Türkçe bilinci ve bağımsızlık marşımız - Mustafa Gazalcı
Olaylar Ve Görüşler
Son Köşe Yazıları

Türkçe bilinci ve bağımsızlık marşımız - Mustafa Gazalcı

17.03.2026 04:00
Güncellenme:
Takip Et:

Yıl 1967... Denizli Acıpayam Lisesi’nde çalışırken öğrencilerle birlikte “Biz de Varız” adlı bir gazete çıkarıyorduk. Öğrencilerle birlikte bulduğumuz gazetenin adının altında Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın “Türkçem benim ses bayrağım” yazılıydı.

Türkçenin özleşmesinde, Atatürk ilkelerinin benimsenmesinde, bağımsızlığın, özgürlüğün yayılmasında “Biz de varız” diyorduk. Her 13 Mayıs’ı, 26 Eylül’ü Dil Bayramı olarak kutluyorduk. Halk oyunları, tiyatro, edebiyat günleri, kitap tanıtım günleri sık sık yaptığımız etkinliklerdi.

Türkçe karşılığı varsa yabancı bir sözcüğü kullanmazdık. Dilin özleşmesi bilinci, bütün okulda öğrenciler, öğretmenler tarafından benimsenmişti.

AKIL TUTULMASI

Yıl 2026... Karaman’da 12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü’nde, Cahit Zarifoğlu İmam Hatip Okulu’nda, bağımsızlık marşımız Arapça okutulmuş, etkinliği izleyen ilin bütün yöneticileri sesini çıkarmamıştı. AKP döneminde eğitimin nereden nereye geldiğini düşünmeden edemiyor insan.

Image

Karaman İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün düzenlediği 12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü kapsamında gerçekleştirilen etkinlikten bir görüntü.

Çivinin çıktığı, tuzun koktuğu yerdeyiz. Bir ülkenin bağımsızlık marşı bütün dünyada o ülkenin resmi dili ile okunur. Başka türlüsü düşünülemez.

Buradaki yanlışlıklar, çarpıklıklar saymakla bitmez. Adı geçen etkinlik doğru bir şey yapıldığı sayılarak günlerce çalışılmış, öğretmenler, yöneticiler izlemiş! Bu bir akıl tutulmasıdır. Konunun arapsaçına dönmesidir.

Daha önce de Din Öğretimi Genel Müdürü Nazif Yılmaz, “Öğrenci merkezli Arapça öğretimi” başlığıyla yayımladığı bildiride; sınıfta, derste, teneffüste Türkçeyi yasaklamış, öğrencilerin düşlerini bile Arapça görmesini istemişti. (Cumhuriyet, 2.9.2004)

Bu ve benzeri yanlışlar, liyakat gözetilmeden, kayırma ile atanan yöneticilerin, giderilmesi olanaksız ne gibi yanlışlara yol açabileceğini göstermektedir.

TÜRKÇENİN ÖZLEŞME YOLU

Bugün bağımsızlık marşımızın Arapça okunduğu Karaman’da, bundan yaklaşık 750 yıl önce, 13 Mayıs 1277’de Karamanoğlu Mehmet Bey ünlü buyruğunda halka şöyle demişti: “Bugünden sonra divanda, dergâhta ve bargâhta, mecliste ve meydanda Türkçeden başka dil kullanılmayacaktır.’’ Bu buyruk nedeniyle 13 Mayıs, Karaman’da Dil Bayramı olarak kutlanmaktadır.

1910-1912 yıllarında Ömer Seyfettin ve Ali Suavi’nin yazdığı Genç Kalemler Dergisi’nde Türkçenin yabancı etkilerden, özellikle Arapça kurallardan kurtulması için çaba harcanmıştır. Ziya Gökalp, Türkçenin, benliğine kavuşması için şiirler, yazılar yazmıştır. Türkçesi varsa yabancı sözcük gerekmez demiştir.

Türkçenin asıl benliğine kavuşması, gelişmesi Cumhuriyetle, Harf ve Dil Devrimiyle gerçekleşmiştir. 2 Eylül 1930’da “Ulusal duygu ile dil arasında bağ güçlüdür. Dilin ulusal ve zengin olması, ulusal duygunun gelişmesinde başlıca etmendir. Yeter ki bu dil bilinçle işlensin.

