Uzmanı uyardı: Kalp sağlığınız için 'tadımlık' et tüketin!
Yaz aylarına denk gelen Kurban Bayramı'nda et tüketiminde aşırıya kaçılmaması gerektiğini belirten Prof. Dr. Bilal Boztosun, özellikle kalp ve damar hastalarının bu dönemde beslenmelerine özen göstermesi konusunda uyarılarda bulundu.
Bayramda sağlıklı et tüketimi için 8 altın kural
Dr. Öğretim Üyesi Ece Yıldız Öztürk, Kurban Bayramı'nda ani değişen beslenme alışkanlıkları, özellikle kırmızı etin aşırı ve yanlış pişirme yöntemleriyle tüketilmesinin sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi.
Uzmanından önemli tavsiyeler: Yetersiz pişirilen etler ölümcül olabilir!
Et ve et ürünlerinin tüketimi ile ilgili yapılan yanlışlarla ilgili bilgi veren Gıda Mühendisi Doç. Dr. Hüdayi Ercoşkun, yeteri kadar pişirilmeyen etlerin ciddi sağlık problemleri ve ölüme yol açabileceğini söyledi.
'Daha çok bitki, daha az et...'
Yeni bir araştırma, kırmızı ve işlenmiş et tüketiminin tip 2 diyabet riskini artırdığını ortaya koydu. Diyabet riskinizi azaltmak için et tüketimini sınırlamak ve bitki bazlı alternatiflere yönelmek önemli.
Bayramda en sık yapılan 8 hata
Bayramlarda yiyecekleri doğru şekilde ve uygun miktarlarda tüketmediğimizde sindirim problemleri, mide ağrısı, kabızlık, şişkinlik, tansiyon yükselmesi gibi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalıyoruz. Kalp-damar, yüksek tansiyon, diyabet, böbrek hastalığı gibi herhangi bir hastalığı olanlar başta olmak üzere herkes beslenmede hata yapmadan bu süreci geçirmeye dikkat etmeli.
Kurban Bayramı'nda sağlığınızı korumanız için 10 önemli kural!
Bayramlar, toplumumuzda aile ziyaretlerinin yoğunlaştığı ve özenli sofraların kurulduğu önemli ve anlamlı günlerdir. Peki, bu özel günlerde sağlığınızı korumanın yolları nelerdir? İşte Kurban Bayramı'nda sağlığınızı korumanın 10 önemli kuralı...
Beslenme ve Diyet Uzmanı uyardı: 'Et tüketimini 1 öğünle sınırlı tutun'
Beslenme ve Diyet Uzmanı Renan Güneş, "Et tüketimini sadece 1 öğün ile sınırlı tutmak, sağlıklı pişirme yöntemleriyle pişirmek ve yanında bol C vitamini içeren besinlerle beraber yemek etin sağlıklı bir şekilde tüketilmesine yardımcı olacaktır" dedi.
Uzmanlar uyardı: Taze etler şoklandıktan sonra eksi 18 derecede 6 ay saklanabilir
Aydın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yaklaşan Kurban Bayramı öncesi vatandaşlara kurban etinin taşınması, soğutulması ve saklanması yönünde uyarılarda bulundu. Uzmanlar, taze etler şoklandıktan sonra eksi 18 derecede 6 ay saklanabileceğini belirtti.
CHP’li Başevirgen: Vatandaş yemediyse bu kadar eti kim yedi?
TÜİK verilen göre; başı kırmızı et karkas üretiminin 22,8 kg olarak gerçekleştiğini aktaran CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, bu rakamın Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) verilerine göre 8,6 kilo daha fazla olduğunu belierterek, “8 kilodan fazla tüketim fazlası eti kim yedi? İnsanın aklına üretim fazlası etleri başka ülkelere bedelsiz mi gönderiyor?” diye sordu.
Et tüketimi, karbon emisyonunu artırıyor
Oxford Üniversitesinde yapılan araştırma, et tüketiminin az olduğu yeme alışkanlıklarının karbon emisyonunu azalttığını ortaya koydu
Prof. Dr. Selahattin Kumru: 'Çiğ et tüketimi ve çiğ et ile temas etmek tehlikeli olabilir'
Kurban Bayramı dolayısıyla et tüketiminin artacağını belirten uzmanlar, gebeleri et tüketimi ve riskleri konusunda uyardı. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı, Perinatolog Prof. Dr. Selahattin Kumru, “Çiğ etten mümkün olduğunca uzak durun, porsiyonlara dikkat edin” dedi.
Etin yanında baharat kullanımı sağlık risklerini azaltıyor
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Yılmaz, Kurban Bayramı'nda etin ızgara yerine haşlama, fırında pişirme veya sebzeli yemek şeklinde tüketilmesini tavsiye etti.
Diyetisyen Nevin Bilici: 'Eti 200 ile 250 gramdan fazla tüketmemeliyiz'
Diyetisyen Nevin Bilici, kesimden hemen sonra yenilen etin sindirim problemlerine neden olabileceği uyarısında bulundu.
Uzmanından uyarı: İlk gün et tüketmeyin
Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et tüketiminin birçok hastalığın yanında kilolara da davetiye çıkardığını belirten beslenme ve diyet uzmanı Kübra Tekay, özellikle bayramın ilk gününde et tüketilmesini önermediklerini belirterek, ’’Bunun yerine öncelikle 24 saat boyunca soğuk ve serin bir ortamda et bekletilmeli ve dinlendirilmeli’’ dedi.
Diyetisyenden uyarı: 'Eti dinlendirmemiz gerek'
Kurban Bayramı’nda et tüketimi ile ilgili uyarılarda bulunan Diyetisyen Hanife Kara, “Etin aslında bir hafızası var. Bunu sürekli söylüyoruz. O yüzden eti birazcık dinlendirmemiz gerekiyor. Ayrıca haftada maksimum üç gün et yiyelim” dedi.
Uzmanından kurban etini tüketme önerileri
Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde uzmanı, etlerin nasıl saklanıp tüketilmesi konusunda uyarılarda bulundu. Kebapçı Yaşar Aydın, ilk günkü etle Adana kebabı yapılmasının lezzet açısından uygun olmadığını söyledi.