İstibdat İçten de Çatırdıyor

İstibdat İçten de Çatırdıyor

28.06.2025 04:00
Güncellenme:
Takip Et:

Abdülhamit dönemine benzer istibdat jurnalciliğine soyunan başdanışman Oktay Saral’ın son açıklamaları, Saray’da solunan havayı özetliyor.

Saral’ın “Liderlerini yalnız bırakanlar bilsin ki onlar hiçbir zaman hasbi olmamış, sadece kendi konforlarının, şahsi hesaplarının ve küçük çıkarlarının peşinde koşmuşlardır” yakınmasından anlaşılıyor ki Saray ve yakın çevresi, bütün büyüklenme gösterişine, buyurgan, dediğim dedik tutumlara karşın derin bir yalnızlık hissetmeye başlamıştır.

Belli ki içlerinde bir çözülme, kopuş, sorgulama ile karşı karşıyalar. “Sen hasbi değilsin, oysa ben reise gönülden bağlı, sadık hizmetkârım” itişmesi ayyuka çıkmış.

Tüm bu göstergeler, Saraycıların gelecek kaygısına düştüklerini, bir bölümünün çatırdayan, yurttaş gözünde eridikçe muhalefete karşı acımasızlaşan iktidarın paçasına asılarak kendilerini ve yakınlarını güvence altına almaya çalıştıklarını kanıtlıyor.

Diğer yandan, Saray’ın tüm anketlerde giderek seçmen desteğini yitirmesi üzerine telaşa kapılan çeyrek yüzyıldır iktidar olanaklarından beslenmiş kesimin de çaktırmadan kaçışa hazırlandığı anlaşılıyor.

Her ne kadar, AKP sözcüsü Ömer Çelik’e göre, anketlerde, uluslararası krizlerde devletin başında Saray’daki AKP’linin bulunmasından yana bir eğilim görüldüğünü ileri sürse de iktidarın bir iç krize doğru sürüklendiği artık gizlenememektedir.

İşine gelmeyeni cezaevine tıkan, onların savunmanlarından tutun ailelerine değin eziyet eden, halkın sorunlarına tümüyle sırtını dönmüş, yurdun tüm zenginliklerini talana açmış, dış politikada güdüm altına girmiş, kendi geleceği ve çıkarı dışında gözü hiçbir şeyi görmeyen istibdatın sonu belli olmuştur.

Halkın demokrasiyi içselleştirmiş çoğunluğunun yükselen muhalefeti ile birlikte iktidarda beliren önlenemez iç çelişkiler; tüm can yakıcı, baskıcı yöntemlere karşın Saraycılığı yıkılışa götürmektedir.

Toplumsal süreçler hemen dünden bugüne keskin sonuçlar vermez. Ancak, belirtileri ulaşacakları yerin göstergesidir.

CHP KAYYUMU


Ömür boyu sultanlık rejimine geçmek için önlerindeki en önemli engelin Cumhuriyeti kuran parti olduğuna inanların, CHP’ye yargı eliyle çökme davasında önemli bir kararın öncesindeyiz.

CHP yönetimindeyken attığı yanlış adımlarla Saray rejiminin kökleşmesine önemli katkılar sağlamış olan Kemal Kılıçdaroğlu, mahkemeden çıkacak olası bir kararla CHP’ye kayyum atanmasına izin vermeyeceğini söylemiş.

Sızan bilgilere göre, Kılıçdaroğlu, yeniden CHP’nin başına geçmeyi bekliyor. Hem de öyle kısa bir süre için değil. Gelecekmiş ve partiyi yeniden yapılandıracakmış!

Neden ve ne için?

Hem de bu koşullarda...

“Kayyum atanmasına izin vermeyeceğim” diyerek iktidarın bir tür kayyumu konumuna düşmek kabul edilebilir gibi gözükmüyor.

CHP açısından doğrusu, 19 Mart’tan bu yana, iktidarın hak, hukuk dinlemeden gerçekleştirdiği abanmaya karşı yükselen halk hareketini kavrayan ve kucaklayan, sahiciliği ve çalışkanlığı ile göz dolduran, giderek bir halk önderine dönüşmekte olan Özgür Özel ile genç ekibine destek olmak, başta Ekrem İmamoğlu olmak üzere içeride tutulan tüm CHP kadrolarının özgürlüğüne kavuşması için çaba göstermektir.

Ancak, Kılıçdaroğlu böyle bir tutumdan uzak duruyor. Dolayısıyla Saray’ın kayyumu olmaya razı olacağı yönündeki görüntüsünü pekiştiriyor.

Yazarın Son Yazıları

Marabayı Sömürme Süreci

CHP’deki kimileri dahil, herkesin dilinde bir “eşit yurttaşlık” sözüdür, gidiyor.

Devamını Oku
29.11.2025
İmralı’daki ile ne kurulur ki?

Öcalan’ı “önder” diye niteleyen MHP lideri Devlet Bahçeli, gerekirse tek başına İmralı’ya gitme peşinde olduğunu belirterek kendince bir ısrar içinde.

Devamını Oku
22.11.2025
Ailecek Dokunulamazlar

Futboldaki bahis bataklığına yönelik operasyonlarda eski Kasımpaşaspor Başkanı Mehmet Fatih Saraç ifadesi alınıp hemen birkaç saat sonra serbest bırakıldı.

Devamını Oku
15.11.2025
Kurucu ittifak!

Saray’ın şahin takımından Mehmet Uçum, “Türkiye’nin bekası olan Cumhur İttifakı ile oynamayın, tutmaz” diyor. Cumhur İttifakı milliymiş, dahası kurucu ittifakmış.

Devamını Oku
08.11.2025
Sivil Sıkıyönetim

Bu ülke çok sıkıyönetim gördü, ancak sivil sıkıyönetimi ilk kez yaşıyor.

Devamını Oku
01.11.2025
Kıbrıs’ı Çürütme Göstergesi

Kıbrıs’ı Çürütme Göstergesi

Devamını Oku
25.10.2025
İnşaatçının Barışı

Dünya sömürgenlerinin, Ortadoğu’da kirli-kanlı oyunları hiç bitmez.

Devamını Oku
18.10.2025
Ecel Kapıda

Nereye varacaklar böyle?

Devamını Oku
11.10.2025
Fevkaladenin Fevkindeyiz!

Hanedan jetinde gezen uçan gazeteciler vardır; soru soramazlar; belleri, boyunları bükük tutanak tutarlar.

Devamını Oku
04.10.2025
Soruşturulmayan Yargıç

Özgür Özel, CHP’nin içini karıştırmaya yönelik kararı veren İstanbul 45. Asliye Hukuk Mahkemesi yargıcı için ne demişti?

Devamını Oku
27.09.2025
İktidar İtişmeleri

Şekspir’in Hamlet’indeki ünlü “Çürümüş bir şeyler var Danimarka Krallığı’nda” repliğini alıp bugüne getirin Türkiye’nin başına koyun, cuk oturur.

Devamını Oku
20.09.2025
Saray’ın Kayyumu Olmak!

Sattılar savdılar, perişan ettikleri ülke ekonomisine para bulabilmek için halen satmaya da devam ediyorlar.

Devamını Oku
13.09.2025
12 Eylül cuntasından bugüne ulaşan ruh

12 Eylül 1980, yurt, can ve demokrasi kırımının günüdür.

Devamını Oku
12.09.2025
O Fotoğraflar...

O fotoğrafları içime sindiremiyorum.

Devamını Oku
06.09.2025
Cumhuriyetin ölüm kalım mücadelesi

Cumhuriyetin ölüm kalım mücadelesi

Devamını Oku
04.09.2025
Başmüzakereci Önder

Süreç dedikleri şeyi başlatan MHP lideri, pazarlık yapılmadığını söylüyor, ancak öbür yana bakıldığında durum hiç de öyle gözükmüyor.

Devamını Oku
30.08.2025
Mücadele İçin Tutarlı Kadro Gerek

Epeydir bir Karagöz-Hacivat oyunu içindeydik.

Devamını Oku
23.08.2025
Bu Düzen Değişmelidir

Odak, sevgisizlik sözcüğünde.

Devamını Oku
16.08.2025
Karanlık Çukurdan Çıkmak İçin

Türkiye bir çukur içinde debeleniyor.

Devamını Oku
09.08.2025
TC’yi Komisyona Havale Etmek...

Üniter yapı ile dertleri var. Ulus ve yurttaşlık tanımıyla didişiyorlar.

Devamını Oku
02.08.2025
Küresel İmparatorluğun Dayatması

Anayasa değişikliği istekleri, uygar Cumhuriyeti kurmuş CHP’ye yönelen baskılar, İmralı’daki ile pazarlıklar...

Devamını Oku
26.07.2025
Kardeş Bozguncuları Barışı Bilmez

Bize barıştan ve kardeşlikten söz edenlere bakınca İmralı’dakinin PKK’yi hangi koşullarda kurduğunu anımsamak gerekiyor.

Devamını Oku
19.07.2025
İmralı’dakinin Peşinden Gidenler

Bir yanda terör örgütünün üç beş silahı teslim etme törenleri düzenlenirken diğer yanda İmralı’daki büyük büyük konuşmalar yapıyor, “komünalist yoldaşlık hareketi”nin son aşamasını açıklıyor!

