Yeni savaş türü ekonomik çökertme ne kadar başarılı olabilir?
Orhan Bursalı
Son Köşe Yazıları

Yeni savaş türü ekonomik çökertme ne kadar başarılı olabilir?

10.03.2022 05:00
Güncellenme:
Takip Et:

ABD (ve kuyruğunda Avrupa) her zaman ticareti uluslararası bir şantaj aracı olarak kullanageldi. Bunun adı: Ambargolar. Halihazırda kaç ülkeye ambargo uyguluyor bilmiyorum ama Venezüella ve İran ilk akla gelenler. Şüphesiz Kuzey Kore, onu saymıyorum bile.. Tabii Türkiye de var! Kritik malzemeler, yüksek teknolojiler ve silah başta geliyor. Bazı şirketlerimizin ABD’ye mal satması yasak örneğin.

İran bunun acısını en çok çeken ülkelerden biri. Hâlâ büyük ölçekli ambargolar ve yaptırımlarla boğuşuyor.

ABD daha düne kadar Venezüella’daki “halkçı rejim”i yıkmak için askeri operasyonlar planlıyordu. Dünyanın en büyük petrol üreticilerinden biri olan Venezüella’nın petrollerine sahip çıkma denemelerine, Amerikan petrol şirketlerinin zarar görmesine karşı büyük tepki, rejimi yıkmak için Amerikancı muhalefeti ülke çapında ayaklandırmıştı. Bir sürü ambargo uygulaması dahil.

Şimdi ise Biden yönetimi şu anki çıkarları gereği, adamlarını Maduro’nun ayaklarına gönderdi. Amacı, Rusya’ya uygulamaya koyduğu petrol alımı yasağının yaratacağı büyük açığı Venezüella’nın kapatmasını sağlamak. “Size uyguladığımız petrol ihracatı yasağını gelip hafifletelim”... Kesin bir bilgi yok ama Venezüella’da iktidarı yıkma suçlamasıyla içeri atılan iki Amerikalının serbest bırakılmasını sağladılar.

ABD, ambargolu İran’ın petrol üretim ve satışı için önerilerde bulunmaya hazırlanıyor!!!

Amerikan çıkarı neyi gerektiriyorsa...

RUSYA’YA AMBARGO VE ETKİSİ

ABD’nin Rusya’ya zaten daha önce koyduğu ambargoları var. Şimdi de birçok Batılı şirket Rusya’daki faaliyetlerini durdurdu. Bunlar, daha çok ahlaki tutum. Rus bankalarını uluslararası para trafiğinin dışına itmeleri şüphesiz ki etkili olacak. Rus Merkez Bankası’nın ülke dışındaki varlıklarına el koyması veya dondurması, uluslararası ilişkilerde şüphesiz ki gerektiğinde haydutluğun sınır tanımazlığını gösteriyor. Rusya buna ne yanıt verir?

Ama bazen bu ambargolardan ve ticareti durdurmalardan en büyük zararı Batılıların göreceği de açık. Mesela Almanya, Rusya’nın en büyük bankasının para trafiğinden (Swift) çıkarılmasına karşı çıktı. Volkswagen ve daha bir sürü Alman (ve Amerikan vb.) şirketin Rusya’daki faaliyetlerini durdurması Almanya’yı etkileyecek daha çok.

Rusya borsasında çöküş normal. Fakat Amerika’daki borsalar da epey kayıpta. Petrolün 185 dolara doğru çıkacağının öngörülmesi, dünyanın üçüncü büyük üreticisi Rusya’yı mı vuracak? Almanya Kuzey Akım 2 boru hattını durdurdu. Amerika yapımcı şirketleri kara listeye aldı. Peki, Rusya Kuzey Akım 1 hattından akan gazı kesse (Avrupa’nın yüzde 40 gazı)? Pek çok ülke donar. Savaş ve işgal uzarsa bu gündeme gelir mi?

Yokluklar ve kayıplar, orantı kuramayız ama karşılıklı.

RUSYA’NIN TİCARETİNE BAKIN!

Merak ettim. Rusya petrolünü en çok kim alıyor?

Çin 32 milyar dolarla en büyük alıcı; Hollanda 9.4, Almanya 6.3, Kore 5... ABD 1 milyar dolar. AB ithalatı durdurursa, toplam 35 milyar dolar Rusya’nın zararına. Ama Çin’in kısmen devreye gireceği de söyleniyor.

Çin, Rusya’nın en çok mal ithal ettiği ülke. Çin’den ithalatı 2001’den 2020’ye kadar hızla 23.7 oranına yükselmiş. Almanya’dan ithalatı aynı dönemde 15’ten yüzde 10’a; ABD’den ise yüzde 8’lerden 5.7’ye inmiş.

Çin aynı zamanda yüksek teknoloji üretici bir ülke. Rusya’nın ihtiyaçlarını önemli ölçüde karşılayabilir. İki ülke arasındaki alışveriş zirve yapabilir.

Rus vatandaşlarının ülke dışı alışverişleri şüphesiz büyük sıkıntı yaratacak.

Dünyada gıda fiyatlarındaki büyük artışları unutmayalım. Küresel açlık tırmanır. Batılı zengin ülkelerde insanlar için hayat giderek pahalanıyor.

NATO-2030, ARDINDAN İŞGAL

ABD ve Batı, Rusya’yı ekonomik olarak mahvetmeyi planlıyor. Bu şüphesiz ki Batı’nın Ukrayna savaşına farklı ekonomik olarak katılımı demek. Bunun Rusya’ya Batı’ya, dünyaya maliyetinin epey yüksek olacağı söylenebilir.

Ukrayna’ya bu destekler Rusları işgalden ne kadar alıkoyar, başka bir mesele.

Ama şu saptamamı paylaşayım: Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, Biden’ın ABD’yi Avrupa’ya geri döndürmesi, NATO’yu tamamen kontrol altına alması ve NATO-2030 stratejisi ile örgütü hem Rusya’ya karşı daha çok konumlandırması hem de küresel savaş-savunma stratejisinin bir parçası yapmasının ardından geldi.

Zelenski yönetiminin öncelikle ülkesini düşünen politikalara yönelmesini bekliyorum. NATO’dan vazgeçtik demesi, bunun ilk işareti..

Yazarın Son Yazıları

Şu 29 maddeye noldu ey komisyon? Yanıt: DEM istemedi!

CHP, “Öcalan’a serbestlik, anayasa değişikliğine DEM desteği, PKK’ye ülkede siyaset yapma özgürlüğü” komisyonuna katılırken demokratikleşme olmadan Kürt sorunu çözülmez diyerek 29 maddede bir paket sunmuştu, hatırlatmak istedim özetle de olsa...

Devamını Oku
04.12.2025
Ümmet: Parçalanmış bir Türkiye

Dünkü yazımın sonu “Peki niye şimdi ümmet” sorusuyla bitiyordu. Yer darlığından yanıtı yoktu.

Devamını Oku
02.12.2025
İmralı ve PKK’nin ‘ümmetçi Türkiye’ söyleminin anlamı ne?

Bugüne kadar seküler parti havası basan Kürt milliyetçi siyasal hareketini bir süredir “ümmet” heyecanı bastı.

Devamını Oku
01.12.2025
CHP’yi kurultay sonrası çok zor bir dönem bekliyor

CHP programını yeniledi, parti meclisini 80 kişiye çıkararak kapsayıcılığını ve halk nezdinde temsiliyetini artırdı, büyük bir inançla Özgür Özel iktidara geleceklerini söyledi.

Devamını Oku
30.11.2025
Adeta yargısız infaz kararı

Evet Fatih Altaylı’ya verilen 4.2 yıllık mahkûmiyet kararı, sözlerinde açık bir tehdit asla olmayan ve doğrudan cumhurbaşkanını hedef almayan, ana fikri Türk halkının seçimlerde oy kullanmayı artık çok sevdiği ve bundan asla vazgeçmeyeceği idi.

Devamını Oku
27.11.2025
DEM’in kaçırdığı, CHP’nin yapması gereken

CHP’nin “çözüm” komisyonuna katılırken verdiği sözü tutması iktidar kanadını ve bu kanada eklemlenenleri rahatsız etti.

Devamını Oku
25.11.2025
Yeni seçim ittifaklar olasılığına bir bakış ve sırat köprüsünde yürüyenler

Dünkü yazımın sonunda şu cümleler vardı: Süreç zaten yeni ittifaklar yaratacak ortama itildi.

Devamını Oku
24.11.2025
Neden İmralı dayatması? Çünkü sürecin lideri!

Evet, apar topar ve medyaya kapalı bir toplantı ile milletvekillerinden oluşan ve 5 kişi olacağı söylenen bir heyet, İmralı Adası’na gidecek.

Devamını Oku
23.11.2025
İddianamede yaldızlı bir casus öyküsü

İddianamede Eylem 13 başlığı altında çok ciddi bir iddia var:

Devamını Oku
17.11.2025
Burası Türkiye abicim, yarın ne olacağını kestirmek zor

AKP çok şükür kendinden önceki sağcı iktidarların izinden giderek ülkeyi, geçmişe kıyasla en büyük ekonomik çöküşe ve yoksullaşmaya itti.

