Akşener’in muhalefeti
Sertaç Eş
Son Köşe Yazıları

Akşener’in muhalefeti

01.09.2023 03:00
Güncellenme:
Takip Et:

Akşener, partisinin büyük kurultayında yaptığı konuşmanın ardından 26 Ağustos’ta benzer içerikle Afyon’da bir konuşma yaptı. Ardından kendisini izleyen gazetecilerin sorularını yanıtladı. Köprüleri attığına ilişkin çok sayıda ifade var konuşmalarında. Aynı zamanda “açık kapı” olarak nitelendirilen bölümler de bulunuyor.

Parti örgütünün büyük bölümünün lider Akşener’in yanında olduğuna bir şüphe yok. Ancak partisinin kendisi için dikensiz gül bahçesi olduğunu düşünmek de gerçekçi değil. CHP’de yönetime yöneltilen eleştiriler kadar olmasa da lideriyle ilişkileri bozulanlar var İYİ Parti’de...

Örneğin seçimden önce “prens” gözüyle bakılanların da arasında yer aldığı üç milletvekilinin Afyon ziyaretine katılmadıkları parti kulislerinde konuşuluyor.

Sık sık örgütten istifalar geleceğine ilişkin duyumlar alıyoruz. Çankaya ilçe başkanının bugün yarın istifasını açıklaması bekleniyor.

Bunun dışında MHP de İYİ Parti’yi kendi haline bırakıp dışarıdan seyretmiyor. Yine bize gelen duyumlara göre “Ülkücü kökenli” bazı isimlerle temaslar kurulmuş, sürüyor. İYİ Partili ilçe belediye başkanlarının MHP’ye katılımı için yoğun kulis ve görüşmelerin yürütüldüğü bize kadar yansıdı. Bu görüşmeler nereye varır, önceden tahmin etmek zor. Ancak İYİ Parti ve liderini yıpratmak için dışarıdan bir çabanın olduğunu, yerel seçimlere doğru zamanın daralmasıyla girişimlerin artacağını öngörmek gerek.

AKP BOCALIYOR, MHP RAHAT

İktidar blokunun en büyük partisi AKP, ekonomi nedeniyle ciddi olarak bocalıyor, kaynak bulmakta zorlanıyor. Ekonomi yazarlarının nitelendirmesiyle, “Körfezden nasihat aldık”. Dış kaynağa bağımlılık giderek artıyor. Ekonomi yönetimi Körfez bölgesinden istediğini bulamayınca ABD ve Londra piyasalarına ziyaretler gerçekleştirmek için hazırlık yapıyor. Seçim öncesine göre ekonomi ve AKP’nin durumu daha zor.

Ancak MHP’nin sırtında yumurta küfesi, ekonomik kararlarda bir sorumluluğu yok. Sokaktaki soruların, sorunların doğrudan muhatabı değil. Siyaset planlamasını en sakin en rahat yapabilecek parti. Muhalefeti yakaladığı zor durumunda eleştiriyor, zayıflatmanın yollarını arıyor.

En kritik nokta ise seçmen. Muhalif seçmende kızgınlık henüz geçmedi. Bu tavrını siyasi partiler hatta medyaya yönelik de sürdürüyor.

Ekonomik koşulların seçim öncesine göre daha ağır olmasına karşın iktidara oy veren seçmende keskin bir yön değiştirmenin izleri gözlenmiyor. Kamuoyu araştırmacılarının tespitleri bu yönde.

Bu durumda, açıklamadığı bir öngörüsü yoksa, Akşener’in konuşmaları tüm muhalif yapıları hırpalıyor.

Yazarın Son Yazıları

İhvancılığın Türkiye yansımaları

Türkiye’nin sorunları yalnız içeride değil.

Devamını Oku
05.12.2025
İktidarda Öcalan gerginliği

Niye bu öfke, kızgınlık?

Devamını Oku
28.11.2025
İmamoğlu’nun teatral gücü

CHP lideri Özel ve İBB’nin seçilmiş başkanı Ekrem İmamoğlu, başından beri duruşmaların televizyonlardan canlı yayınlanmasını istiyor

Devamını Oku
21.11.2025
Mahkeme kararıyla oy verilmesine...

Ergenekon dava süreçleri bazılarımızın belleğinde hâlâ tazeliğini koruyor.

Devamını Oku
14.11.2025
Yaşamın çifte açığı

Bazen insan ters gitmeyen bir şey arar, bir şeyler de iyi olsun ister.

Devamını Oku
07.11.2025
Ne yapacaksınız bu casusu?

Akıl sağlığıyla ilgili çeşitli iddialar bulunan bir kişinin başvurusu ile başladı süreç.

Devamını Oku
31.10.2025
Suskunluk

Rabindranath Tagore, Hint yazar ve şair.

Devamını Oku
24.10.2025
Hukukun gözleri

Türkiye’yi “cumhurbaşkanlığı yönetim sistemiyle” ve 23 yıldır yönetiyor olmanız önemli avantaj.

Devamını Oku
17.10.2025
AKP’nin çıkış yolu

Bir yanda AKP ve MHP’nin omurgasını oluşturduğu Cumhur iktidarının PKK ve DEM Parti ile yürüttüğü süreç var.

Devamını Oku
10.10.2025
Türkler de yapabilir

Çok kişi, Kurtuluş Savaşı’mıza ve Mustafa Kemal Atatürk’e inanmamıştı.

