Galatasaray’da şüpheli tehlike

Cumhuriyet, 28 Mart’taki mali genel kurul öncesi bağımsız denetim raporuna ulaşıp çarpıcı bilgileri elde etti

Galatasaray’da şüpheli tehlike
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 25.03.2015 - 06:40

Galatasaray’da 28 Mart’ta yapılacak mali genel kurul öncesinde hazırlanan ‘bağımsız denetim raporu’ Sarı-Kırmızılı kulübün ekonomik durumundaki tehlikeyi tüm çıplaklığıyla gözler önüne serdi. ‘Bağımsız denetim raporu’nun verilerine göre; Galatasaray’ın ‘kanayan yara’sı halini alan Sportif AŞ’nin teknik iflas için satış değerli bilanço hazırlatıldığı ancak buna esas teşkil eden değerlerin hiçbir yerde açıklanmadığı ortaya çıktı. Bağımsız denetim şirketinin raporunda yer alan ‘dikkat çekici hususlar’ kısmında “Grup’un (Galatasaray) sürekliliği üzerinde ciddi şüpheler uyandıracak önemli belirsizlikler mevcudiyetini göstermektedir” ifadesinin yer alması Sarı- Kırmızılı kulüp adına önemli bir tehlike olarak görülüyor.

‘Plan’ hazırlanmış ama..

Denetim raporunda, Galatasaray’ın içinde bulunduğu mali belirsizlik nedeniyle ‘Aksiyon Planı’ hazırladığı ancak bunun da ne olduğunun kimse tarafından bilinmediği kaydedildi. Raporda, “...Galatasaray Spor Kulübü Derneği ... Grup’un (Galatasaray) mali yapısının güçlendirilerek mevcut olan ticari ve ticari olmayan yükümlülüklerinin yerine getirilmesi, kısa vadeli finansal yükümlülüklerinin uzun vadeye yayılması, mevcut gayrimenkullerin gelir getirici şekilde değerlendirilmesi ve gider azaltıcı önlemleri de içeren aksiyon planı hazırlamıştır. Dolayısıyla, Grup’un (Galatasaray) sürekliliğini devam ettirebilmesi bu aksiyon planının gerçekleştirilmesine bağlıdır” ifadesi kullanıldı.

Korkunç tablo

* 31 Aralık 2013’teki borç 555.1 milyon liraydı. 31 Aralık 2014’te borç 831.1 milyon lira oldu. Bir yıl içinde borç 276 milyon lira arttı.

* 2013’te 491.9 milyon lira gelir elde edildi. 2014’te gelirler 453.8 milyon liraya düştü. 1 yıl içinde 38.1 milyon lira gelir düşüşü yaşandı.

* 2013’te 499 milyon lira olan gider kalemi, 2014’te 552.6 milyon liraya ulaştı. 1 yıl içinde giderler 53.6 milyon lira arttı.

* 2013’te 135.5 milyon lira olan dönem zararı, 2014’te 188.1 milyon liraya yükseldi.

* 2013’te 317 milyon lira olan banka kredileri, 2014 sonu itibarıyla 498 milyon liraya ulaştı.

* Galatasaray’ın 31 Aralık 2014 itibarıyla borç ve yükümlülükleri 1 milyar 434.1 milyon lira.

Yarsuvat: Amacım F.Bahçe ile ilişkilerimizi düzeltmek

Galatasaray Başkanı Duygun Yarsuvat, Radyospor’a yaptığı açıklamada, Fenerbahçe yöneticisi Mahmut Uslu’nun Kasımpaşa maçıyla ilgili “Şaibe var” iması hakkında, “Ben bu tür davalara çok baktım. Bunları yakından takip ediyorum. Hukuksal başvuru yapılsa da bir şey çıkacağını sanmıyorum. Ayrıca benim amacım Fenerbahçe ile ilişkileri düzeltmek. Bizim bu açıklamayla ilgili hukuksal bir başvurumuz olmayacak” dedi. Yarsuvat, şampiyonluk yarışında Fenerbahçe-Beşiktaş derbisinin sonucunun zirveyi yeniden şekillendirdiği yorumları üzerine “Hiçbir şey fark etmez. Fisktür avantajı ya da buna benzer şeylerle de ilgilenmiyoruz. Biz sadece kendi maçlarımıza bakıyoruz. Bütün maçlarımızı kazanırsak zaten şampiyonuz” ifadelerini kullandı.

‘İbrada söz genel kurulun’

Galatasaray Başkanı, 28 Mart’taki mali genel kurulda kendi dönemiyle Ünal Aysal’ın görev süresinin ayrı ayrı ibra edilip edilmeyeceği konusunda “İki ayrı ibra mı yapılacak, yoksa tek ibra mı olacak sorusuna genel kurul karar verecek. Genel kurulun kararına hepimiz saygı duyacağız. Genel kurulun eğiliminin ne olduğu konusunda bir fikrim yok. Bir araştırma yapmadım” dedi.

Bu paralar nerede?

Galatasaray’da ‘transfer yolsuzluğu var mı?’ sorusu yanıtını arıyor. Hatırlanacağı üzere Şubat ayı divan kurulu toplantısında eski yönetici Taner Aşkın, “3 futbolcunun transferinin 9 milyon Avro’ya bitebileceği söylenirken, 22 milyon Avro’ya bitirildiği ileri sürülüyor” demiş, kulüp üyesi Ahmet Şenkal da “Taner Aşkın’ın bahsettiği o 3 oyuncu Bruma, Telles ve Sercan Yıldırım’dır” diye konuşmuştu. Sarı- Kırmızılı kulübün kongre üyesi Tunç Üner, Bugün TV’ye yaptığı açıklamada önemli ifadeler kullandı. Üner, “Brezilya futbol piyasasında önemli isimlerle konuştum, Telles’in değeri 1.5 milyon Avro, biz ödedik 6 milyon 150 bin Avro.. 2011’de Bursaspor, Sercan Yıldırım’ı 2.5 milyon Avro’ya İstanbul BŞB.’ye verecekken 3.5 milyon Avro’ya Galatasaray’a sattı. Bruma’yı Portekiz’deki arkadaşıma sordum. Genç ve geleceği var ama biraz pahalı olduğunu söyledi. Ne kadar olduğunu sorduğumda 4 milyon Avro civarında olduğunu söyledi. Biz verdik 10 milyon Avro” dedi.