Devamını Oku
16.11.2025
Olağanüstü döneme olağanüstü iddianame

4 bin sayfalık iddianame mi olurmuş?

Devamını Oku
13.11.2025
Millet, ‘dâhi adam’ın bu topraklardan çıkmasının gururunu yaşıyor

AKP’den önce 10 Kasım’larda sirenler çaldığında köprüde, caddelerde sokaklarda durmayan araçların ve yayaların sayısı hatırı sayılır ölçüde fazlaydı.

Devamını Oku
11.11.2025
Cumhuriyetin temeli ve Ata’nın bize mirası 3+2 altın anahtar

Bugün büyük Türk’ü anıyoruz.

Devamını Oku
10.11.2025
Üniversite diploması ne kadar değerli

ABD’de Gallup’un ağustos ayında gerçekleştirdiği anket ilginç sonuçlarıyla tartışma yarattı...

Devamını Oku
09.11.2025
Mesele salt İmamoğlu değil, yenilikçilik ve yerellik

Ekrem İmamoğlu’na casusluk suçlamasının hemen ardından oğlu ve babasının sorguya çekilmesine sıra geldi.

Devamını Oku
06.11.2025
Ahmet Türk ve hayal alemi

DEM heyeti ile cumhurbaşkanı arasında son yapılan ve sonucu merakla beklenen görüşme üzerine bir açıklama beklerken cumhurbaşkanı hukuk başdanışmanlarından Mehmet Uçum merakımızı giderdi.

Devamını Oku
04.11.2025
İstanbul ‘iş bilmez kadir bilmezler’in mi elinde? Peki ‘Biz ihanet ettik’ kim dedi?

Cumhurbaşkanı, İstanbul’un en değerli havaalanı Atatürk Havaalanı’nın yıkılarak yerine yapılan “millet bahçesi”ni ziyaret etmiş ve “İstanbul’umuzu iş bilmez, kadir kıymet bilmez, tarih ve medeniyet şuurundan yoksun kifayetsizlerin insafına terk etmiyoruz. İstanbul bizim göz bebeğimizdir. Bu aziz şehrin bir fetret devri daha yaşamasına gönlümüz asla razı değil” demiş.

Devamını Oku
03.11.2025
Bayrampaşa’ya çökme, genel seçimlerin provası mı?

Bayrampaşa Belediyesi’ni “ele geçirme eylemi” tam bir milli iradeyi hava cıva gören bir iktidar anlayışının tipik örneğidir.

Devamını Oku
02.11.2025
En büyük iki devrim: Ulus ve kadın devrimi

Bu döneme özgü karamsarlıkları erteleyerek bir de şu açıdan bakalım: Atatürk’ün Cumhuriyet hedeflerine önemli ölçüde varılmıştır; bu hedeflerin artık geri döndürülemez olduklarına, tüm Türkiye’nin dün Cumhuriyeti ve Atatürk’ü olağanüstü sahiplenmesiyle sürekli tanıklık ediyoruz.

Devamını Oku
30.10.2025
Casuuusss... Cephanelerini çabuk tüketiyorlar... Hedef Tele1 miydi!?

Yahu bekleyin kardeşim, insanları en çok etkileyebilecek bir konuyu...

Devamını Oku
27.10.2025
İslamcı ‘muhafazakâr demokrat’ olabilir miydi?

“Muhafazakâr demokrat”ların en son numarası, bertaraf etmek istedikleri muhalif rakiplerini casuslukla suçlamak oldu.

Devamını Oku
26.10.2025
Ya İmralı gelsin veya İmralı’ya gidelim!

Evet, DEM (ve tabii ki Kandil) “terörsüz Türkiye” komisyonunu, daha doğrusu AKP iktidarını ve MHP’yi, Öcalan’ın serbest bırakılması noktasına indirgedi ve sıkıştırdı.

Devamını Oku
23.10.2025
Demokrasi yoksa ne çözümü!

Tarafların pozisyonuna bakalım, evet yeniden, fotoğraf net olarak görülmezse politika üretilemez ve kararlar alınamaz.

Devamını Oku
21.10.2025
Ey Meclis milletvekillerine sahip çıkma özgürlüğün de mi yok

Önce: Merkez Bankası başkan yardımcısının dolandırıcılık suçlamasıyla hakkında soruşturma açılmasına şaşırdık mı, hayır demeyeceğim ama evet de diyemiyorum.

Devamını Oku
20.10.2025
Tek tek avlanmak ve hukuka sahip çıkmak

Fatih Altaylı’ya 5 yıldan az olmamak kaydıyla hapis cezası isteniyor.

Devamını Oku
19.10.2025
Tek adamlık için şarttı: AKP içinde büyük tasfiye

İki yazıdır AKP’nin 2 yıllık iktidarı süresi içinde mutlak iktidara, tek adam rejimine giden yolların nasıl açıldığını yazıp duruyorum.

Devamını Oku
16.10.2025
Mutlakiyete giden süreç: Ordu ve yargının dönüştürülmesi

Dünkü yazım, tek adam rejiminin başlangıç noktası üzerineydi:

Devamını Oku
14.10.2025
Başlangıç noktası: Denge denetleme yıkılınca varılan yer

Demokrasiye zerre inanmayanlar, iktidara gelince adım adım mutlak iktidarlarını kurmak için kolları sıvarlar.

Devamını Oku
13.10.2025
Siyaset ağlarını örüyor, hukuka aykırılığın anlamsızlığı ve İmralı tahterevallisi

Bayrampaşa Belediyesi’ne, başkan ve arkadaşlarına çekilen operasyonun yanı sıra, CHP meclis üyelerinden bir kaçını hayatlarından adeta bezdirerek partilerinden istifa ettirilmeleri ...

Devamını Oku
12.10.2025
Nobel Ödülleri: Bilim gelişmenin ve yeni ufukların anahtarıdır

Aziz Sancar, en üst düzey ve özgürce araştırmaların yapıldığı ülkelerden birinde, ABD’de, günde 16-18 saat çalışarak ve merakının peşinde koşarak, odaklandığı konuyu çözmek için yöntemler geliştirerek DNA’nın, ikili zincirdeki bozulmaları nasıl onardığını gösterdi.

Devamını Oku
09.10.2025
Ülkeyi, ekonomiyi altın alanlar mı batırdı... Belirsizlikler dorukta

İktidarın gözü milletin altınlarında...

Devamını Oku
07.10.2025
Bir fotoğrafın düşündürdükleri: Kimse yanılsamaya kapılmasın

Meclis’in açılış resepsiyonunda cumhurbaşkanının iyi bir halkla ilişkiler girişimi ile siyasi parti liderlerini davet ederek verdiği gülücüklerle dolu toplu fotoğraf en önemli tartışma konusu oldu.

Devamını Oku
05.10.2025
Nobel Barış Ödülü merakı ile boşa koşan adam

Netahyahu-Trump’ın baş başa hazırladığı plan kime yarar...

Devamını Oku
02.10.2025
Büyük yoksullaşma ve çöküşün anatomisinden paylaşımlar

Ülkede hiç bu kadar büyük yoksul kitleler ve giderek daha az sayıda büyük zenginler yaratılmamıştı.

Devamını Oku
30.09.2025
ABD karşısında tarih boyunca hep kaybettik, çünkü...

Çok şey konuşuldu cumhurbaşkanının ABD ziyareti üzerine.

Devamını Oku
29.09.2025
Tunç’un bağımsız tarafsız yargısı Gökçeklere neden işlemiyor?

Haftada birkaç kez her ciddi karın ağrısı hukuk olayı ortaya çıktığında, “Türkiye bir hukuk devletidir, yargı bağımsız ve tarafsızdır...

Devamını Oku
28.09.2025
İptalciler mi daha hukuksuz, AKP yargısı mı... Ve yarı hiyerarşisine reddiye

Dün komik olaylar yaşandı.

Devamını Oku
25.09.2025
Kongre gri alanları ve operasyonel sözde muhalefeti bitirdi

Hukuku, yargıyı tamamen elinde tutan, yargıçları mahkemeleri atayan, farklı karar veren mahkemeleri dağıtan, dahası beğenmediği yargıçları üstelik rütbesini düşürerek sürgüne gönderen, AKP’li avukatları yargıç yaparak İstanbul’da CHP 38. kongresini iptal ettirerek üstelik onlara mutlak butlan (kongreyi yok sayma) kararı aldırmaya çalışan iktidar değil, sanki bizzat CHP’nin kendisi...

Devamını Oku
22.09.2025
Temiz bir iktidar hayal değil, bu ülke bunu çoktan hak etmiştir

Anlamakta zorluk çekiyorum.

Devamını Oku
21.09.2025
Devlet partisi belediyeleri tuzakla ele geçiriyor: İkinci aşama

İsmail (Saymaz) iyi slogan üretti: “Ya AKP rozeti takacaksın ya da kelepçe”.

Devamını Oku
18.09.2025