MSB, FETÖ ve Cumhuriyet
Olayların Ardındaki Gerçek
Son Köşe Yazıları

MSB, FETÖ ve Cumhuriyet

14.02.2022 05:00
Güncellenme:
Takip Et:

Milli Savunma Bakanlığı’nda (MSB) dört bakan yardımcısı görev yapmaktadır.  

Sözü edilen bakan yardımcılarından ikisi eski AKP milletvekili, biri Başbakanlık Özel Kalem Müdürlüğü, diğeri de Savunma Sanayii Müsteşarlığı görevlerinde bulunmuşlardır.    

Gazetemiz yazarları Barış Pehlivan ve Barış Terkoğlu, bu bakan yardımcılarından birisinin FETÖ ile “iltisaklı” (ilişkili) olduğuna, Türkçe olimpiyatlarında FETÖ’yü övdüğüne, bir diğerine yönelik WikiLeaks belgelerinde ABD Büyükelçiliği ile yakın ilişkileri olduğunun ileri sürüldüğüne ilişkin yazılar yazdılar. (10 Şubat 2022, Cumhuriyet)    

Konu ile ilgili olarak eski Hava Kuvvetleri Başsavcısı Hâkim Albay Ahmet Zeki Üçok da açıklama yaptı. (8 Şubat 2022, Cumhuriyet) Eski Savunma Sanayii Müsteşarı ve halen Milli Savunma Bakanlığı Bakan Yardımcısı Muhsin Dere’nin “ByLock kullanıcısı olduğu, kız kardeşleri ve eşlerinin KHK ile görevlerinden çıkarıldıkları ve kimi yakınlarının da FETÖ iltisaklı (ilişkili)” olduğunu açıkladı.    

Hâkim Albay Ahmet Zeki Üçok ayrıca, bakan yardımcısı Yunus Emre Karaosmanoğlu ile ilgili olarak WikiLeaks belgelerinde ABD Büyükelçiliği siyasi danışmanının 

“Lütfen onu çok sıkı koruyun” diye bir not düştüğünü ve Yunus Emre Karaosmanoğlu’nun o dönemde Başbakanlık Özel Kalemi’nde çalıştığını ve kendisinin WikiLeaks belgelerine göre “ABD’nin güvenilir irtibat elemanı” olduğunun anlaşıldığını belirtti.    

Cumhuriyet’in, nesnel haber vermeye titizlikle bağlı kalan ve Türk toplumsal yaşamında en etkin siyasi gazete olduğu tüm dünyada kabul edilmektedir.    

Cumhuriyet gazetesi belgelere dayalı haberleri yayımlar. Konu FETÖ ile ilgili olduğu zaman olayın üzerine daha titizlikle ve dikkatle eğilir. Cumhuriyet, FETÖ olayını ve Türkiye için getireceği “vahim” sonuçları 2000’li yıllardan önce ilk ortaya koyan gazetedir. FETÖ hareketinden büyük zarar gören gazetemizin bahçesine iki kez bomba atılmış, dönemin Cumhuriyet Vakfı Başkanı ve Başyazarımız İlhan Selçuk, FETÖ savcılarının kumpasları sonucu polis gözetiminde tutulmuş, baskılarla karşılaşmış, sonunda rahatsızlanarak basın şehidi olmuştur.     

Gazetemizin o tarihte Ankara temsilcisi olan yazarımız Mustafa Balbay da Ergenekon kumpası sonucunda Silivri Cezaevi’nde 5 yıl tutuklu kalmıştır. Ayrıca birçok yazarımız bu kumpas davasında yargılanmıştır.  

Cumhuriyet gazetesi FETÖ konusunda çok hassastır. FETÖ’yü ulusal çıkarlara karşı çalışan çok tehlikeli bir casusluk yapılanması ve Türkiye Cumhuriyeti’ni yıkma hareketi olarak değerlendirir.  

Tüm bu nedenlerle hele MSB gibi önemli bir kurumda bakan yardımcılarının FETÖ ile ilişkili olmaları hakkında ileri sürülen iddialar geçiştirilemez.  

