklı açıklamaları sıkıntı yaratıyor diyorlar...

Sonuç olarak dünya piyasalarındaki mali kriz, Denizli’yi birebir şu an da etkilemese de 2009 yılının daha da zor olacağını yeni fırsat yaratabilmek ve mevcut işlerini sürdürebilmek için hükümetin hızlı kararlar alması gerektiği görüşünde ve beklentisi içindeler...

hilmideveli@hotmail.com



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları