İsmet Aktekin

Olimpiyatları ısrar erteletti

28 Mart 2020 Cumartesi

Başlangıçta üst düzey Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) yöneticilerinden hiçbiri, bir hafta öncesine kadar Tokyo 2020’nin ertelenme olasılığını akıllarına bile getirmiyordu. Gerek Japonya Başbakanı Şinzo Abe gerekse de eskrimde 2 olimpiyat şampiyonluğu bulunan IOC Başkanı Thomas Bach, ısrarla 4 haftada karar vereceklerini açıklasa da, oyunların ertelendiğini dünyaya birkaç gün içinde duyurmak zorunda kaldılar. Tarihte 1. ve 2. Dünya Savaşı nedeniyle 1916, 1940 ve 1944’te 3 kez yapılamayan, dünyanın en önemli spor organizasyonunun kaderi, önlenemeyen koronavirüs tehdidiyle bir kez daha değişirken perde arkasında ise ilginç gelişmeler yaşandı.

Modern Olimpiyatlar, hayata geçirilip tüm dünyada izlenmesini sağlamak milyarlarca dolara mal olan, pek çok sponsoru içine alan ve dünyanın yarısının izlediği büyük bir spor olayı. Tokyo 2020 için günümüze dek harcanan para ise 12.5 milyar dolar. Olimpiyatların 2021 yılına ertelenmesi ile çıkacak yeni masraflar da hariç. 

Dev organizasyonun ilgiyle izlenmesinin nedeni ise oyunlarda yarışanların, dünyanın en önemli atletleri ve sporcuları olması. Bu düşüncelerin ışığı altında, koronavirüs probleminin yarattığı antrenman zorlukları da göz önünde bulundurularak, ABD Olimpiyat ve Paralimpik Komitesi yetkililerinin ve 125 olimpiyat yarışmacısının katılımıyla Amerika’da önemli bir toplantı yapıldı. 2 saati geçen bu zirve 21 Mart Cumartesi günü tamamlandığında, toplantıyı düzenleyen Amerika Yüzme Federasyonu, Amerika Atletizm Federasyonu yetkilileri ve katılan 125 ünlü olimpiyat sporcusu gence aşağıdaki 3 önemli soru soruldu:

1) 2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’nın ertelenmesini destekliyor musunuz?

- Yüzde 70 olimpiyat oyunlarında ertelemeyi destekliyor. 

 2) Oyunların mevcut programa göre yapılmasını destekliyor musunuz?

- Yüzde 41 oyunların zamanında yapılmasını destekliyor. 

3) IOC’nin iptal, erteleme veya programa göre oyunların yapılması kararı halinde, hangi seçenekte kendinizi daha rahat hissedersiniz?

- Yüzde 34: Bu oldukça komplike bir durum. Biraz daha fazla bilgiye ihtiyaç var. Bu şekilde her yetkiliyi içine alan, şeffaf ve anlamlı bir çalışmanın, Tokyo 2020’nin ertelenme kararında önemli bir rol oynadığı kaçınılmaz bir gerçek. 

Ateşi ABD yaktı

Günümüzde Amerikalılar koronavirüs tehdidi nedeni ile evinden çıkamıyor. “Mesafeli sosyalleşme”nin  getirdiği yaşam şekli nedeniyle kolejler, üniversiteler ayrıca Colorado Spring, Colorado ve Lake Placid, New York’taki sporcuların özel çalışma tesisleri kapanmış durumda. Bırakın atletlerin antrenman yerlerini, yerel spor merkezlerinin tümü ülke genelinde kilit altında. Bu durum yarışmacıları ciddi şekilde mental olarak etkilediği için bunun olumsuzluklarını fiziki performanslarında hissediyorlar. Amerika Yüzme ve Atletizm Federasyonlarının başını çektiği bu hareketi Kanada, Brezilya, İsviçre gibi birçok ülke destekleyince, IOC önce yumuşadı, ardından da oyunların, “Tokyo 2020” adı altında bir yıl sonra yapılacağını resmen açıkladı. Ertelemenin Japonya’ya ek masraflar çıkaracağı gerçeği ABD basının gündeminden düşmüyor. New York Times Gazetesi muhabirinin “Olimpiyatların 1 yıl ertelenmesinin maliyeti ne olur” sorusuna, IOC Başkanı Thomas Bach, “Bizim risk yönetimimiz iyi çalışır. Bu nedenle sigortamız, olimpiyatları tamamlayacak ve gelecek oyunların da başarı ile yapacak şeklide düzenlenmiştir” yanıtıyla akıllardaki soru işaretlerini bir nebze de olsa giderdi.




Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları