Aydın Engin

Kuştan korkan darı ekmez

01 Kasım 2015 Pazar

Döndük yine Charlie Hebdo günlerine.
Kapıda bir TOMA. Az ötesinde bir tane daha. Sokak trafiğe kapatılmış. Sokağın anayollara açılan her iki ağzında polis bariyerleri. Gazeteye girebilmek için kimlik denetimi; yetmezse Cumhuriyet güvenliğinden bir görevlinin tanıklığı. Gazete bahçesinde kimi sivil, kimi resmi polis memurları...
Charlie Hebdo günlerinde “Vay siz bizim dinimize dil uzattınız” diyen, uydurdukları yalana kendileri de inanan siyasal İslamcıların tehditlerini yaşamıştık. Bugün ise “Vay siz, biz IŞİD cihatçıları hakkında ileri geri yazıyorsunuz” denip, Gaziantep’te yakalanan cihatçıların cebine Cumhuriyet’in merkez ve Ankara bürolarının adresleri ve galiba krokileri tıkıştırılmış.
Eh, mesela 7 Haziran’ın hemen öncesinde Diyarbakır cankırımı, 7 Haziran’dan bir ay kadar sonra Suruç cankırımı ve 10 Ekim’de Ankara cankırımı üstüne bir türlü dili varıp da “IŞİD yaptı ve bu Türkiye’de demokrasi ve özgürlük arayanlara yönelik bir saldırıdır” diyemeyen, IŞİD’in yanına saçma sapan örgüt eklentileri yapıp “terör kokteyli” diye daha da saçma terimler üreten, yani IŞİD’i ama’sız fakat’sız karşısına alamayan bir iktidar döneminde cepten çıkan adres ve krokileri ciddiye almak için yeterince sebep var.
İstanbul ve Ankara Emniyeti de ciddiye almış olacak ki döndük yine Charlie Hebdo günlerine...
O günlerde Tırmık’ta yazıldıydı. Aynı yazıyı tekrarlasam da olur, ama hiç olmazsa temel cümlesini tekrarlamak da yeter: Kuştan korkan darı ekmez...
Bu meslek ilkesi Cumhuriyet’i kestirmeden tanımlar. Uğur Mumcu’yu, Ahmet Taner Kışlalı’yı, Bahriye Üçok’u, Muammer Aksoy’u kurban verdiğinde de bu çizgiden sapmadı: Kuştan korkan darı ekmez, dedi yürüdü.
Bugün de öyle olacak.
Öyle olduğu için “Ben Cumhuriyet’tenim” dediğinizde -bir avuç sapık dışındasiyasal görüşleri ne olursa olsun herkesten saygı görürsünüz.
Öyle olduğu için Cumhuriyet’te çalışırsınız.

***

Korkmuyor muyuz?
Olur mu? Elbette korkuyoruz. Ancak budalalar korkmaz...
Peki, korkuyor ve yine de “Kuştan korkan darı ekmez” deyip yoluna devam eden kahraman gazeteciler miyiz?
Yok canım, ne kahramanı?
Biz sadece mesleğinin ak adına kara çalmaktan inatla kaçınan, sahici gazeteci olmaya çalışan, bunu başardıkça mutlu olan gazetecileriz.
O kadar...  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

25 ay 13 gün sonra 16 Ağustos 2018

Günün Köşe Yazıları