Özdemir İnce

Yanlış bilgi ve iddia

12 Kasım 2019 Salı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu tarafından düzenlenen Atatürk’ü anma töreninde konuşmuş ve  “Sürekli Atatürk denilerek onun mirasına sahip çıkılamaz. Sürekli Cumhuriyet denilerek Cumhuriyet güçlendirilemez. Cumhuriyete en büyük katkıyı şahsımın başında bulunduğu hükümetler yapmıştır. () Son günlerde yine birileri ağızlarına sakız ettiler. Osmanlı’da okuma yazma oranı çok düşükmüş. Osmanlı’nın kendi silah sanayii yokmuş. Osmanlı yönetimi altındaki halklara zulmedilmiş. Hepsi de yalandır, iftiradır. () Osmanlı’ya, Selçuklu’ya haksızlık etmemek gerekir” demiş.

Kompozisyon olarak yanlış bir konuşma. Toplantının amacı Cumhuriyetin, yani tarihin ilk ve tek Türk devletinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü anmak ve bu vesile ile onu değerlendirip övmek idi. Ama AKP Genel Başkanı anmayı vesile yaparak Cumhuriyetçileri ve Cumhuriyetin dünya görüşünü, dolayısıyla da Atatürk’ü eleştirdi. Bir cumhurbaşkanı asla böyle bir konuşma yap(a)maz.

Ruhsatsız sarayda yapılan törenlerde tarihteki 16 Türk devletinin askeri kıyafetlerini giyen askerler de yer alıyor: Büyük Hun İmparatorluğu, Batı Hun İmparatorluğu, Avrupa Hun İmparatorluğu, Ak Hun İmparatorluğu, Göktürk Kağanlığı, Avar Kağanlığı, Hazar Kağanlığı, Uygur Kağanlığı, Karahanlı Devleti, Gazne Devleti, Büyük Selçuklu Devleti, Harezmşahlar Devleti, Altın Ordu Devleti, Timur İmparatorluğu, Babür İmparatorluğu, Osmanlı İmparatorluğu...

İyi de, bu devletlerin hiçbirinin adında Türk sözcüğü yok. Göktürk Kağanlığı’nın ancak yarısı Türk. Bu nedenle tarihte bir tek Türk devleti vardır, adı Türkiye Cumhuriyeti’dir.

Anadolu Selçukluları, Farsçayı edebiyat ve devlet dili olarak kullanıyordu; siyasal ve kültürel bakımdan İran’ın etkisi altındaydı. Keykubat, Keyhüsrev, Keykavus gibi unvanları kullanan Selçuklu sultanları, yönetimde İran asıllı kimselere görev veriyordu. Halkı Türkmendi ama devlet Türk devleti değildi. Adı devletle özdeşleşmiş büyük vezir Nizamülmülk bir Fars idi. Türkmenler sonunda isyan etmek zorunda kaldı: Babai isyanları.

Dünyada bir ailenin adıyla anılan tek devlet Osmanlı Devleti’dir. Devleti kuran Kayı boyu Türk idi ama Osmanlı Devleti yıkıldığı zaman hanedan aile (dil, duygu, zihniyet olarak) artık Türk değildi. Kimi tarihciler Osmanlı Devleti’ni “Slavo-Greko-Türk” olarak tanımlarlar. Osmanlı Devleti Türk olsaydı, sıbyan mekteplerinde, medreselerde öğrenim dili Arapça olur muydu? Devleti kuran halkın dili Türkçe ama devlet dili, edebiyat dili sentetik Osmanlıca... Bu nasıl iş?! İşte bu nedenle, Yörük-Türkmenlerin Osmanlı ve Selçuklu’ya istediği kadar hakaret etmeye hakkı var. Karamanoğullarına ise sonsuz saygı.

AKP Genel Başkanı aynı yanlış konuşmada: “Gazi Mustafa Kemal Samsun’a bir Osmanlı subayı olarak çıkmış, Ankara’daki Meclis’i yine Osmanlı adına faaliyete geçirmiştir. Cumhuriyetin inşası da Osmanlı’dan devralınan mevcut idari sistem çerçevesinde gerçekleşmiştir. Tarihimiz bizim yörüngemizdir. Yörüngeden çıkan bir gök cismi yok olmaya mahkûmsa toplumlar da öyledir. Bugüne kadar milletimizi kadim tarih yörüngesinden çıkarmaya kimse muvaffak olamadı” diyor. Gazi Mustafa Kemal elbette Osmanlı subayı idi. Ama Türklüğünü unutmamış bir Türk idi. Yaptığı işler, kurduğu devletin adı bunun en önemli kanıtıdır.

AKP Genel Başkanı, “Tarihimiz bizim yörüngemizdir. Yörüngeden çıkan bir gök cismi yok olmaya mahkûmsa toplumlar da öyledir. Bugüne kadar milletimizi kadim tarih yörüngesinden çıkarmaya kimse muvaffak olamadı” diyor. Ki bu da yanlış! Uyduların yörüngesi olur. Yörünge, bir gök cisminin başka bir gök cisminin çevresinde dolanırken izlediği yol. AKP’ye kadar, Türkiye Cumhuriyeti’nin elbette yörüngesi yoktu. Akla dayalı ulusal siyaseti ve yolu vardı.

AKP Genel Başkanı, ne yazık ki, gene yanılıyor: Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti Osmanlı Devleti’nin “kadim” (ıskarta) yörüngesini bilinçli olarak terk etti; Çağdaş Uygarlık Takım Yıldızı’na katıldı. 18 yıllık engele karşın hâlâ orada. Tarihin arabasında geri vites” yoktur! Geçmiş ola!



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Eskiye dönüş 28 Nisan 2024
Maçı hakem bitirir 26 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları