Galatasaray'da mali bağımsızlık için tarihi gün 22 Ekim

Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, dün düzenlenen Eylül ayı divan kurulu toplantısında kulübün içinde bulunduğu borç yükünden kurtulması için 22 Ekim tarihini milat olarak gördüklerini açıkladı.

Yayınlanma: 22.09.2016 - 10:30
Abone Ol google-news

Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, dün düzenlenen Eylül ayı divan kurulu toplantısında kulübün içinde bulunduğu borç yükünden kurtulması için 22 Ekim tarihini milat olarak gördüklerini açıkladı. Özbek, Riva ve Florya arazileri için Emlak Konut GYO ile yaptıkları protokolün 22 Ekim’de genel kurul üyelerine sunulacağını belirterek, “Galatasaray’ın Ali Sami Yen Bey’den sonraki en önemli genel kuruluna hazırlanıyoruz. 22 Ekim’de Galatasaray’ın mali bağımsızlığının hazırlığı olacak bir genel kurula hazırlanıyoruz. Bunun içinde iki proje var. Biri Riva, diğeri Florya... Galatasaray’ın gayrimenkullerinin değerlendirilmesi gerekliliğini daha önce söylemiştim. Her sene 120 milyon TL faiz ödeyerek kulübü çok uzun vadeye taşıyamazsınız. Bir buçuk seneden beri bununla cebelleşiyoruz. Dolayısıyla Galatasaray, sahada aldığı başarıyı sahanın dışına taşımak zorunda. Yapılması gereken eldeki potansiyel değerleri kullanmak suretiyle mali bağımsızlığına kavuşması ve faiz yükünden kurtulması gerekmektedir. Riva ve Florya sonrası 500 milyon dolar çerçevesinde bir gelir bekliyorum. Bu paranın çoğu bir tek şey için; mali yapıyı düzeltmek, banka borçlarından kurtulmak üzere kullanılacak. ‘Bu para ne olacak’ diyenler var. Her şey önümüzde. Bankalara 230 milyon dolar borç var. Her sene üstüne 40 milyon faiz ve kur farkı ekleniyor. Böyle bir borç içinde olsanız siz ne yaparsınız? Genel kurul tarihi bir karar verecek. Galatasaray’ın bu borç sarmalından mali serbestliği ve disiplini yakalaması açısından burada çok değerli bir karara imza atılacak” dedi.

120 milyon faiz yükü

G.Saray’ın mali yapısının büyük kısmındaki olumsuzlukları bankalara olan borçların teşkil ettiğini söyleyen Özbek, “En kritik nokta borçlardan dolayı senede 120 milyon TL faiz - kur farkı öder durumda olmamız. Konsolide zararımız 60 milyon TL civarında. Faiz ödemeseydik 60 milyon TL kârla kapatacaktık” dedi.

İşte borç 985 milyon lira

Galatasaray Kulübü’nün 30 Haziran 2016 tarihi itibarıyla toplam borç alacak farkının konsolide 985 milyon lira olduğu açıklandı. Toplam borcun 1 milyar 564 milyon lira, alacağın 579 milyon lira, borç alacak farkının 985 milyon lira olduğu kaydedildi. Yönetici İsmail Sarıkaya, “Alacaklarımızın toplamı 579 milyon TL, dolar karşılığı 200 milyon dolar. Borçlarımız ise 985 milyon TL, dolar karşılığı 340 milyon dolar. 31 Aralık 2015’ten bu yana borcumuz 9 milyon dolar artmış bulunmakta” dedi.

 

Çatı gerilimi

Dursun Özbek, TT Arena’nın üst kullanımının alınamadığını, 2011’deki sözleşmede verilen sözlerin yerine gelmemesi nedeniyle bu hakkın askıda olduğunu belirtip, “Dönemin yönetimi, üstü kapanan-açılan bir stat olarak projelendirmiş. Sonra ‘Üstünü kapamayın, oraya harcanacak parayı bize verin, istediğimiz yerlere harcayalım, biz çatıyı daha sonra yapalım’ demiş. 27.5 milyon TL alınmış. Bu para iç dizayna harcanmış. Çatı sözü verilmesine rağmen kapanmamış. Bu da borç hanesine yazılmış” diye konuştu. O dönemin yöneticilerinden Taner Aşkın, rakamın 27.5 milyon TL’den az olduğunu belirtince, Özbek odasından yapılan protokolün belgesini getirtip, “Galatasaray’a söz verdiğim şeyleri yapmak için pazarları dahil 8-9 saat mesai veriyorum. 27.5 milyon TL taahhüt verilmiş. Mutfak, iskemle yaptırılmış. Dolar 1.5 TL iken ‘Çatıyı biz yaparız’ denilmiş. Herkesin imzası var. İster önünden ister arkasından okuyun bugün dolar 3 TL ise 55 milyon TL yapar. Faizleri koyun yine 55 milyon TL yapıyor. Statta iğreti duruyoruz. 6 sene geçtiği halde üst kullanım hakkı alınmamış” dedi.

Ortak Akıl’la 500 milyon

Divan Kurulu üyesi Ahmet Özdoğan, “Bizim bir haylaz çocuğumuz var, adı Sportif AŞ. Sürekli zarar ediyor. Eğer sistemi değiştirmezseniz hiçbir yere varamazsınız. Başkan 22 Ekim’de mali bağımsızlık günü ilan ediyor. Riva ve Florya’dan gelecek para ile geleceğe yönelik bir şey yapılmalı. Alternatif olarak Galatasaray 500 milyon TL’yi nasıl bulur, ortak akılla bunu ilerleyen günlerde açıklayacağız” dedi.

Vergi müjdesi

Dursun Özbek, maliyedeki vergi borçları hakkında “Maliye Bakanlığı ile yaptığımız uzlaşmayla 19 milyon TL seviyesine indirdik. 72 ay ödeme vadesi aldık. Reklam paylarında ve faaliyetlerden daha önce imzalanan taahhütler nedeniyle 19 dosyalık borçlarımız var” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler