Aleksander Boris de Pfeffel Johnson (2):

09 Ağustos 2019 Cuma

Aleksander Boris de Pfeffel Johnson, Londra Belediye Başkanı seçilmeden önce 1999’da gazetecilik yaparken, Başbakan Bülent Ecevit’le söyleşisinde, “1974 Kıbrıs olayında, Londra’da İşçi Partisi değil de Muhafazakâr Thatcher olsaydı, ne olurdu?” diye sormuştu.
Ecevit’in yanıtı “Varsayımlar üzerine yorum yapamam. Ama o günkü sonuçtan memnunum...” olmuştu.
Gazeteciliğe The Times’da başlayan Johnson, bir röportajı çarpıtarak aktarması nedeniyle kovulduktan sonra, The Daily Telegraph gazetesinin Brüksel muhabirliğini yapmıştı.

***

Soylular okulu Eton’dan mezun olan Boris’in “dünyaya boş vermiş” bir havada olduğunu İngiliz basını yazmıştı. Boris’in evliliğinin ilk günü, yüzüğünü kaybettiği, nikâha arkadaşının pantolonu ile geldiği de verilen örnekler arasındaydı!
Johnson, ilerleyen yıllarda gazeteden ayrılarak The Spectator’da yazıişleri müdürü oldu. 2008’de ise Londra’ya Belediye Başkanı seçildi.

***

Geçmişine göz atalım:
Dedesi Ali Kemal’in ilk evliliğinden Selma ve Osman Ali adında iki çocuğu oldu. Oğlunun doğumundan sonra anne, yüksek ateş sonucu ölmüş, öksüz çocuklara kayınvalidesi bakmıştı.
Osman Ali, anneannesinin kızlık soyadını alarak, adını Vilfred Osman Johnson yaptı, Irene Villis adlı bir kızla evlendi, Stanley, Peter adlı iki erkek, Hillary adlı bir kız babası oldu.

***

Stanley, yazar, çevre konularında tanınan bir milletvekili olarak Avrupa Parlamentosu Muhafazakârlar Partisi’ne de seçildi.

***

Stanley’in, 1960’ların başında Doğubayazıt’a kadar uzanan bir gezide Anadolu’yu karış karış gezdiği biliniyor. Stanley’in Boris, Rachel, Jo, Leo adlı çocukları oldu.
Stanley, oğlu Boris’in Haziran 2008’deki Göcek tatilinin hemen ardından Çankırı’nın Orta ilçesine bağlı, Kalfat köyünde “aile soyağacının” izini sürdü. Dedesinin babası “balmumcu kalfası” Hacı Ahmet Riza Efendi’nin bu köyden İstanbul’a göçtüğünü salı günü yazmıştık.
Baba Stanley, ziyaretinin gerekçesini şöyle açıkladı:
“Ailemizin tarihine aşırı derecede meraklıyım. Yalnız Türk tarafımı değil, Fransız, İngiliz ve İsviçreli yanlarımı da merak ediyorum. Bana öyle geliyor ki benim ve Boris’in (mısır püskülü renkli) açık saçları Kalfat köyündeki atalarımıza uzanıyor. Dedem Ali Kemal de açık kahve saçlıydı...”

***

Belediye Başkanı olarak Johnson, 3. Londra Olimpiyatı yapıldığında, yeni otobüs seferlerinin ve tramvay hatlarının oluşturmasının yanı sıra, öteki başarıları ile olimpiyatlara Londra’nın ev sahipliği yapmasını sağladı.

***

Belediye başkanlığı döneminde, PKK’ye katılmaya hazırlanırken, Londra’da yakalanan ve 21 ay hapis cezası alan Silhan Özçelik ile ilgili olarak ITV kanalına yaptığı açıklamada, ülkesinin PKK’nin terör örgütü olduğunu kabul etmesini bilmesine karşın, “PKK konusunda bir sempati beslediğini” belirtmişti.

***

Johnson, 2005’te BBC’nin Özbekçe yayınında Ibrat Jumaboyev’e verdiği söyleşide, “Türk kökeniyle” ilgili soruyu yanıtlamış, “Babamın dedesi Türktü, ama benim Türk yanım zayıf! Ama Türkiye’yi seviyorum!” demişti.

***

Johnson, 2005’teki röportajında “Türkiye’nin üyeliğine sempatiyle baktığını” söylemişti! Ama...
Johnson, 2016’da siyasal bir çalışma sırasında oy toplamak için birçok açıklamasında, “Türk göçünün İngiltere için tehdit teşkil ettiğini” söylediyse de, daha sonra, bu sözlerini yalanlamıştı!
Ancak, “Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyesi olması durumunda, 70 milyon insanın İngiltere’ye akın edeceğini” ileri sürerek AB’den çıkışın söylemi olan “Breksit (Bre-Britanya, eksit-çıkış)” çalışması yaptı.

***

Ali Kemal 44 yaşındayken, Tophane Nazırı Zeki Paşa’nın 18 yaşındaki kızı Sabiha Hanım ile ikinci evliliğini yaptı. Bu evlilikten Zeki Kuneralp doğdu. Kuneralp’in, Dışişleri’ne başvurusu, babasının adından dolayı bakanlığı karıştırdı!
Ancak Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün talimatı ile bakanlığa girdi, genel sekreterliğe kadar yükselen başarılı çizgisine ben de gazeteci olarak tanık oldum. Kısaca “MS” denilen hastalık nedeniyle baston ve tekerlekli sandalye kullanıyordu.
İspanya’da büyükelçi iken Ermeni ASALA teröristleri, aracına ateş açarak, eşi Necla Hanım’ı ve kayınbiraderi emekli büyükelçi Beşir Balcıoğlu’nu şehit etmişlerdi. Tarihin acı '63ilvesi baba Ali Kemal, Ermeni tehcirine karşı çıkıyordu.
Çiftin Sinan ve Selim adında iki çocukları oldu. Sinan, İstanbul’da yayıncı, Selim ise baba mesleği diplomatlığı seçti ve büyükelçi oldu...
Haziran 2008’de, bu köşede Selim’in, kuzeni Stanley’i Çankırı’nın Orta ilçesindeki Kalfat köyünde, Çankırı AKP milletvekili Suat Kınıkoğlu’nun rehberliğinde götürdüğünü, kendilerine Daily Telgraph gazetesinin bir muhabirinin de eşlik ettiğini yazmıştım.
Not: Johnson’ın başbakanlık süreci ile sürecek...  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları