CHP meydanları, meydanlar CHP’yi duydu

CHP meydanları, meydanlar CHP’yi duydu

07.04.2025 04:00
Güncellenme:
Takip Et:

Türkiye’nin Atatürk liderliğinde kurucu partisi CHP, demokrasi sınavını güçlü şekilde veriyor. İktidarın muhalefete yönelik tutuklama, kayyum gibi her türlü baskı aracını çekinmeden kullanabileceğini açıkça gösterdiği olağanüstü bir dönemde düzenlediği bu olağanüstü kurultay kuşkusuz tarihe geçecek.

Seçilmiş İBB başkanı ve CHP’nin cumhurbaşkanı adayı İmamoğlu ile yakın ekibine yönelik operasyonlar, tutuklamalar, buna karşı kitlesel protestolara müdahale, çoğu öğrenciler olmak üzere eylem yapanların cezaevine konması gibi hak, hukuk ve vicdani açıdan soruların dolu olduğu süreçte CHP’den bütüncül bir yanıt geldi. CHP kurultayla, iktidar hedefini göstererek baskılara karşı geri adım atmayacağı mesajını verdi, “Korku iklimine teslim olmak yok” dedi.

BİRLİK MESAJI

Kurultay süreci bu kez parti içi kısır siyasi tartışmaların içine hapsedilmedi. Eski başkanlar firesiz Özel ile birlikte salonda yan yana otururken sandalyelerden biri de temsili olarak İmamoğlu için ayrıldı. Son gelişmeler çerçevesinde bu fotoğraf, Saraçhane başta olmak üzere ülkenin pek çok yerinde yapılan eylemlerde yurttaşın “Artık parti içi bölünmeleri bırakın, birlik olun” çağrısının duyulduğunu gösteriyor.

İmamoğlu’nun tutuklanma süreciyle birlikte dayanışma hareketini sahaya yansıtarak etkin bir liderlik gösteren Özel, kurultayla “güvenoyunu” tazelemekle kalmadı, daha sağlamlaştırdı. Bundan sonra ise gözler, cumhurbaşkanı adaylığı için önseçim sandığı koyup çözümü katılımcı demokraside arayan, halkla dayanışma rüzgârını arkasına almayı başaran CHP’nin yol haritasının nasıl ilerleyeceğinde.

İmamoğlu ve diğer tutukluların serbest bırakılması çağrıları, konunun yurttaşın gündeminden düşürülmemesi gibi iç ve dış politikadaki krizlere yönelik seçmene güven veren çözüm önerilerinin program haline getirilmesi, mitinglerin heyecanının korunması son derece önemli. Yaşamsal sağlık sorunları bulunan Mahir Polat gibi, 299 gencimizin demir parmaklıklar ardından çıkarılması ortak vicdanın sesi. Kuşkusuz parti yönetiminin bu süreçte alacağı karar ve uygulamalar sadece CHP seçmeni için değil, ekonomik darboğazda sıkışan, adalet terazisindeki bozulmaya tepkili olan başka partili seçmen açısından da dikkatle izleniyor.

BOYKOTTAN SUÇ ÇIKARMAK...

Dünya sancılı, jeopolitik-ekonomik küresel hatlar karmaşık. “Trumpizm”in inişli çıkışlı rüzgârıyla Avrupa dağınıklığı nasıl toplarım derdinde. Trump ve destekçisi Evangelist cephe, İsrail dini motifli çıkar hesaplarıyla Ortadoğu’da yayılma peşinde. Suriye üzerinden, İsrail’in Türkiye’ye yönelik artan tehditleri, İran’a karşı ABD’nin saldırı gözdağı derken bu zorlu tabloya Akdeniz’deki enerji kapışmasını da eklemek gerek. Haliyle Kıbrıs’ı da içine alacak etkinlik mücadelesi harlanıyor. Yunanistan, GKRY yeni sondaj adımlarını duyuruyor. Üstüne iktidar cephesine yakın Katar gibi, bazı Arap ülkeleri, hatta kimi Türk Devletleri Teşkilatı üyeleri de Türkiye ve KKTC’nin çıkarlarını gözetmeyen blokla işbirliğini artırıyor. GKRY’ye elçi atamaları bunun son örneklerinden. Bu riskli süreçte ise iktidar siyasi manevra hattını adeta ABD-Rusya pazarlık denklemine kilitlemiş, Trump’tan gelecek yanıta bağlamış görünüyor. Trump’a ne kadar güvenilebileceği, Gazze’yi ölümcül şiddetle yerle bir eden İsrail’le nasıl bir süreç yaşanacağı bilinmezliklerle dolu.

