İlk çeyrek kapanırken üretim ve ihracatta büyük tehlike
Savaşkan İskefli
Son Köşe Yazıları

İlk çeyrek kapanırken üretim ve ihracatta büyük tehlike

29.03.2026 04:00
Güncellenme:
Takip Et:

Yılın ilk çeyreğini kapatmaya sadece birkaç gün kalmışken, Otomotiv Sanayii Derneği'nin (OSD) açıkladığı ocak ve şubat aylarını kapsayan yılın ilk iki aylık üretim ile ihracat verileri, sektörün iç pazardaki görece hareketli tablosundan oldukça farklı ve uyarıcı bir hikâye anlatıyor.

2026 yılının ilk iki aylık diliminde toplam otomotiv üretiminin ve özellikle ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre belirgin bir ivme kaybetmesi, sanayi cephesinde dikkate alınması gereken ciddi alarm zilleridir. Her ne kadar mart ayı verileri nisan ayının ilk haftalarında netleşecek olsa da elimizdeki ilk iki ayın gidişatı, ilk çeyrek kapanış tablosunun sanayici açısından oldukça zorlu geçeceğinin sinyalini çoktan vermiş durumda. İç pazardaki satış canlılığı bayilerin yüzünü güldürüyor olabilir. Ancak Türkiye ekonomisinin ve otomotiv sektörünün asıl can damarı olan ihracattaki bu duraksama çok daha derinlemesine düşünmemizi gerektiriyor.

Avrupa pazarında son dönemde belirginleşen genel ekonomik yavaşlama, elektrikli araçlara geçiş sürecinde yaşanan pazar dalgalanmaları ve Çinli otomotiv üreticilerinin Avrupa'ya yönelik başlattığı yoğun ihracat baskısı, Türkiye'deki fabrikaların yurtdışı siparişlerini artık doğrudan ve negatif yönde etkiliyor. İhracatımızın tartışmasız lokomotifi olan otomotiv sanayimizin küresel arenadaki rekabet gücünü koruyabilmesi için artan üretim maliyetlerinin acilen optimize edilmesi ve yeni nesil teknolojik dönüşüm yatırımlarının çok daha güçlü bir şekilde teşvik edilmesi şart. Aksi takdirde, yılların büyük emeği ve birikimiyle kurulan bu devasa tedarik ve üretim ekosistemi geri dönülmez şekilde zarar görebilir.

Otomotiv ihracatçısının rekabetçi küresel pazarlarda nefesinin kesilmemesi için politika yapıcıların sanayicinin sesine her zamankinden daha fazla kulak vermesi gereken kritik bir eşikten geçiyoruz. Kesinleşmiş ilk çeyrek verilerini nisan ayında hep birlikte detaylıca göreceğiz, ancak ufukta görünen tabloya karşı şimdiden önlem almak hayati bir önem taşıyor.

İlgili Konular: #otomobil #otomotiv

Yazarın Son Yazıları

ABD'den mühimmat hamlesi: Otomotiv devlerinin silah üretimi masada

1930'ların ekonomik buhranında Almanya'da ucuz ve güvenilir bir "Volks Wagen" (Halkın Arabası) fikri filizleniyordu. 1933'te Şansölye Adolf Hitler, yeni "otoban" projelerine uygun bir araç tasarlaması için mühendis Ferdinand Porsche'yi görevlendirdi.

Devamını Oku
19.04.2026
Tüp kuyruklarından şarj istasyonlarına: Petrol krizi dünyayı nasıl değiştirecek? İşte 5 kritik madde!

Bugün ABD ile İran 28 Şubat’ta başlayan savaşın ardından Pakistan’ın başkenti İslamabad’da bir anlaşma sağlamak üzere bir araya geliyor.

Devamını Oku
11.04.2026
Ekonomide günah keçisi aranıyor!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Yardımcısı Cevdet Akçay’ın açıklamaları ve bu açıklamalar karşısında eski AKP milletvekili Şamil Tayyar’ın sosyal medyada kullandığı sözler ekonomideki gidişatı tekrar gündeme getirdi.

Devamını Oku
03.04.2026
İlk çeyrek kapanırken üretim ve ihracatta büyük tehlike

Yılın ilk çeyreğini kapatmaya sadece birkaç gün kalmışken, Otomotiv Sanayii Derneği'nin (OSD) açıkladığı ocak ve şubat aylarını kapsayan yılın ilk iki aylık üretim ile ihracat verileri, sektörün iç pazardaki görece hareketli tablosundan oldukça farklı ve uyarıcı bir hikâye anlatıyor

Devamını Oku
29.03.2026
Trafik cezaları neden yükseldi? (II)

Vekiller, halkın vergileri ile maaş aldıklarını, halkın oyları ile vekil olduklarını hatırlamadan halkın refahına bir karar alınabilir mi?

Devamını Oku
13.03.2026
Trafik cezaları neden yükseldi? (I)

Karayolları Trafik Kanunu’nda değişiklik öngören ve 36 maddeden oluşan kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Devamını Oku
12.03.2026