Ülkesini, yüksek bağımsızlığını korumasını bilen Türk ulusu, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır” diyen Mustafa Kemal, amacı belirlemiştir.

Bu doğrultuda geniş katılımlı ilk dil kurultayı da 26 Eylül 1932’de düzenlendi, bu günün anısına 26 Eylül tarihi Dil Bayramı olarak kutlandı.

SORUMLULAR SUSTUKÇA...

Özgürlük, bağımsızlık simgemiz ulusal marşımızın Arapça okutulması konusunda Milli Eğitim bakanı ve sorumlular susmuştur. Anayasanın ve Milli Eğitim Temel Yasası’nın çiğnenmesine karşın, ulusal marşımızın Arapça okunmasına karşı çıkarlarsa birtakım çevreleri, tarikatları küstüreceklerdir; sorumlular bu yüzden susmaktadır.

Onlara göre Arapça, Türkçeden öncedir. Din yalnızca Arapçayla öğrenilir. Bu yanlış bir yaklaşımdır. Konu din değil, dildir. Yıllarca okullarda ÇEDES (Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum Projesi) ve benzer etkinliklerle Arapça kutsanmış, Türkçe horlanmıştır.

Ancak ne yapılırsa yapılsın Türkçenin gelişmesinin önüne geçilemeyecektir. Halkın ve yazarların gücü bu çarpık düşüncelere geçit vermeyecektir. Türkçemiz Atatürk’ün gösterdiği amaç doğrultusunda yazarların ortaya koyduğu sanat, kültür ve bilim kitaplarıyla gücünü ve gelişimini göstermeyi sürdürecektir.

MUSTAFA GAZALCI

16., 22. DÖNEM DENİZLİ MV., EĞİTİMCİ

Yazarın Son Yazıları

Medeni Kanun’a bakış... - Mehmet Emin Elmacı

Türk Medeni Kanunu’nun 100. yılındayız.

Devamını Oku
26.03.2026
Savaş ve ekonomi - Aydın Öncel

İkinci Dünya Savaşı’nda, fabrikaları devletin yönetimine alarak güdümlü bir ekonomi modeli uygulamak zorunda kalan vahşi kapitalizmin kalesi ABD ancak Hollywood platolarında zafer kazanabildiği Vietnam savaşının yarattığı bunalımı henüz atlatmaya çalışırken karşılaştığı “1973 büyük petrol krizi” ile bir kez daha sarsılmıştı.

Devamını Oku
25.03.2026
Şevket Süreyya Aydemir’i anarken - Remzi Koçöz

Şevket Süreyya Aydemir’in gençlik günleri askeri öğrencilikten cepheye, savaştan öğretmenliğe, Kafkaslar’dan Moskova’da ekonomi eğitimine, İstiklal Mahkemesi’nde yargılanıp hapis yatmaya uzanan gençlik günleri fikirsel/eylemsel açıdan oldukça hareketli geçmiştir.

Devamını Oku
25.03.2026
Gençlerimizin spordan kopuşu... - Demirhan Şerefhan

Türkiye’de çocuklarımızın spora başlaması zor değil; asıl zor olan devam ettirebilmek.

Devamını Oku
25.03.2026
Bir savcının portresi: Doğan Öz - Mahmut Aslan

Doğan Öz, 1934’te Afyon’da doğdu.

Devamını Oku
24.03.2026
19 Mart'tan sonra Türkiye - Av. Mustafa Köroğlu

19 Mart'tan sonra Türkiye

Devamını Oku
23.03.2026
Çocuk emeği tesadüf değildir - Özgür Hüseyin Akış

Çocuk emeği tesadüf değildir - Özgür Hüseyin Akış

Devamını Oku
23.03.2026
Emperyalist kuşatma - Av. Arif Anıl Öztürk

Emperyalist kuşatma - Av. Arif Anıl Öztürk

Devamını Oku
21.03.2026
İran savaşının jeopolitik etkileri - Nejat Eslen

İran savaşının jeopolitik etkileri - Nejat Eslen

Devamını Oku
20.03.2026
‘Avıcenna’dan, Tıbbıyelı Hıkmet’e… - Prof. Dr. Coşkun Özdemir

‘Avıcenna’dan, Tıbbıyelı Hıkmet’e… - Prof. Dr. Coşkun Özdemir

Devamını Oku
20.03.2026
Aklın sınırları ve dünyanın kaderi - Cengiz Kuday

Aklın sınırları ve dünyanın kaderi - Cengiz Kuday

Devamını Oku
19.03.2026
Hukuka yeni şablon! - Başar Yaltı

Hukuka yeni şablon! - Başar Yaltı

Devamını Oku
19.03.2026
Kurtuluş Savaşı’mızın önsözü... - Erol Ertuğrul

Ünlü sözdür, “Cumhuriyeti sokakta bulmadık”.