İktidarın stratejisi ise belli... İçeride siyaset ve ekonomide yaşanan ağır kriz havasının konuşulmaması için dış gelişmelerle gündemi belirlemek ve muhalefete karşı baskı iklimi oluşturmak. Öyle ki yurttaşın yaşananlara tepkisini göstermek için başvurduğu demokratik hak olan boykota karşı bile suç üretme, gözaltı sopası çıkarmak...

İktidara göre yaşananlardan kendinden başka herkes sorumlu. Ekonomik verilerin yansıması cepte delik olarak yurttaşa dönüyor, yetmiyor yüzde 25 zamla elektrik çarpıyor.

Yazarın Son Yazıları

Kurultayın mesajı: Birlik ve mücadele

“CHP, bir kurultayı daha geride bıraktı.” Normal koşullarda siyasetin içinde, hayatın olağan akışına uygun bir haber cümlesi.

Devamını Oku
01.12.2025
Anayasa planları...

“İmralı kayığı” siyasette fırtınalar kopardı.

Devamını Oku
24.11.2025
Hesap vermek, hesap sormak...

İBB iddianamesi beklendiği üzere fırtına gibi o pek sakin (!) gündemimizin merkezine oturdu.

Devamını Oku
17.11.2025
Kurucu liderimizin mirasının koruyucusuyuz

Fotoğrafına bakıyorum. Hüzün ve gülümseme birbirine eşlik ediyor.

Devamını Oku
10.11.2025
Gıdada enflasyon canavarı

Yoksulluk çemberi dalga dalga yayılıyor.

Devamını Oku
03.11.2025
Yaşasın Cumhuriyet!

Cumhuriyetimiz 102 yaşında.

Devamını Oku
27.10.2025
Sandık gücü

Ülke siyasetinde yine kritik bir hafta.

Devamını Oku
20.10.2025
Gazze’ye asker göndermek...

Filistin küresel vicdan hesaplaşmasının yeni sahası olarak adlandırılıyor.

Devamını Oku
13.10.2025
Eşitlik mücadelesi

Cumhuriyet kazanımlarının demokrasi ve haklar açısından önemini sıklıkla vurgulamak gerekiyor.

Devamını Oku
06.10.2025
Ne aldık, ne verdik bilinmezliği...

Beyaz Saray zirvesinden neler çıktı diye günlerdir yorumlar, açıklamalar birbirini takip ediyor.

Devamını Oku
29.09.2025
CHP delegesi mesajını verdi

Özgür Özel liderliğindeki CHP yönetimi, “Darbeye, kayyuma hayır” sloganlı dünkü olağanüstü kurultayla güven tazeledi.

Devamını Oku
22.09.2025
Seçmeni duymak gerek

Sinirler gergin. Sandık iradesine karşı kayyumcu siyaset aklıyla birlikte ekonomi de bu toz duman arasında kırılganlığına yenilerinin eklenmesi tedirginliğinde.

Devamını Oku
15.09.2025
Bugünün çalınan gündemi eğitim

Demokrasilerde seçme ve seçilme özgürlüğünü, milletin iradesini gösterdiği sandığı yok sayarsanız ne olur?... Güçler ayrılığı ilkesindeki denge gibi sandıktan çıkan sonuca tüm kurumların anayasal haklar çerçevesinde uyup saygı göstermesindeki ince ayar kaçarsa yönetim sistemi nereye evrilir?

Devamını Oku
08.09.2025
Şam siyaseti...

Suriye’de gerilim artıyor. Sahadaki parçalı bulutlu yapının kullanışlı ortamı zaten olabileceklerin sinyalini uzun süredir veriyordu.

Devamını Oku
01.09.2025
Meydanlar acil eylem planı bekliyor

CHP’ye yönelik operasyonlar hız kesmiyor. Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney de geçen hafta itibarıyla zorunlu posta adresi “Silivri” yapılanlar arasına katıldı. Son operasyonlarla CHP’nin 16 belediye başkanı ile onlarca çalışma arkadaşı ve yakınları cezaevinde.

Devamını Oku
25.08.2025
Çürütülmeye alışma!...

CHP seçmeninin desteğiyle belediye başkanlığı koltuğuna oturma hakkı kazanan bazı isimlerin geçen hafta AKP saflarına katılmasıyla siyasetteki ahlaki çöküntü ve çürüme tartışmaları bir kez daha gündeme geldi.

Devamını Oku
18.08.2025
ABD yeni ‘vekiller’ peşinde...

Küresel güç mücadelesi çerçevesinde Türkiye’yi de yakından ilgilendiren sıcak gelişmeler yaşanıyor. Washington cephesi, Ortadoğu’dan Kafkaslar’a son dönemde hegemonya politikasına yönelik adımlarını hızlandırıyor.

