Şimdi ne olacak?

04 Mart 2023 Cumartesi

6’lı masanın önemli bileşeni İYİ Parti dün resmen masadan ayrıldı. 

Akşener, yaptığı açıklamada daha önceki söylemlerini dile getirerek noter olmayacaklarını ve masadan ayrılacaklarını söyledi. 

Ayrıca, İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlarına aday olmaları için çağrıda bulundu. 

Şu aşamada kuşkusuz en önemli soru şudur: Şimdi ne olacak?

Sıcak politik gelişmenin üzerinden 24 saat geçmeden olabilecekler ya da olasılıklar şöyle sıralanabilir:

Öncelikle CHP’nin belediye başkanları olarak görev başında bulunan İmamoğlu ve Yavaş’ın, CHP ile yollarını ayırıp İYİ Parti’nin cumhurbaşkanı adayı olmak için görevlerinden ayrılacaklarını düşünmek olanaksızdır.

İYİ Parti Genel İdare Kurulu, cumhurbaşkanlığı seçimi için ya Akşener’i aday gösterecek ya da seçmenini özgür bırakacaktır. Başka bir seçeneği olmadığı görünüyor. 

Bu durumda olasılıklar şöyledir:

İYİ Parti, “Biz noter olmayacağız” diyor. Ancak diğer 5 parti bir kişi üzerinde birleştiğine göre; İYİ Parti bu durumda, bu partilere kendi görüşü yönünde oy vermeleri için baskı uygulamış olmuyor mu? Bu tutum demokratik ilkelere ters düşmüyor mu?

“Hiçbir koşulda Saray’la işbirliği yapmam ve 6’lı masayı dağıtmam” diyen Akşener, 6’lı masayı tahrip etmiş bulunuyor. Bu durumda konunun Saray’la ilişkisi üzerinde durulacaktır. “Saray’la ittifak yapmam” diyen Akşener, şimdiden bu zor soruya hazır olmalıdır.

1. 6’lı masada Kılıçdaroğlu’nun adaylığını diğer 5 parti desteklediğine göre masanın 5’li olarak görevini sürdürmesi doğaldır.

2. Kılıçdaroğlu’nun beşli masanın adayı olarak ilan edilmesi doğaldır.

3. İYİ Parti aday çıkarırsa cumhurbaşkanlığı seçiminde 3 aday yarışacaktır ki bu durum yepyeni koalisyonlara olanak sağlayabilir.

4. Bu durumda HDP’nin varlığı ve HDP seçmeninin tutumu önem kazanmaktadır.

Durum yeni oluşumlara yeni siyaset ve stratejilere gebedir. Bekleyelim ve görelim.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Son Kale Cumhuriyet 24 Ocak 2024
Sonsuza dek 10 Kasım 2023

Günün Köşe Yazıları