Devamını Oku
18.03.2026
18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi - Hüner Tuncer

Çanakkale Boğazı’nda 19 Şubat-18 Mart 1915 tarihlerinde yaşanan Deniz Savaşları, Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devleti’nin kazandığı muharebelerin başında gelir hiç kuşkusuz!

Devamını Oku
18.03.2026
Türkçe bilinci ve bağımsızlık marşımız - Mustafa Gazalcı

Yıl 1967...

Devamını Oku
17.03.2026
Türkiye’de motokuryelerin sorunları - Berna Özgül

Pandemi döneminin tetiklediği e-ticaret patlamasıyla birlikte motokuryelik, Türkiye’de hızla büyüyen ve milyonlarca insanı barındıran bir sektöre dönüştü.

Devamını Oku
17.03.2026
Memura da ‘eşel mobil’ uygulanmalı - Güven Nazmi Demiralp

Bilindiği üzere, İran-ABD-İsrail Savaşı nedeniyle petrol fiyatları hızlı bir yükseliş göstermiş, bu da ister istemez akaryakıt pompa fiyatları üzerinde bir artış baskısı oluşturmuştur.

Devamını Oku
16.03.2026
Hürmüz Boğazı ve süregelen emperyalizm - Salih Özbaran

Yazıya başlarken trajik iki anımsatma yapalım.

Devamını Oku
16.03.2026
Bir hukuk ilkesi, bir iktidar portresi: Malum in se - Esat Aydın

Bir hukuk ilkesi, bir iktidar portresi: Malum in se - Esat Aydın

Devamını Oku
15.03.2026
Cumhuriyetin sağlık vizyonundan piyasalaşmaya - Gamze Burcu Gül

Her yıl “Tıp Bayramı” olarak kutladığımız 14 Mart, bir meslek gününden ibaret değildir; aynı zamanda güçlü bir tarihsel semboldür.

Devamını Oku
14.03.2026
Andımız neyin pusulasıydı? - Yener Oruç

Gün geçtikçe suça bulaşan çocuk sayısı, çocuk çeteleri artıyor.

Devamını Oku
14.03.2026
Yoksulluk sorunu ve Marie Antoinette sendromu - Prof. Dr. Mehmet Tomanbay

TÜİK aralık ayı enflasyonunu yüzde 0.89, 2026 yılı ocak enflasyonunu yüzde 4.84 ve 3 Mart 2026 günü de şubat ayı enflasyonunu yüzde 2.97 olarak açıkladı.

Devamını Oku
13.03.2026
Vatan - emek - Cumhuriyet - Kaan Eroğuz

İnsanlığın, önüne ancak çözebileceği sorunları koyabileceği Marx’ın “Ekonomi Politiğin Eleştirisine Katkı” isimli eserinden bu yana tekrarlanan bir tespittir.

Devamını Oku
12.03.2026
Dünya düzeni öldü mü? - İlker Başbuğ

3-15 Şubat 2026 tarihleri arasında toplanan Münih Güvenlik Konferansı’na katılan liderlerin çoğu, 1945 sonrası dünya düzeninin öldüğünü ilan etti.

Devamını Oku
12.03.2026
Üretim araçları sendikanın olursa - Engin Ünsal

İşçi sendikalarının temel görevi işveren karşısında güçsüz olan işçi sınıfına güvenli bir çalışma ortamı ve üretimden hakça bir pay sağlamaktır.

Devamını Oku
11.03.2026
Yapay zekâ nereye bağlanır? - Tayfun İşbilen

Bir yapay zekâ aracına “Bana bir paragraf yaz” dediğimizde ekranda beliren cümleler sanki “bulut” denen o belirsizlikten kendiliğinden süzülüp geliyormuş gibi görünüyor.

