Cüneyt Arcayürek

Verip Kurtulmak!..

28 Ekim 2014 Salı

Ülkede kamu düzeni sağlanmıştı da daha önce okulları yakan, yıkan, yol kesen, kimlik kontrolü yapan, bu bölgede devlet benim diyen PKK, üç askerimizi arkadan uzun namlulu silahlarla kahpece vurduktan sonra sanki bölgede ve ülkede kamu düzeni tümüyle bozuluverdi!
Son açıklamalarına bakınız. Kamu düzeni varmış da Kobani’yi bahane ederek HDP’nin iki sözcüklü açıklamasıyla PKK ve kentteki yandaşlarının bölgede, ülkenin pek çok kentinde giriştikleri eylemler yaşama geçivermiş sanki!
AD şimdi geçmiş aylardaki toplumsal gerçekleri unutuyor.
Ya kamu düzenini bozacak eylemlerden vazgeçersiniz ya da çözüm sürecine veda edersiniz demeye gelen şu cümleyle “askergerilla gibi bir karşıtlık üzerinden çözüm süreci yürüyemez” diye PKK ile HDP’ye gözdağı veriyor veya gözdağı verdiğini sanıyor.

***

Oysa çözüm sürecinin başarıya ulaşması öncelikle hükümetin sorunu.
Çözüm-barış süreci toplumda genelde büyük destek gördü.
Bu nedenle bir yıla yakındır şehit haberleri almayan toplum, üç askeri PKK’nin şehit ettiği haberiyle sarsıldı.
Aslında sorun baraja saldıran üç gerillaya karşı üç askerin şehit edilmesiyle açıklanamayacak kadar büyük, derin bir sorun.
Evet bu son olasılık böyle bir yargıya varılmasına olanak sağlıyor ama…
…gerçeği, Başbakan’ın belki de nereye varacağını kestirmeden söylediği şu cümle açıklıyor:
AD, “Üç terörist baraja saldırdı. HDP’nin yaptığı açıklamadaki gibi olay ‘Biz burada kendi düzenimizi kurarız, istediğimizi yaparız’ noktası, çözüm sürecini yok saymaktır” diyor.
Bu açıklamalar, hükümetin hâlâ PKK ve siyasal uzantılarının, İmralı’nın nereye varmayı istediklerini anlayamadığı izlenimi veriyor.
Bu izlenimi doğrulayacak açıklamayı bizzat Başbakan yapıyor: PKK, Güneydoğu’da en azından özerk Kürdistan adında bir bölge, bir yönetim kuracağız ve bu gerçekleşinceye dek eylemlere devam ederiz, demek istiyor.
Cumhurbaşbakan da hâlâ PKK’nin çözüm sürecinden rahatsız olduğu için bu eylemlere devam ettiği gibi vahim bir hatayı savunuyor.
Oysa Kürt milliyetçiliğinin hedefi bu devlete önce anayasal haklarla ortak olmak ve sonra…
…günü geldiğinde bağımsız Kürt devletini kurmak!
PKK bu hedefe varmadıkça terör eylemlerini devletin tepesinde tehdit öğesi olarak kullanmaktan asla vazgeçmeyecek!
HDP’nin böyle düşüncelerden vazgeçtiğini, devlet içinde ancak birlikte, eşit haklarla özgürce yaşamayı istediklerini içeren açıklamaları mavaldır maval!
PKK için çözüm süreci nihai hedeferinde bir kilometre taşıdır.

***

Bu hedefe doğru hükümeti de koşut bir politika anlayışıyla ortak yaptılar. Olumlu adımlarla yürümeye başladıkları sırada; Cumhurbaşbakan’ın başka havada yorumladığı son PKK eylemleri hakkında İmralı da elbette bunlardan hükümet gibi rahatsız olmuş izlenimi veren açıklamalar yapacaktı, yaptı.
Çözüm sürecinin işleyişini denetleyecek, yön verecek, adı şu ya da bu kurulda PKK’nin resmi, gayri resmi sıfatla devletle pazarlık edecek bir ya da üç temsilci bulundurmaları bile..
…30 yıl kan dökerek sonunda devleti de dize getirerek nereden nereye geldiklerinin somut bir kanıtı değil mi?

***

Bu hükümetlerden istediklerini alıncaya dek PKK eylemleri şu veya bu nedenle devam edeceği gibi, AD; PKK terörü sürdükçe kamu düzenini asla sağlayamayacaktır.
Çözüm sürecinin sonu İmralı+HDP+Kandil dayatmalarını içerecek yeni bir anayasaya ve…
…sürekli barış, bu üçgenin sürekli ödünler alarak RTE’nin başkanlık sistemine Meclis’te tam destek olmalarına…
...yarattıkları her gün gelişen olaylarla saptayacakları ve izleyecekleri politik adımlara bağlı!
PKK ve avanesinin dayatmaları karşısında bugüne dek aciz kalan AKP hükümetlerinin izlediği ver kurtul politikası, görünen o ki pekâlâ sonuç vereceğe benziyor.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Viraj ustası 10 Mayıs 2015
Ya sen nesin? 9 Mayıs 2015
Anlamaz 8 Mayıs 2015

Günün Köşe Yazıları