Gazetemizin bu konudaki haberlerinden sonra Milli Savunma Bakanlığı bir açıklama yapmıştır. (10 Şubat 2022)    

Açıklamanın temel esasları şöyledir:  

1. Sistematik bir iftira, karalama söz konusudur.  

2. Ordunun beklentisi emeğine saygı gösterilmesi, Mehmetçiğin moral ve motivasyonunu bozucu eylemlerden kaçınılmasıdır.  

3. TSK’nin emir ve komutasına karşı düşmanlık yapılmamalıdır.  

4. PKK/KCK’ye karşı yoğun bir mücadelenin sürdürüldüğü böylesi günlerde dikkatli davranılmalıdır.  

5. Bu haberlere karşı hukuki yollara başvurulacaktır.    

Cumhuriyet gazetesinin söz konusu haberlerde, yazılan yazılarda ve açıklamalarda, kesin olarak Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) yönelik bir düşmanlığı ve onun komuta kademesine karşı olumsuz tutumu yoktur. Cumhuriyet gazetesi Misakı Milli ile saptanmış ve Milli Mücadele ile gerçekleşmiş olan Türkiye Cumhuriyeti sınırlarının ve Türkiye’nin bağımsızlığının korunması yönünde TSK’nin attığı adımlarda her zaman yanında olmuştur.  

Kaldı ki, TSK’nin fiilen komuta kademelerinde görev yapan komutanlarla, MSB’nin yönetim ve siyasal kademelerinde görev yapan bakan yardımcılarını birbirine karıştırmamak gerekir.    

Ayrımcılığa, gericiliğe ve şiddete karşı olan Cumhuriyet’in TSK’nin başta PKK/KCK olmak üzere her türlü terör örgütüne karşı yürüttüğü mücadeleye ilişkin yıllardır sürdürdüğü yayın politikası da çok açıktır.  

Ancak, Türk toplumunun ve onun bir parçası olan gazetemizin en duyarlı ve titiz olduğu “FETÖ ilişkisi” söz konusu olduğu zaman, konuya ilişkin haber ve açıklamaları kamuoyuna bildirmekten çekinmeyeceğimiz de bilinmelidir. 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminden bu yana 6 yıl geçti. Önemli kurumlarda hâlâ FETÖ ilişkisi konuşuluyorsa, bu Türkiye Cumhuriyeti için çok tehlikelidir ve herkesin çok daha dikkatli olması gereklidir.

Yazarın Son Yazıları

Basın Özgürlüğü

Olayların Ardındaki Gerçek

Devamını Oku
26.10.2025
Karar ve genel analiz

Aylardır üzerinde çok şey konuşulan Ankara 42. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin kararı belli oldu. Asliye mahkemesi, CHP davasını 24 Ekim tarihine erteledi.

Devamını Oku
16.09.2025
Son hukuksal mücadelenin analizi

19 Mart’ta İBB Başkanı İmamoğlu’nun tutuklanması CHP’ye karşı açılan savaşın bir dönüm noktasıydı.

Devamını Oku
07.09.2025
CHP halktan koparılmak isteniyor

AKP bugünkü karmaşık siyasal ortamda CHP’nin kendi içine dönmesini ve halk kitleleriyle temasının kesilmesini, Ankara’ya dönmesini, Anadolu’yla ve halkla ilişkilerini kesmesini istiyor.

Devamını Oku
03.09.2025
Çerçioğlu olayı ve CHP

İki kez milletvekilliği, dört dönem Aydın Büyükşehir Belediye başkanlığı yapan Özlem Çerçioğlu, CHP etiketiyle 25 yılı bulan siyasal yaşamında 180 derecelik bir yön değişikliği yaparak geçen hafta AKP’ye katıldı.

Devamını Oku
18.08.2025
Devlet Sisteminde Çöküş

Türkiye’de çetelerin hemen her alanda faaliyet gösterdiği biliniyor. Son yıllarda çetelerin ekonomik alanları aşarak her türlü diploma, üniversite ve ehliyet yolsuzluğuna girdiği de ortaya çıktı.

Devamını Oku
12.08.2025
Komisyon ve CHP

Devlet Bahçeli’nin Meclis’te DEM Parti grubuna yakınlaşması ile başlayan süreç geçen hafta partilerin komisyona gönderecekleri milletvekillerinin belli olması ile son noktaya ulaştı. Ancak çözülmemiş birçok konu ortada duruyor.

Devamını Oku
04.08.2025
Proje açığa çıktı

ABD Büyükelçisi Tom Barrack sonunda baklayı ağzından çıkardı ve “Güçlü ulus devletler İsrail için bir tehdittir” dedi.

Devamını Oku
23.07.2025
CHP'ye yapılan siyasi uygulamalar

CHP’li belediyelere yapılan operasyonlar nedeniyle, bugüne kadar 3’ü büyükşehir olmak üzere 12 ilçe belediye başkanı hapiste bulunuyor.