Devamını Oku
11.03.2026
Öncelikle Mavi Vatan’da sondaj - Hikmet Sami Türk

Yeni derin deniz sondaj gemimiz Çağrı Bey, 15 Şubat’tan bu yana petrol ve doğalgaz aramak amacıyla Somali’ye gitmek için yolda.

Devamını Oku
10.03.2026
Cumhuriyet’in bekası, ekonomi ve ‘kararsızlar’ - Sıtkı Ergüney

Kamuoyu araştırmaları, her üç seçmenden birinin yaklaşan genel seçimde oy vermeyi düşündüğü partiyi henüz belirleyemediğini gösteriyor.

Devamını Oku
10.03.2026
Cinsiyetçi düzen - M. Jülide Kızıltepe

Kadına yönelik şiddet, yalnızca bireysel patolojilerin değil, esasen toplumsal, kültürel ve kurumsal yapıların ürettiği ve yeniden ürettiği çok katmanlı bir sorun.

Devamını Oku
09.03.2026
Acının nesnesi değil, hayatın öznesi - Banu Tozluyurt

Dün 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ydü.

Devamını Oku
09.03.2026
Eşitlik için mor, yeşil ve kamucu dönüşüm - Aylin Nazlıaka

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü yalnızca bir anma günü değildir; eşitsizliğe, sömürüye, şiddete ve görünmez kılınan kadın emeğine karşı verilen tarihi direnişin adıdır.

Devamını Oku
07.03.2026
İklim değişikliği ve antimikrobiyal direnç - Prof. Dr. Bekir S. Kocazeybek

Dünyada son yıllarda insan yaşamını tehdit eden faktörlerden en önemli ikisi olarak iklim değişikliği ve antimikrobiyal direnç (AMD, bakterilerin antibiyotiklere karşı gösterdiği direnç) sayılabilir.

Devamını Oku
06.03.2026
Okulda bıçak, toplumda çöküş - Levent Nayki

İstanbul’un Çekmeköy ilçesinde bir öğrencinin bıçaklı saldırısı sonucu biyoloji öğretmeni Fatma Nur Çelik’in yaşamını yitirmesi, bir başka öğretmenin ve öğrencinin yaralanması, artık münferit bir “asayiş haberi” olarak geçiştirilemez. Bu olay, eğitim sistemimizin içine sürüklendiği büyük kırılmanın çarpıcı bir göstergesidir.

Devamını Oku
06.03.2026
Hürmüz Boğazı: Küresel enerjinin şah damarı - Can Erenoğlu

Hürmüz Boğazı, dünya petrol ticaretinin en hassas Stratejik Dar Geçidi-Chokepoint olarak bilinir.

Devamını Oku
05.03.2026
‘Çocuklara kıymayın efendiler’ - Ziya Yergök

Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne göre, “18 yaşına kadar her insan çocuk sayılır.

Devamını Oku
05.03.2026
Susmayanlar İçin Bir Soru: Gerçekten Nedir Bu "İç Cephe"? - Murat Emir

Türk siyasetinin diline pelesenk olan, her kriz anında can simidi gibi sarılınan sihirli bir kavram oldu “İç cephenin tahkimi.”

Devamını Oku
05.03.2026
Avrupa zor durumda - Nejat Eslen

13-15 Şubat tarihleri arasında düzenlenen Münih Güvenlik Konferansı, Avrupalılar için yeni ve zorlu bir sürecin başlangıcı oldu.

Devamını Oku
04.03.2026
Köprü geliri satışı ve Osmanlı örneği - Selim Soydemir

Son zamanlarda boğaz köprülerinin ve bazı otoyolların özelleştirilmesi (işletme hakkının devri) bir kez daha gündeme getirilmiştir.

Devamını Oku
04.03.2026
Toplumlar neden korumasız kalır? - İbrahim Çakmanus

Türkiye’de demokratik siyasal ve toplumsal muhalefet Tayyip Erdoğan iktidarı tarafından yok ediliyor.

Devamını Oku
04.03.2026
3 Mart: Güneşin Doğduğu Gün - Gülizar Biçer Karaca

3 Mart: Güneşin Doğduğu Gün - Gülizar Biçer Karaca

Devamını Oku
03.03.2026