Devamını Oku
12.07.2025
Gerilimin temelinde rejimin toptan değişmesi var!

Ankara’daki yüksek gerilim, Türkiye’yi sonu belirsiz bir siyasi ve sosyal ortama sürüklüyor.

Devamını Oku
08.07.2025
Başkentten izlenimler: Yüksek gerilim kumpaslara evrilebilir

Yinelemeye gerek yok: Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer’in tutuklanmasından bu yana, Saray iktidarının pekiştirilmesine, dolayısıyla ülkenin dünya egemenlerinin sözünden çıkmayan bir tek belirleyici tarafından yönetilmesini sağlamaya yönelik gelişmeler yaşadık, yaşamaya devam ediyoruz.

Devamını Oku
06.07.2025
Osmanlı Millet Modeli İradesi

Mehmet Uçum, Türkiye’de siyaseten yaşanan kurguların ardında yer alan Saray’daki şahin takımının başı olarak nitelendiriliyor.

Devamını Oku
05.07.2025
İstibdat İçten de Çatırdıyor

Abdülhamit dönemine benzer istibdat jurnalciliğine soyunan başdanışman Oktay Saral’ın son açıklamaları, Saray’da solunan havayı özetliyor.

Devamını Oku
28.06.2025
Ne yıkıldı da yenisini kuruyorsunuz?

Devlet Bahçeli, “Bir kurucu anayasa anlayışı içerisinde yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğu kabullenilmelidir” diyor.

Devamını Oku
21.06.2025
Hizmet Etme Biçimi

Cumhuriyet okuru bilinçlidir, ufukludur, kül yutmaz...

Devamını Oku
14.06.2025
CHP’yi karıştıranların ilişkileri!

Beklenen oldu: Saray’ın yeniden seçilme uğruna CHP’ye boyun eğdirmek, diz çöktürmek için kurguladığı “iç kavga” çıkarmaya yönelik senaryosu çerçevesinde, Özgür Özel’in CHP genel başkanı seçildiği kurultay hakkında dava açıldı.

Devamını Oku
07.06.2025
Saray, Cumhuriyetin Partisine Boyun Eğdirmek İstiyor

Yaşananların tek bir nedeni, anlamı, gerekçesi var: Saray’daki AKP’li, Saray’ından kesinlikle ayrılmak istemiyor.

Devamını Oku
01.06.2025
Kardeşlik Yüzyılıymış!

“Türkiye Yüzyılı”, Cumhuriyetin 100. yılında, Saray’ın propaganda bakanlığının 1923 Devrimi’ni sözüm ona yok saymak için türettiği bir söz.

Devamını Oku
31.05.2025
Başımıza Çorap Öreyemeyecekler

Siyasi dinciler, etnikçi Turancılar ve etnikçi ayrılıkçılar, Türkiye’yi bir “sayım, suyum yok” mızıkçılığına doğru sürüklüyorlar.

Devamını Oku
24.05.2025
Cumhuriyetle derdi olan üçlü ittifak

Tüm dünyaya bağımsızlık savaşının nasıl verileceğini göstermiş, ortaçağda donmuş kalmış bir toplumun nasıl uygar bir ulusa dönüşebileceğini kanıtlamış, yaptığı atılımla dünya devrimler tarihine geçmiş Türkiye Cumhuriyeti’nin yazgısına bir bakın:

Devamını Oku
17.05.2025
Başkent'ten izlenimler: İktidarın onayladığı PKK bildirisi neyi öngörüyor?

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, terör örgütü PKK'nin silah bıraktığını ileri sürdüğü bildirisinin, ülkenin istihbarat örgütü ile iktidarın gözetim ve onayından geçtiğini söyledi. Yani, Özgür Özel'e göre, AKP-MHP ve paydaşları, bu bildirinin içeriğinden haberdardılar ve kabul etmişlerdi.

Devamını Oku
14.05.2025
Cuntanın Somutlaşmış Hali

Cuntanın Somutlaşmış Hali

Devamını Oku
10.05.2025
Geçmişte üstü örtülen dosyalar

Geçmişte Üstü Örtülen Dosyalar

Devamını Oku
03.05.2025
Halk Volkanı

Halk Volkanı

Devamını Oku
26.04.2025
Işık Kansu yazdı...

Buharlaşan 2.5 Trilyon Dosyası

Devamını Oku
19.04.2025
Had Bildirenlerin Hadsizliği

Had Bildirenlerin Hadsizliği

Devamını Oku
12.04.2025