Erdal Batmaz

Play-Off!

27 Ağustos 2011 Cumartesi
\n\n\n

Federasyon, Türk futbolunda yaşanan süreci değerlendirdi ve karar verdi. Bütün suç liglerimizin statüsündeymiş! Eğer bunu halledersek her şey yoluna girermiş! Şike problemi de; teşvik pirimi de çözülürmüş! Her düzeyde bu ülke bir türlü hukukun, kuralların ve ilkelerin gösterdiği yoldan gitmeyi pek beceremiyor. Mutlaka bir yerini eğip, bükme alışkanlığımız var. Böyle yaparken de bunu yönetim tarzı olarak gösteriyoruz. Futbol sezonu bitmiş, federasyon genel kurulu yapılmış, yeni bir yönetim ve başkan seçilmiş. Ana statü ve tali statülerde değişiklik yapılıp ilan edilmiş. Yeni sezonun başlamasına ilişkin takvim ilan edilmiş. Bütün kulüpler bu statü çerçevesinde, yani oyunun kuralları kapsamında yeni sezon hazırlıklarına başlamış. Bir anda Yok biz vazgeçtik, liglerin statüsünü değiştiriyoruz diyorsunuz! Kime danışarak? Kimlerle tartışarak? Bilen yok!

\n

Bu yönetimin, başkan dahil beş üyesi Mahmut Özgener federasyonunda da görev yaptı. O federasyon uzun (!) bir çalışma sonucunda Türkiye Futbol Federasyonunun 4 yıllık stratejik planını hazırladı ve kamuoyuna büyük bir törenle ilan etti. Ne zaman? Tam bir yıl önce, Nisan 2010da. Peki, o strateji raporunda play-off gibi çok önemli, Türk futbolunu yapısal açıdan etkileyecek bir değişiklik öngörüldü mü? Hayır! Peki, federasyonumuz seçim öncesinde, genel kuruluna ve kamuoyuna, Seçilirsek liglerimize play-off sistemi getireceğiz dedi mi? Hayır! Türk futbolu hemen bir gecede alınan kararlar ile yeniden şekillendiriliyor. Türk futbolunun hiç mi geçmişi, oluşturduğu geleneği ve akil adamlardan oluşan futbol ailesi yok? Böyle bir karar; sınırlı sayıda Süper Lig kulübü ve yayıncı kuruluş ile birlikte akşam yemeğinde alınacak bir karar mıdır? Avrupada hangi lig böyle bir uygulama içinde? Belçika! Bula bula örnek alınacak ülke olarak Belçikayı mı buldunuz? Avrupanın beş büyük liginin hangisi bunu uygulamayı düşündü ki? Türk futbolu denince sadece Süper Lig mi akla gelir? Türk futbolunun diğer paydaşlarının hiç mi söz hakkı yoktur!

\n

O kadar çok soru var ki, hangisini sormalı? En basiti düşecek takımlar ile ikinci ligden çıkacak takımların tabi olduğu lig statüsü farklı. Mali kaynaklarındaki fark bir yana, Bank Asya 1. Liginde 3 yabancı, Süper Ligde ise 6+2 yabancı oynatma hakkı var. Bu iki ligin takımlarını aynı eleme grubuna sokmak haksızlık değil mi? Bu karar aceleye getirilmiş bir karardır. Bu karar yeterince üzerinde çalışılmamış, fayda ve zararları düşünülmemiş bir karardır. Bu karar Türk futbolunu deneme tahtasına çeviren bir karardır.

\n

Çok kısa sürede de bu kararın zararları görülecektir. Bugün Türk futbolunu ayağa kaldıracak karar bu değil, ciddi bir kurumsal iletişim projesi hazırlama zamanıdır! Türk futbolunun yerlerde sürünen itibarının yükseltme zamanıdır! Her düzeyden ve yaştan insanlarımızın küstüğü, kırıldığı, uzaklaşmak istediği futbola nasıl geri döndürülür çalışmasının yapılması gereken zamandır! Zaman dediğiniz şeyin de bir bedeli vardır! Sonradan anlaşılsa bile!..

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

TMOK ve İstanbul 2020 27 Mart 2013

Günün Köşe Yazıları