Devamını Oku
11.08.2025
Oldubittiye gelmeden...

İktidar cephesinin başlattığı “İmralı” süreci komisyon adımıyla Meclis’e taşınıyor. Gözler yarın yapılacak ilk toplantıda. Ama görüldüğü üzere komisyona yönelik soru işaretleri çok. Bunlar arasında iktidarın samimiyetinin ne kadar güvenilir olduğu konusu da var.

Devamını Oku
04.08.2025
Tükenmişliğe mahkûm değiliz, seçim elimizde

Niye bunlar başımıza geldi, geliyor, diyenlere kıpkırmızı bir kart çıkarmak gerek.

Devamını Oku
28.07.2025
Zeytine de kelepçe!

Ülkemizin yeşilini, su kaynaklarını yeterince koruyamazken içinde bulunduğumuz bu tehlikeli virajda yine akıl almaz bir hız eşliğinde vites yükseltildi.

Devamını Oku
21.07.2025
Bölge tuzağı etnik, mezhep siyaseti...

Savaştan, terörden yana olacak halimiz yok, demokratik ilkeler, barış kuşkusuz ortak umut, ortak hedef.

Devamını Oku
14.07.2025
Kutuplaşma kime yarar... 

Türkiye zor bir süreçten geçiyor, geçirtiliyor. Demokratik, laik, hukuk devleti sistemiyle “sorunlulardan” Ortadoğu coğrafyasının koltuk sevdalısı liderlerini pohpohlayarak çıkarlarını dizayn etme çabasındaki çıkarcı emperyalist zihniyetlere, Atatürk Cumhuriyetine yönelik karşıdevrimcilere dek, pek çok kesimin bu sisli atmosferden yararlanma peşine düştüğü ortada. 

Devamını Oku
07.07.2025
Bölünme değil birliktelik

Enerjisi bol milletiz. Ama bunu ne için, nasıl kullanacağımız konusunda geldiğimiz nokta tartışmalı.

Devamını Oku
30.06.2025
Tahran sil baştan mı...

En kötü durumlardan biri insanın yaşananlara karşı artık şaşırmama hali. Uluslararası sistemden iç siyasete tuhaf, aykırı ne varsa “normalleştirme”, “Bunu da gördük, bakalım sonrası” diyecek hallere gelindi.

Devamını Oku
23.06.2025
Kaosla beslenenler

İran’a saldırı aslında çok da şaşırtmadı, adım adım taşları döşenen, başta ABD, İsrail basını olmak üzere son aylarda iyice dillendirilen felaket senaryosuydu.

Devamını Oku
16.06.2025
Suriye kazanı...

Sağımız solumuz krizlerle dolu.

Devamını Oku
09.06.2025
Dalgalar meydanlarda kırılıyor

Hafta sonlarına yaklaşırken şafak baskınlarıyla birlikte gelen “operasyon” haberleri artık kamuoyu için şaşırtıcı olmaktan uzak.

Devamını Oku
02.06.2025
Nefes al, ver...

Bu aralar hayat felsefesine yönelik popüler kavramlardan biri de uzun ömürlülük (longevity).

Devamını Oku
26.05.2025
19 Mayıs kutlu olsun!

Bugün ulusal egemenlik tarihimizin destansı yıldönümlerinden.

Devamını Oku
19.05.2025
Müttefiklik ve güven

Müttefiklik ve güven

Devamını Oku
12.05.2025
Siyaset şiddeti beslerse!...

Siyaset şiddeti beslerse!...

Devamını Oku
05.05.2025
Siyasetten çevreye her yer fay hattı...

Siyasetten çevreye her yer fay hattı...

Devamını Oku
28.04.2025
Seçmen iradesini yok sayan yok sayılır

Seçmen iradesini yok sayan yok sayılır

Devamını Oku
21.04.2025
Susturulmuşlar kulübü peşindeler!

Susturulmuşlar kulübü peşindeler!

Devamını Oku
14.04.2025
CHP meydanları, meydanlar CHP’yi duydu

CHP meydanları, meydanlar CHP’yi duydu

Devamını Oku
07.04.2025
Mine Esen yazdı...

Gençlere sözümüz, demokrasi ve özgürlük

Devamını Oku
31.03.2025
Millet iradesi gücünü hatırlattı

Millet iradesi gücünü hatırlattı

Devamını Oku
24.03.2025
CHP sandığa odaklı

CHP sandığa odaklı

Devamını Oku
17.03.2025
Öngörebilmek...

Öngörebilmek...

Devamını Oku
10.03.2025
Süreçte ‘Suriye denklemi’

Süreçte ‘Suriye denklemi’

Devamını Oku
03.03.2025