Peş peşe gelen depremlerin ardından bilim insanlarından uyarılar

Peş peşe gelen depremlerin ardından bilim insanlarından uyarılar
Abone Ol google-news

Manisa’nın Akhisar ilçesinde 22.15’de meydana gelen 5.4’lük depremin ardından Manisa’da 2 saat içinde 31 sarsıntı meydana gelirken bilim insanları uyarılarda bulundu.

23 Ocak 2020 Perşembe, 09:35

Manisa'nın Akhisar ilçesi merkezli dün saat 22.22'de meydana gelen 5.4 büyüklüğündeki deprem; İzmir, Manisa, Aydın, Denizli, Yalova ve İstanbul'dan hissedildi. Büyük korku ve paniğe neden olan depreme ilişkin bilgi veren Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, bu deprem Manisa'nın Akhisar ilçesinin kuzeyinde gerçekleştiğini ve geniş bir deprem fırtınası yaşandığını açıkladı. 7-8 kilometre derinlikte olan bu depremin İstanbul ve Kütahya'ya kadar hissedildiğini vurgulayan Sözbilir,  "Deprem hemen Gelenbe Fay Zonu'nın ucunda gerçekleşti. Burada Gölcük'ten Aksihar'a kadar devam eden bir fay zonu ile Soma ve Kırkağaç Fayı var. İkisinin kesim noktasında meydana gelen bir deprem. Burada da birden fazla fay parçası var. Ana şoktan sonra 4, 4.5, 4.7 büyüklüğünde 170'in üzerinde artçı şok yaşandı. Bu da bölgede aslında birden fazla fayın kırıldığı anlamına geliyor. Deprem fırtınası şeklinde gelişen bir deprem niteliği taşıyor" diye konuştu.

'DEPREMİN DİĞER FAYLARA SIÇRAMA OLASILIĞI BULUNUYOR'

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Buradaki kırılmalar bittikten sonra gerek Gelenbe Fay Zonu'nın gerekse Soma Kırkağaç Fayı'nda belli bir gerilim oluşması bekleniyor. Yani depremin bu tür faylara sıçrama olasılığı var. Gelecek günlerde yeni deprem fırtınası yaşanabilir" uyarısında bulundu.

Bölgede çok fazla fay bulunduğunu kaydeden Sözbilir, "Buradaki deprem biraz daha kuzeyde ve daha farklı doğrultudaki faylar üzerinde gerçekleşti. Farklı fay türleri var. Faylar birbirine değdiği için bir fay deprem ürettiğinde yanındaki fayın depremi tetikleme niteliği taşıyabilir" dedi. Bu bölgede meydana gelen 5.4, 5.5 büyüklüğündeki depremlerin, yıkıcı ve can mal kaybına neden olacak türden depremler olmadığını ifade eden Sözbilir, şunları söyledi:

"Ama buradaki faylar 7'ye varan depremler üretecek faylar aslında. Şu anda bilimsel anlamda çok yakın zamanda bölgede böyle bir deprem beklentisi yok. Ama buradaki faylar 7 büyüklüğünde deprem üretecek güçte."

Sözbilir, Ankara'da meydana gelen depremin Manisa depremi ile ilgisinin bulunmadığını da belirtti.

İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz, televizyonların canlı yayın programlarında şu değerlendirmelerde bulundu:

"Batı Anadolu bölgesi, bütünüyle bir deprem bölgesi. Akhisar’da olan bir deprem, burada kuzey-güney uzanımlı bir fay var. Bu fayın uzunluğu da 30 km civarında. Bu fayın faaliyete geçmiş olasılığı var. Şu anda depremi oluşturan fayın odak çözümü bizim için çok önemli. Bu henüz yayınlamış değil. 5,5 veya 6 şiddetinde deprem üretebilecek bir faydır bu. Daha fazla büyük bir deprem beklentisi yok. Daha küçük depremler olabilir. Eğer bu depremde hasar alan binalar varsa dikkat edilerek girilmeli çünkü küçük çapta da olsa yeni depremler olabilir. Birkaç gün veya hafta sürebilir. Küçük artçılar olacaktır bu depremin arkasından. Ondan sonra da sönümlenip gidecektir.”

Prof. Dr.Naci  Görür: Manisa, Akhisar’da 5,4 büyüklüğünde görece küçük bir deprem oldu. Bu yörede Akhisar’ın kuzeyinde KD-GB doğrultulu, sağ yönlü, doğrultu atımlı ve kısa bir fay var. Deprem bu fay ile ilişkili olabilir. Sığ bir deprem olduğu için nispeten şiddetli hissedilmiş olabilir.


Dr. Ramazan Demirtaş: Deprem olur olmaz sıfırıncı dakikada o fayın nasıl davranacağına sizler karar veremezsiniz. Depremden sonra en az 1-3 ay izlenmesi gerekir. O fayın daha büyük deprem üretip üretmeyeceğini matematiksel olarak hesaplayamazsınız. Kırılma devam ediyor. Fayın nasıl davranacağına karar vermek için, çok erken. 5.4’ün ardından daha büyük deprem olmaz’ demek kadar ‘daha büyük deprem olur’ demekte o kadar çok zor. Her ikisinin de formülü yok.


Oğuz Gündoğdu (İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi): Çok sık depremler olması öncü olduğu anlamına geliyor. Akhisar çok uzak. Bu depremlerden bazısı artçı sayılan depremlerdir diğerleri de öncü depremleridir. Bu nedenle beklenen büyük depremin sırası değil. Bu zon içerisinde olan depremdir. İçerisinde 5,5 6'ya giden depremler olabilir.

VALİLİK: İSTANBUL’DA OLUMSUZLUK YOK

İstanbul Valiliği’nden yapılan açıklamada, depremin hissedildiği İstanbul’da herhangi bir olumsuzluk olmadığı bildirildi. Açıklamada şöyle denildi:

“AFAD Başkanlığı’ndan alınan bilgiye göre saat 22.22'de Manisa Akhisar merkezli 5.4 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Deprem İstanbul'da da hissedilmiştir. Deprem kaynaklı herhangi bir olumsuzluk bildirilmemiştir. İstanbulumuza ve tüm illerimize geçmiş olsun.”