Devamını Oku
03.10.2025
Hukuk meydan savaşı

CHP lideri Özgür Özel ve yönetimine yönelik hukuk üzerinden çok ciddi bir yıpratma süreci yürütüldü.

Devamını Oku
26.09.2025
İktidarın derdi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı ilk kaybettiklerinde oluştu bu travma.

Devamını Oku
19.09.2025
Türkiye’nin kayyumu

“Hasmını yaralı bırakma, iyileşir, seni öldürür.”

Devamını Oku
12.09.2025
Umudunu yıktırma

Bugün yapılmak istenenleri, Demokrat Parti’nin CHP’ye yapmak istediklerine benzetenler var.

Devamını Oku
05.09.2025
Çöküntünün işaretleri

Cumhur iktidarı devlete, kurumlarına, yöneticilere, kadrolara tam hâkim.

Devamını Oku
29.08.2025
Cumhur’un zorlanma noktası

İmamoğlu’nun, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni kazanmasının ardından iptal tartışmaları gündeme gelince MHP lideri Bahçeli, o dönem, “İstanbul seçimlerinin tekrarı beka meselesi haline gelmiştir.

Devamını Oku
22.08.2025
AKP’nin amel defteri

Biz üç türlüsünü saptayabildik.

Devamını Oku
15.08.2025
Trump Rotası’nın anlamı ne?

Devlet olmak nasıl bir şeydir? Yalnızca kendi yurttaşına eziyet etmekle mi sınırlıdır? Gelenekselleşmiş şekilde imtiyazlı sınıf yaratıp toplumun her türlü değerinin yağmalanması ve uzun iktidarınız boyunca enflasyonla mücadele etmek midir? Devlette devamlılık, sadece söylenip geçilen bir kavram mıdır?

Devamını Oku
11.08.2025
Komisyonu kim dağıtacak?

Yazıya, biraz da tepki çekebilecek bir soruyla başladık, aynı şekilde sürdürelim.

Devamını Oku
08.08.2025
Ulusun itibarı

Ne haldeyiz, ne hissediyoruz? Kendisini iyi hisseden var mı?

Devamını Oku
01.08.2025
Ortadoğu bataklığına batıyoruz

Suriye... Günümüzde bulunulmaması gereken noktadır.

Devamını Oku
25.07.2025
Yüzyılı ıskalayan ülke

Iskaladık bu yüzyılı da... Öyle bir geç kaldık ki birazcık hissedenin içi acıyor.

Devamını Oku
18.07.2025
Bu dava ne işe yarar?

CHP’li belediye başkanlarına yönelik operasyonlar Cumhur iktidarının yerel yönetimleri yok etme amacını sergilerken yerel demokrasi söylemlerinin de yalan olduğunu ortaya koyuyor.

Devamını Oku
11.07.2025
CHP’nin taktiği

Uzun süreli iktidar yalnızca muhalifleri için katlanılmaz olmuyor. Kendi bünyesinden muhalifler de çıkarıyor.

Devamını Oku
04.07.2025
‘Gideon’un Casusları’

Trump gelmeden öncü emareler gelmeye başlamıştı...

Devamını Oku
20.06.2025
Siyasi hüsranlar listesi

Seçimsiz bir belediyeyi ele geçirmenin demokraside yeri var mı? Öyle görünüyor ki “demokrasi tramvayından” inildi.

Devamını Oku
13.06.2025
Kara bayram

Bugün Kurban Bayramı’nın ilk günü. Baştan söyleyelim bu bir bayram yazısı değil, anılardaki bayramlar da anlatılmayacak.

Devamını Oku
06.06.2025
Seçmen geri döner mi?

Emekliyi, asgari ücretliyi, adalet arayanı boğuyor. Öğrenciyi, çiftçiyi; soğan üreticisini, don mağdurunu boğuyor.

Devamını Oku
30.05.2025
Ortadoğu’da silah bırakmak

Cumhur iktidarının “terörsüz Türkiye” söylemi, propaganda içerikli.

Devamını Oku
23.05.2025
Yine soykırım

“Partimiz PKK; kaynağını Lozan Antlaşması ve 1924 Anayasası’ndan alan Kürt inkâr ve imha siyasetine karşı, halkımızın özgürlük hareketi olarak tarih sahnesine çıktı.”

Devamını Oku
16.05.2025
Barzani kazandı

Bugün gelinen noktanın 2023’te Brüksel’de başladığı kulislere yansımış durumda. 12 siyasetçi ve örgütten 5 kişinin altyapıyı hazırlamaya başladığı bilgileri geliyor.

Devamını Oku
15.05.2025
Suriye’yi kim bölüyor?

Suriye’yi kim bölüyor?

Devamını Oku
09.05.2025
Öteki AKP

Öteki AKP

Devamını Oku
02.05.2025
Satılık özgürlük

Satılık özgürlük

Devamını Oku
25.04.2025
Sertaç Eş yazdı...

CHP ve iktidar

Devamını Oku
18.04.2025
Muhalefet uyandırmalı

Muhalefet uyandırmalı

Devamını Oku
11.04.2025
Kurultay

Kurultay

Devamını Oku
04.04.2025
Büyük oyun

Büyük oyun

Devamını Oku
28.03.2025
AKP’nin seçmenle sorunu

AKP’nin seçmenle sorunu

Devamını Oku
21.03.2025
Hedefleri CHP’ye kayyum

Hedefleri CHP’ye kayyum

Devamını Oku
20.03.2025