Devamını Oku
16.07.2025
Türkiye Cumhuriyeti’ne Karşı Siyasal Darbe... FETÖ Hareketi

FETÖ darbesinin üzerinden 9 yıl geçti. 15 Temmuz 2016, Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Türk demokrasisinin önemli bir dönüm noktasıdır.

Devamını Oku
15.07.2025
Türk Siyasal Yaşamı ve Şiddetlenen Kavga

19 Mart 2025, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklandığı tarihtir.

Devamını Oku
22.05.2025
Karartılan Beyazıt Meydanı

Karartılan Beyazıt Meydanı

Devamını Oku
09.05.2025
Siyasal yaşamda büyük savaş

Siyasal yaşamda büyük savaş

Devamını Oku
28.04.2025
Kurultay... CHP Kendini Yeniledi...

Kurultay... CHP Kendini Yeniledi...

Devamını Oku
07.04.2025
Olayların Ardındaki Gerçek

Güçler Mücadelesi ve Halkın Gücü

Devamını Oku
25.03.2025
CHP ve Önseçimin Gücü

CHP ve Önseçimin Gücü

Devamını Oku
06.03.2025
Olayların Ardındaki Gerçek

İmralı Çağrısının İçeriği

Devamını Oku
01.03.2025
AKP - Değişim mi? Aynen devam mı?

AKP - Değişim mi? Aynen devam mı?

Devamını Oku
25.02.2025
Olayların Ardındaki Gerçek

TÜSİAD’ın Önemli Görüşü ‘Sistem Çöktü’

Devamını Oku
15.02.2025
İktidar gücü ve baskı yöntemleri

İktidar gücü ve baskı yöntemleri

Devamını Oku
12.02.2025
Demokratik Bir Hareket: Önseçim

Demokratik Bir Hareket: Önseçim

Devamını Oku
31.01.2025
Hukukun Üstünlüğü ve Yargıya Parmak Sallamak

Hukukun Üstünlüğü ve Yargıya Parmak Sallamak

Devamını Oku
27.01.2025
Sertleşen siyaset ve yargı

Sertleşen siyaset ve yargı

Devamını Oku
21.01.2025
Otoriter Siyasal İktidarlar Yıkılmaya Mahkûmdur

Otoriter Siyasal İktidarlar Yıkılmaya Mahkûmdur

Devamını Oku
18.01.2025
Suriye ve Ortadoğu’daki yeni durum

Suriye ve Ortadoğu’daki yeni durum

Devamını Oku
09.12.2024
Olayların ardındaki gerçek

Atatürkçü teğmenler, tarikatçı bakan

Devamını Oku
20.11.2024
Erdoğan'ın eylem planı

Erdoğan’ın eylem planı - Gelişmeler ve İmamoğlu

Devamını Oku
01.11.2024
Olayların ardındaki gerçek

Ulusal bütünlüğü ilgilendiren gelişmeler

Devamını Oku
24.10.2024
Yeni Tehlikeler

Yeni Tehlikeler

Devamını Oku
12.10.2024
Yeni anayasa ve CHP’nin tavrı

Yeni anayasa ve CHP’nin tavrı

Devamını Oku
09.10.2024
Türkiye’nin rüşvetle suçlanmasına göz yumulamaz

Türkiye’nin rüşvetle suçlanmasına göz yumulamaz

Devamını Oku
30.09.2024
Hulusi Akar ve ortaçağ karanlığı

Hulusi Akar ve ortaçağ karanlığı

Devamını Oku
15.09.2024
Üç önemli konu

Üç önemli konu

Devamını Oku
12.09.2024
'Ilımlı İslam teorisinin somut partisi...'

AKP ve 23. Yıldönümü

Devamını Oku
20.08.2024
Kuvayı Milliye ve Mavi Vatan

Kuvayı Milliye ve Mavi Vatan

Devamını Oku
02.08.2024
154 listesi ve hukuk devleti

154 listesi ve hukuk devleti

Devamını Oku
26.07.2024
Erken Seçim

Erken Seçim

Devamını Oku
04.07.2024
Sonlanan Normalleşme Girişimi

Sonlanan Normalleşme Girişimi

Devamını Oku
03.07.2024
Demokrasi özgürlüktür

Demokrasi özgürlüktür

Devamını Oku
22.06.2024
CHP’nin yeni siyasal tutumu

CHP’nin yeni siyasal tutumu

Devamını Oku
06.05.2024